Da li imate preko 18 godina?

Ford E BIKE i LUMOS pametna kaciga

Vreme kad su kacige pametne a Ford ide na dva točka

1
0

Kompanija Ford već neko duže veme ražmišlja o hibridnom braku između automobila i bicikla. Njihova vizija je Ford E BIKE, spoj tradicionalnog “pedalanja” i nove tehnologije. Ono što ga čini (ne)standardnim biciklom jeste izuzetno moderan i slajno dizajniran ram od aluminijuma i ugljeničnih vlakana, čuveni Shimano menjač sa 11 brzina i kočnicama sa diskovima. Sa druge strane, ono što ga odvaja jeste litijum-jonska baterija skrivena u ramu i elektromotor snage 350w da pripomogne u vožnji kad zatreba.

E BIKE je idealan, može se koristiti u svim prilikama. Vožnja po gradu, parku ili bilo kakvo putovanje je sada umnogome olakšano jer je bicikl moguće jednostavno rasklopiti i staviti ili u gepek vašeg automobila ili u prtljažni deo autobusa ili voza. Lako se sklopi, još lakše rasklopi, a tu je i elektromotor koji će pomoći na uzbrdicama. Otud i ideja kako spojiti automobile i bicikle. Sad i vozači automobila mogu uživati u čarima vetra u kosi.

Ono što ga čini još interesantnijim jeste i aplikacija koja omogućava da se povežete sa vašim smart uređajem i isplanirate ceo put. Aplikacija vam pruža informacije gde je eventualno gužva u saobraćaju, koliko košta i gde se nalazi parking, u kom režimu planirate da vozite (još malo pa fitness instruktor) i druge neophodne pojedinosti.

Da su dobro osmislili ceo koncept govori i činjenica da prilikom preticanja automobila ili bilo kakvih specifičnosti u saobraćaju volan vibrira i upozorava na opasnosti. Takođe i meri puls u toku vožnje, i prilikom zamora i ubrzanog pulsa olakšava vožnju uključivanjem elektromotora. I fitnes instruktor i čuvar zdravlja. Za sad postoji podrška samo za uređaje sa IOS operativnim sistemom.

Lumos  glavu  čuva…

Kad već govorimo o pametnom biciklu, logično je da ga upotpunimo i pametnom kacigom. U današnje vreme kada se sve više ljudi okreće zdravom životu, trend uživanja u biciklama se vraća na velika vrata. Sastavni deo opreme svakog ozbiljnijeg i samosvesnijeg vozača je i kaciga. Dizajn ovog asesoara neznatno je evoluirao ali je namena ostala potpuno ista. Zaštita je i dalje na prvom mestu, samo je sada dobila određeni oblik inteligencije.

Daljinski se bežično povezuje sa kacigom, prilično je mali i neće smetati, naročito ako znamo da je vodootporan i da ima bateriju koju ne treba menjati nekoliko meseci.

Kaciga je takođe vodootporna (koliko je to moguće, kupanje sa njom se ne preporučuje) i ima internu bateriju koja se puni preko USB port-a. U slučaju da je dnevno koristite oko pola sata, jedno punjenje bi trebalo da traje do nedelju dana.

Na kraju treba pozdraviti ovaj trend. Treba iskoristiti sve sto nam današnje vreme pruža, zaštitimo i sebe i druge. Sada to bar nije više tako skupo. Citiraću LUMOS: Be predictable!!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: