Da li imate preko 18 godina?

Kitesurfing

Kako, gde i za koliko novca

Autor: Fotograf: Tina Marić

Kajtsurfing (Kitesurfing) je relativno mlad ekstremni sport u kom kajter koristi zmaja da bi se pomoću vetra stojeći na dasci kretao po vodi. Zapravo, deluje kao kombinacija surfa i paraglajdinga, samo manje komplikovano. S obzirom da je samo nekoliko dana vežbe dovoljno da bi se kajtovalo i da nije neophodna neka specijalna fizička kondicija – skupili smo informacije koje će vas možda podstaći da malo ekstremizujete svoje leto.

Zmaj površine između 8 i 14 kvadratnih metara, uz pomoć trapeza, zakačen je za telo vozača, a njime se upravlja barom koji se drži u ruci. Daska na kojoj se stoji je twin-tip oblika i dizajnirana je baš za ovaj sport. Različite veličine dasaka odgovaraju različitim stilovima vožnje, ali i samom vozaču. Kontrukcije i oblici kajta su se vremenom menjali, kako se sport razvijao.

Prvi čas počinje sa instruktorom i odvija se na plaži sa kajtom za treniranje koji je mini verzija pravog zmaja. On služi da bi se stekao osećaj kako se kajt kreće i kako se njime upravlja na vetru. Na sledećem času se prelazi na normalni kajt i ulazi u vodu, bez daske. Tad se uči spuštanje kajta u powerzone – pozicija na kojoj zmaj dobija snagu vetra i manipulisanje ovim. Sledeći korak je ono što se u kajtsurfingu zove water start, a podrazumeva prvo stajanje na dasku u vodi. Tada se savladaju i načini samospašavanja i safety sistemi samog kajta. Već posle trećeg dana, dovoljno se ovlada tehnikom da može da se uđe u vodu i vežba vožnja. U proseku, oko petog dana vozač početnik dovoljno je stabilan da može kontroliše zmaja i uživa u vožnji.

Naša najbliža lokacija je Ada Bojana, gde postoje kajt centri sa sertifikovanim instruktorima. Ovde je vetar konstantan, tako da može da se vozi tokom nekoliko letnjih meseci, a možete i iznajmiti i kupiti novu i polovnu opremu. Cene kurseva na Bojani, uz smeštaj, kreću se oko 400 evra za desetak časova. Ako samo želite da iznajmite opremu na dve nedelje trebaće vam oko 500 evra. Što se tiče kupovine sopstvene opreme – nova iznosi oko 1000 evra, a polovna oko 750.

Većina uobičajenih morskih destinacija poput Grčke i Egipta takođe imaju svoje kite centre. Vozači sa većim apetitom posećuju centre u Maroku i Portugalu, gde može da se vežba wave ride stil vožnje, koji kombinuje kajtsurfing i klasično surfovanje na talasima.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Srdjan says:

    Kul fotke Tina :)
    Jel ovo Ana na drugoj fotki drugog slajdera?

  2. Tina says:

    jeste ana

Ostavite komentar:

Slični članci: