Da li imate preko 18 godina?

Explorer otišao u istoriju

Autor:

Internet Explorer nije bio prvi Internet pretraživač na svetu, ali zaslužuje počasno mesto u istoriji interneta. Nekada je bio jedan od simbola Majkosoftove (Microsoft) dominacije na tržištu. Takođe je Explorer mnogima bio prvi susret sa internetom. Vremenom je postao simbol zastarele tehnologije. Sada je definitivno otišao u istoriju.

Microsoft je 15. juna prestao da pruža tehničku podršku poslednjoj verziji ovog pretraživača – Internet Exploreru 11. Korisnicima Explorera se prikazuje poruka da je svemu došao kraj. „Internet Explorer 11 povlači se iz upotrebe 15. juna 2022.”, kaže se u poruci onima koji su i dalje bili verni ovom pretraživaču.

Internet Explorer se prvi se put pojavio 1995. kao deo operativnog sistema Windows 95. Njegov razvoj je prestao 2016. godine kada je Microsoft odlučio da ga nasledi Edge.

Explorer je nekada bio najkorišćeniji pretraživač. Vrhunac je dostigao 2003. godine kada je imao čak 95% učešća na tržištu.

Njegovo korišćenje se značajno smanjivalo tokom godina. Najpre pokretanjem Firefoxa (2004. godine), a potom i Google Chroma (2008. godine), a kasnije rastom mobilnih operativnih sistema poput Androida i iOSa koji ne podržavaju Internet Explorer.

Uspomena će ipak ostati, budući da Microsoft Edge ima IE mod.

Internet Explorer je mnogim generacijama bio ulazak u svet interneta, često na jako sporim i nestabilnim Internet konekcijama. Mnogi su zahvaljujući ovom plavom znaku iz svojih dečijih soba, studentskih domova ili kancelarija odlazili u jedan drugačiji svet.

Majkl L. Nelson, profesor računarstva na Univerzitetu Old Dominion, rekao je da odluka kompanije Microsoft da ugasi Internet Explorer i prebaci korisnike na svoj noviji pretraživač Edge, „označava kraj jedne ere“. Podseća da je Explorer godinama bio neizbežni deo života miliona ljudi širom sveta.

„Internet Explorer svakako nije bio prvi pretraživač, ali njegovo uključivanje u Windows sredinom ’90-ih zaista pomoglo da se web dovede do veoma velike baze korisnika i učinilo internet dostupnijim“, smatra Nelson uz opasku: „To nikada nije bio sjajan pretraživač.“

„Ako ste želeli da radite stvari visokih performansi, bilo šta od Majkrosofta je bilo kao da vozite Toyotu Camry vaše majke“, rekao je Nelson. „Radio je posao, ali se niko nije uzbuđivao zbog veoma loših performansi pretraživača koji se nikome nije sviđao“.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: