Da li imate preko 18 godina?

Majska rapsodija – muzičko eksperimentisanje je na ceni

Maj je gotov, a sa njim je stigla i muzička najava vrelog letnjeg zvuka - emotivna, snažna, ekstatična.

1
0

Zaokružujemo reviju interesantnih majskih muzičkih izdanja sa albumima koje su objavili vrli kantautor iz Filadelfije Alex G, kalifornijski bendovi The Mountain Goats i Wavves, a osvrnuli smo se i na povratnički album kanadskog sastava Do Make Say Think, odnosno samozvani debitantski album za Big Walnuts Yonder.

The Mountain Goats / The Goths (Merge Records)

Centralna tema prošlog albuma sastava The Mountain Goats “Beat the Champ” vrtela se oko profesionalnog rvanja, ali i svakodnevnoj borbi pojedinaca sa životnim problemima i nedaćama, odnosno ličnim poteškoćama i konfliktima. Ovaj odlični konceptualni album iz 2015. zavredeo je visoku poziciju na mojoj listi najboljih godišnjih izdanja, a kako sada stvari stoje, izgleda će i šesnaesta ploča “The Goths” ostvariti sličan rezultat. Ovoga puta John Darnielle i ekipa posvetili su novih dvanaest pesama goth sceni iz osamdesetih godina prošlog veka, kroz koje se provlači duboko introspektivna priča o nepripadanju, veštačkoj želji za uklapanjem i mladalačkom nesnalaženju. Briljantnost ploče, između ostalog, sastoji se u tome što i pored direktnog pominjanja krucijalnih ljudi i bendova koji su izgradili tu scenu, kao što su Andrew Eldritch i The Sisters of Mercy, Siouxsie and the Banshees, Robert Smith, Gene Loves Jezebel, nisu upali u zamku potpunog estetskog kopiranja onih koji su im direktna inspiracija.

Ono što se može primetiti već nakon prvog slušanja jeste da na albumu uopšte nema gitara, odnosno da Johnov klavir i divni duvački aranžmani za koje je zaslužan Matt Douglas  imaju dominantnu ulogu. S druge strane, ritam sekcija sa Peterom Hughesom na basu i Jonom Wursterom na bubnjevima i perkusijama, vešto je zablistala kad god im je pružena prilika. “Goth” sadrži nekoliko fantastičnih momenata. Najpre, nostalgične numere u indie folk maniru poput početnih “Rain in Soho” i “Andrew Eldritch Is Moving Back to Leeds”, kao i “We Do It Different on the West Coast” gde je gorepomenuta ritam sekcija na visini zadatka. Numere poput “Unicorn Tolerance”, “Wear Black” i “Rage of Travers” sadrže veoma kompleksne melodije krećući se od alternativnog roka do smooth džeza. Kada su tekstovi u pitanju, samo ćemo konstatovati da Darnielle potvrđuje kredibilitet jednog od najprominentnijih indie kantautora današnjice i da humora, ironije i dovitljivosti ne manjka.

(Sandy) Alex G / Rocket (Domino Records)

Dvadesetčetvorogodišnji kantautor i multi instrumentalista Alex Giannascoli sredinom maja predstavio nam je svoj ukupno osmi album, odnosno drugi pod okriljem Domino etikete. Karijera ovog muzičara iz Filadelfije kreće se uzlaznom putanjom, budući da je od tinejdžera koji je dugi niz godina samostalno objavljivao izdanja i kačio ih na vlastitu bandcamp stranicu, zahvaljujući saradnji sa indie pop superstarom Frankom Oceanom, kao i veoma pozitivno ocenjenoj prethodnoj ploči “Beach Music”,  postao jedan od najreprezentativnijih predstavnika savremenog indie rok zvuka, zajedno sa Willom Toledom iz benda Car Seat Headrest. Na najsvežijem albumu “Rocket” Alex G je pokazao sav svoj talenat i iskazao svoj puni potencijal i totalno se prepustio eksperimentisanju sa njemu ne tako bliskim žanrovima.

Srž njegovog muzičkog izražaja ostaje nepromenjena: lo-fi indie sa izraženim folk i amerikana uticajima, što umnogome govori o karakteru ovog mladog Amerikanca, sada je nadograđena brojnim različitim zvučnim rešenjima. Recimo, numera “County” je laundž pop otpevan falsetom, dok se džezerska “Guilty” valja u toploj i zavodljivoj melodiji saksofona i okončava ploču na pravi način. Na albumu se nalaze i pesme kaš što su “Brick” koja predstavlja bučni industrial hip hop sa hardkor pank elementima i instumentalna “Horse” u kojoj se prepliću disonante melodije klavijatura i ostalih elektronskih efekata. Naravno, tu su i karakteristične alt-kantri trake poput “Poison Root” koja otvara ovu diskografsku avanturu, “Proud” sa slatkom i vedrom međuigrom klavira i perkusija, odnosno meni omiljena “Bobby” gde mu društvo pravi koleginica Emily Yacina.  Po svemu sudeću, poređenja sa slavnim Elliottom Smithom nisu baš bez osnova.

Wavves / You’re Welcome (Ghost Ramp)

Godinu i po je prošlo od poslednjeg samostalnog izdanja “V” grupe Wavves, odnosno nešto malo više od split albuma “No Life for Me” sa bendom Cloud Nothings, a sada nam se Nathan Williams i kompanija vraćaju šestim studijskim ostvarenjem “You’re Welcome”, prvom nakon burnog rastanka sa Warner Bros. kućom. U pitanju je jedan korektan album, ništa više i ništa manje  od onoga što se moglo očekivati od ovog kalifornijskog benda u 2017. godini. Zvuk i dalje počiva na pop-pank i garažnim rok postulatima kakve možemo čuti na njihovim prethodnim pločama, odnosno kod bendova kakvi su već pominjani Cloud Nothings, Weezer ili Parquet Courts, na primer. Potvrdu ovoga dobijamo već u “Daisy”, numeri brzog ritma koja otvara album gde catchy gitarski rifovi i Williamsov vokal predstavljaju potpuni trijumf. Nešto slično doživljavamo i tokom “Stupid In Love” i “Animal”, kao i “Exercise” koja neizbežno poziva na šutku.

Surf-pank tutnjava nastavlja se na visokooktanskoj “No Shade” i energičnoj “Dreams of Grandeur”, pesmama koje će izazvati salve oduševljenja na živim nastupima, dok naslovna numera sadrži letnji i  dosta opušteniji vajb. Nešto značajniji upliv elektronskih efekata čujemo u “Under” koja kao da je ispala iz neke video igrice, “Come to the Valley” osvaja doo-wop elementima iz pedesetih, dok poslednja “I Love You”, ljubavna balada a la Beach Boys, završava ploču u jednom neočekivanom stilu. Kako smo ranije napomenuli, album “You’re Welcome” ni po čemu nije epohalan niti donosi išta ultra inventivno, međutim, sigurno je da će vam ovih 35 minuta, koliko iznosi vreme trajanja ploče, predstavljati uživanje.

Do Make Say Think / Stubborn Persistent Illusions (Constellation Records)

“Stubborn Persistent Illusions” je prvi album kanadskog benda Do Make Say Think nakon  osam godina od ploče “Other Truths”. Šest studijsko izdanje ovog satava donosi unih sat vremena (i nešto malo preko) eksperimentalnog roka, sa melodijama i raskošnim aranžmanima koji vas čas odašilju u neka ljudskoj rasi nepoznata prostranstva čas vas teraju da se zagledate u dubinu vašeg bića. Čestim promenama tempa, jačine zvuka, dominantnih instrumenata uspešno menjaju raspoloženje i ambijent pesama, a ako već mora da se žanrovski pobliže kategoriše, u pitanju je post-rok sa primesama alternativnog roka i džeza, kao i gomila drugih uticaja koji odatle proizilaze.

Muzika je emotivna, snažna, ekstatična, poseduje sposobnost da hipnotiše slušaoca, podiže se i spušta naprasno, neočekivano, nekad glasno, a ponekad tiho. Gitare, bas, dva seta bubnjeva, klavijature uz dodatnu pomoć violine, trube i saksofona stvaraju dramatičnu, intezivnu, filmsku atmosferu koja ne zna za granice niti prostor niti vreme. Da ne seciram svaku pesmu ponaosob, zaključiću samo da ljubitelji bendova kao što su Godspeed You! Black Emperor, Mogwai, Explosions in the Sky ili Tortoise mogu naći svoje parče sreće tokom slušanja ovog albuma.

Big Walnuts Yonder / Big Walnuts Yonder (Sargent House)

Big Walntus Yonder je, da upotrebimo taj isuviše rabljen izraz, već potpuno izlizan termin, supergrupa koju čine basista i vokal Mike Watt (the Minuteman, the Stooges), gitarista Nels Cline (Wilco), bubnjar Greg Saunier (Deerhoof) i gitarista i vodeći vokal Nick Reinhart (Tara Melos). Ideja o zajedničkoj saradnji rodila se još 2008. godine, ali bio je problem okupiti svu četvoricu na istom mestu. Najzad, 2014. konačno su se našli i snimili ono što danas imamo prilike da čujemo na albumu “Big Walnuts Yonder”. Ova kolekcija od deset pesama predstavlja svojevrstan jam session ovih indie rok veterana, gde se tokom čitavog toka albuma mogu čuti disonantne melodije sa iščašenim gitarskim rifovima i pulsirajućim bubnjarskim ritmom, gde jedna numera ne prati drugu. Rešili su da do kraja eksperimentišu sa različitim uticajima, verovatno sa željom da zvuk ne liči na ono što su do sada radili u svojim matičniim bendovima.

Tako, na prvencu ove napasti iz Bruklina imamo prilike da čujemo devetoninutni, halucinogeni instrumental “Flare Star Phantom” u bučnom fri-džez fazonu, zatim tešku garažnu artiljeriju na “I Got Marty Feldman Eyes” ili “Raise The Drawbridges?”, psihodelični pop na “Forgot to Brush”, odnosno math-fank na uvodnoj “All against All”. Numera “Rapid Driver Moon Inhaler” zvuči kao da je ispala iz kataloga Omara Rodrigueza-Lopeza, dok je “Pud” jedini pokušaj da se na ploči nađu iole koherentni plesni ritmovi. Žestoka “Ready to Pop!” je neobuzdana i frenetična proto-pank stvar, dok je “Sponge Bath” neka njihova ludačka verzija power popa.

HONORABLE MENTIONS

Pored pobrojanih muzičkih izdanja u ovom i prethodnom tekstu, majski albumi koji bi trebalo da se nađu u vašim slušnim aparatima objavili su kantautori Sam Amidon (“The Following Mountain”), Aldous Harding (“Party”), Jane Weaver (“Modern Kosmology”), Emily Barker (“Sweet Kind of Blue”) i Will Stratton (“Rosewood Almanac”). Ne propustite ni nove ploče Paula Wellera (“A Kind Revolution”), Jima Jonesa (“Super Natural”), povratinički album sastava Erasure (“World Be Gone”), te nova izdanja bendova The Charlatans (“Different Days”), The Heliocentrics (“A World of Masks”), Paramore (“After Laughter”) i Land of Talk (“Life Ater Youth”).

SINGLOVI

alt-J / Adeline

Britanski sastav predstavio je i treći singl sa novog albuma “Relaxer”.

Muse / Dig Down

Veterani alternativnog roka objavili su novi singl i videospot koji asocira na scene borbe iz kultnog filma “Oldboy”.

Phoenix / Ti Amo

Francuski indie pop bend Phoenix podelili su još jednu pesmu sa njihovog budućeg izdanja, a ovoga puta u pitanju je naslovna numera “Ti Amo”.

Sia feat. Labrinth / To Be Human

Australijska pop zvezda Sia učestvovala je u soundtracku novog filma The Wonder Woman upravo ovom pesmom u kojoj joj društvo pravi engleski kantautor Labrinth.

Shabazz Palaces feat. Thundercat / Since C.A.Y.A.

Tri godine je proteklo od poslednjeg albuma art-rep velikana iz Sijetla, a ovog leta planiraju objavljivanje dva nova studijska izdanja. Jedno od njih nosi ime “Quazarz: Born On A Gangster Star” i na njemu će se naći ovaj singl.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: