Da li imate preko 18 godina?

Trappin All Over The World

Predstavljamo vam trep bengere sa svih strana sveta. Novi trend u repu, koji je poslednjih godina praktično postao sinonim za sam rep. Trep kidalice sa svih meridijana!!!

Srbija, naravno, nije jedina zemlja van Sjedinjenih država u kojoj se trep dobro primio. U Nemačkoj i Francuskoj su se takve eksplozije desile raniije nego kod nas, mada ako se pogleda bolje srpski trep bi na bilo kakvoj relevantnoj listi bio jedna od deset najjačih scena na svetu. To govorim na osnovu utiska koji sam stekao istraživajući materijal za ovu listu, te shvatio da je trep prilično egzotična pojava van američkog hip hopa, naročito ako ne uzmemo u obzir njegov uticaj na svetsku elektronsku scenu. Žao mi je ukoliko sam nešto prevideo, i zamolio bih vas da bilo kakav moj propust ispravite u komentarima, ali ako izuzmemo SAD i nekoliko jakih evropskih scena, ispada da za trep eventualno ima nade u Koreji i Japanu. 

Francuska

Francuski rep je uvek važio za svet za sebe, i mnogi baš francuze uzimaju za najjaču hip hop scenu pored američke. S tim na umu nije nikakvo iznenađenje da su crni afrički imigranti po predgrađima Pariza brzo skapirali ovaj novi, tvrđi fazon i (malo je reći) poistovetili se s njim. Francuzi su prvo rep tržiste na kom se pojavio Def Jam, a privukli su pažnju i američkih repera, te tako nisu retke ni saradnje ove dve scene sa suprotnih strana Atlantika. Ovde ću izdvojiti neke od najpopularnijih i najsvežijih traka od najjačeg francuskog MC-ja Booba, preko Kaaris-a, Lacrim-a, do mlade trep nade Niska.

Nemačka

Balkan je imao nezanemarljiv uticaj na Nemačku rep scenu, pa preslušavajući možete naleteti na po koju srpsku psovku, a ponekad i cele blokove na srpskom, a tu je i Toni der Assi-jeva “Von Brate Fur Brate“. Nemačka scena je jedina rep scena koja može da parira francuskoj u evropskim okvirima, a pored toga što su i u Nemačkoj prisutne velike svetske etikete, dok je kod francuza privlačna ta autentična, crnačka priča, ovde je sličan slučaj samo sa turskim i balkanskim imigrantima koji sa sobom donose uticaje orijentalne muzike.

Skandinavski hip trep

Specifična pojava na evropskom tlu je i saradnja švedskog MC-ja Yung Lean-a i tajlandskog imigranta Thaiboy Digital-a koji zajedno čine gravity boys. Trep čistuncima bih preporučio da preskoče ove linkove, ali ja nisam mogao da zaobiđem ovu autentičnu pojavu, doduše previše emo za sve ono što trep predstavlja. Dok Yung Lean u sad već dugoj tradiciji švedskih pop zvezda savršeno barata engleskim, Thaiboy je na momente gotovo nerazumljiv ali baš to daje neki poseban šmek njegovom razmazanom stilu.

Koreja

Ovde ne treba posebna napomena da je u pitanju Južna koreja, a koliko su ovi reperi napredni pokazuje i da već imaju tri respektabilna MC-ja među kojima su Don Mills, Keith Ape i G Dragon, sa svojim svetski poznatim hitom “Good Boy”, doduše više nekom verzijom K-trepa (šta god to značilo). Opet, nije čudo da su koreanci brzo uhvatili korak sa novim muzičkim trendom, ukoliko se osvrnemo na kvalitet njihove kinematografije, te uz Japan već dugo čine dve najprogresivnije azijske države u svakom pogledu.

Gurllls trappin

Završio bih ovu listu sa nekoliko sjajnih trep dama. Fantastičnom Činom Rodžers, mojim favoritom Ashley All Day i francuskinjom Shay.