Da li imate preko 18 godina?

ČUDNA ŠUMA

Drugačije festivalsko iskustvo.

U susret ovogodišnjem Artmospheric festivalu u Bugarskoj, koji će biti održan od 11. do 14. jula na Staroj planini, osvrćemo se na neke od zanimljivih događaja širom sveta koji elektronsku muziku postavljaju u sasvim drugačiji kontekst od uobičajenog.

U današnjem obilju globalne festivalske ponude iz domena (plesne) elektronske muzike, na prste je moguće nabrojati događaje koji uspevaju da odole komercijalizaciji isvođenju na puki proizvod. U ovom slučaju proizvod u kome se doživljaj muzike – zbog koje bi, uostalom, sve i trebalo da se dešava – gubi između prevelikog broja stejdževa, preklopljenih nastupa, pratećih sadržaja i “ludog provoda” koji već narednog dana ostaje samo mutna, toksična mentalna slika.

U trenutku kada američki kontinent tek počinje da oseća metastaze uspona populištičkog rave formata festivala na EDM (electronic dance music) talasu, možda je zgodno razmisliti i o tome gde se kriju “prava” festivalska iskustva, ona koja posetiocima daju dovoljno fizičkog i mentalnog prostora, vrhunske izvođače i kvalitet zvuka, čist vazduh i priliku da se ovoj vrsti muzike posvete u sasvim drugačijem ambijentu, kroz pravo kolektivno iskustvo. Nije potrebno odmaknuti se predaleko, s obzirom da ovakve tendencije već decenijama tinjaju na američkom kontinentu, gde se od istočne do zapadne obale svake godine održi na desetine događaja – od DIY inicijativa do profesionalnih organizacija – koji imaju veliki značaj za lokalne zajednice u kojima se održavaju, čiji članovi najčešće i aktivno učestvuju u njihovoj organizaciji.

Nadaleko čuveni “festival festivala” Burning Man, postao je simbol i inspiracija za brojne generacije koje su slične događaje manjeg obima počele da organizuju širom Amerike, ali i sveta. Iako je muzički program na Burning Man-u i dalje manje bitan element u odnosu na kompletno ritualno iskustvo koje festival nudi, neobično okruženje, samoodrživost koja se očekuje od učesnika i prateća pravila ponašanja na najbolji način dočaravaju njihov jedinstveni i uticajan pristup, prisutan više od 25 godina.

Od vas se ne očekuje da budete pasivni konzument koji tačno zna za šta je kupio ulaznicu, već ste pozvani da učestvujete u nepoznatom iskustvu u kome 50.000 ljudi gradi naseobinu i zajedništvo koji svake godine nestaju zajedno sa festivalom. Za to ćete morati da na vreme i dobro platite, dok je upotreba novca na festivalu zabranjena.

Ukoliko iz ove impresivne pustinje pogledamo na drugi kraj planete, videćemo da Japanci već godinama uspešno iznose svoje Funktion One ozvučenje u šumu za potrebe legendarnog techno festivala Labyrinth. Drugačiji odjeci Burning Man-a mogu se osetiti na Boom fesitvalu u Portugalu, ili bliže nama na hrvatskim Lost Theory događajima, okupljalištima plejade likova iz svih uglova subkulturne mape.

Nazad u Americi, slični doživljaji kolektivnih autonomija u prirodi, natopljeni najkvalitetnijom techno muzikom, odzvanjaju šumama Kolorada svakog juna, kada se tokom punog meseca održava redovni jednogodišnji “Gemini” događaj, koji već skoro 20 godina organizuje grupa lokalnih techno entuzijasta koji su istovremeno posvećeni različtim aktivnostima u prirodi. Muzički program se planira godinu dana unapred, a skoro svi posetcioci 24-časovne zabave na neki način učestvuju u organizaciji. Vrhunsko ozvučenje nalazi svoj put do kanjona u podnožju Rocky Mountains. Žurka se nikada ne reklamira, s obzirom da i bez toga svake godine okupi “pravu meru” od nekoliko stotina ljudi.

Nešto slično odvija se svakog jula meseca na samo nekoliko sati od Beograda. Pre osam godina, kolektiv Artmospheric organizovao je svoj prvi festival na Staroj planini, sa podnaslovom Tribal gathering for deep tripping music and alternative culture. Na oko 60km od Sofije, u okolini vrha Izdremetz na 1.250 m iznad mora, svake godine okupi se interesantna i raznolika grupa od najviše 700 predstavnika raznolikih subkultura – od trensera i post-hipija, preko rejvera, hipstera i zalutalih blejača, do hoboa i transcendentalaca. Na neverovatnom i skroz neočekivanom mestu, u blizini organske farme Čemernik, iznenadiće vas svedena ali profesonalna produkcija, brojni izvođači iz Bugarske, regiona i celog sveta, kao i zdrav odnos svih prisutnih prema predivnom okruženju u kome se festival odvija.

Kombinacija netaknute prirode i tehnološkog pulsiranja muzike posebno je živopisna dok tokom noći zajedno sa potpuno nepoznatim nasmejanim ljudima sedite oko vatre, slušajući futuristčki techno pod otvorenim nebom prepunim zvezda.

Specifičnost ovog događaja je i njegova održivost, odnosno činjenica da ne postoje sponzori i da se ulaznice mogu nabaviti isključivo online i u pretprodaji (po ceni od 30 EUR za ceo događaj). Pored toga, tek nekoliko pažljivo izabranih imena globalne techno zajednice dobiju priliku da nastupe, a prati ih široki dijapazon lokalnih izvođača, što je još jedna retka festivalska osobina za pohvalu kada je u pitanju ovaj svojevrsni plemenski skup. Ipak, Monolake, Donato Dozzy (redovni gost Labyrinth festivala), Brando Lupi i Eric Coultier, da pomenemo samo neke, nisu zaobišli ovu osunčanu bugarsku poljanu na svojim turnejama, a neki od njih se na nju vraćaju iz godine u godinu.

suma1

Ni ovog puta Artmospheric ne odustaje od svoje misije da podrži istinski nezavisne i alternativne kulturne i elektronske muzičke pravce. Od 11. do 14. jula publici će se faktički bez prestanka na dve bine predstaviti desetine izvođača, uz celodnevne radionice, vizuelne intervencije i nomadsku kuhinju. Trošak od oko 150 EUR po autu deli vas od puta ka “boljoj koegzistenciji i poštovanju budućnosti” kroz susret duboke šume i još dublje techno muzike.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: