Da li imate preko 18 godina?

Aleksa Nedić // Vizelj: Nema loše muzike, samo loših muzičara

Razgovarali smo sa Aleksom Nedićem, članom benda Vizelj, koji najavljuju veoma zauzet decembar: objaviće novi album “Ne vidim te od dima”, a koji će imati koncertnu promociju 23. decembra u Domu omladine Beograda! Nastup počinje od 21čas u sali Amerikana, a za Vizelj će otvoriti lokalni dab bend Headhop.

Čime se baviš? Da li možeš da nam se predstaviš?

Moje ime je Aleksa Nedić, ja sam basista i pevač grupe Vizelj, jedan od osnivača Hali Gali pokreta i član Kišobran kolektiva. Veliki sam obožavalac domaće alternativne scene i gledam da što više podržim kolege i da im olakšam uslove za rad kako god znam i umem.

Koliko dugo se baviš muzikom i na koji način?

Pre svega sebe smatram muzičarom i kantautorom. Sa Vizeljem sam počeo da se bavim muzikom i sa njim ću i prestati, ako ikada prestanem. Pored toga, više puta sam čuo reči „skaut“ što me uvek oraspoloži, veliki sam ljubitelj fudbala pa kao što neki skaut lovi mlade talente, tako i ja volim da otkrivam nove kvalitetne izvođače i da ih plasiram što više javnosti. Bili oni gosti na koncertu Vizelja, u lajnapu Hali Galija ili na showcase bini Kišobrana.

Opiši nam prostor u kom slušaš muziku inače.

Nije bitan prostor u kom slušam muziku koliko mi je bitno da non stop cirkuliše dobra i nova muzika kroz moje slušalice. Eventualno ako bih morao da biram, najviše volim da slušam muziku kod kuće jer tada mogu da budem najkoncentrisaniji. I go.

Takođe si glavni odgovorni za stvaranje Hali Gali kolektiva – kako je došlo do toga i da li možeš da nam objasniš šta je tačno Hali Gali?

Vrlo je jednostavno nastala ideja. Mi kad smo nastali nije bilo dovoljno mladih izvođača da bi se oformila nova muzička scena. Kada smo shvatili da se u Beogradu pojavilo mnogo toga kvalitetnog u poslednjih par godina, onda smo shvatili da ni jedna kulturna institucija neće shvatiti na vreme da ih treba sve staviti pod isti krov i želeti da napravi priču od toga, preuzeli smo stvari u svoje ruke i rezultat je bio uspešan.

Hali Gali je kolektiv koji objedinjuje nove mlade izvođaće koji imaju šta da kažu nevezano od žanrovskog opredeljenja. Nema loše muzike, samo loših muzičara.

Uz sviranje sa bendom. često radiš i bukiranje bendova. Koja ti je omiljena stvar kod tog dela posla, a koja manje omiljena?

Omiljena strana toga je kreiranje najboljeg koncepta. Kako da plasiram taj lajnap na najbolji mogući način služeći se znanjem koje sam pokupio iz sveta kopirajtinga. Najmanje omiljena stvar mi je kada se ne ispoštuju rokovi i satnice. Ne volim kada se neko ne drži dogovora i ponajviše ne volim kada se neko ne javlja na telefon. Zvuči glupo ali javljanje na telefon je jedan od glavnih metoda po kojoj biram sa kime sarađujem.

Krajem decembra predstavljate se domaćoj publici prvim solo nastupom u Domu omladine – šta bi rekao ljudima da ih privoliš da dođu, a koji nikada nisu čuli za Vizelj?

Ako dođete na Vizelj, to će vam biti najomiljeniji domaći bend. Ako ne dođete na Vizelj to će vam biti najmanje omiljeni domaći bend.

Kako bi opisao plejlistu koju sni nam poslao – u tri reči?

Ovo je plejlista domaćih alternativnih izvođača koje predlažem svim promoterima, izdavačima i prijateljima. Plejlista počinje sa Hali Gali kompilacijom i potom nastavlja sa našim omiljenim pesmama sa scene.

Koji je poslednji koncert koji si posetio i gde?

1000mods u Božidarcu. I dalje osećam posledice tog koncerta.

Omiljene pesme u poslednjih par dana?

All Them Witches – Enemy of my Enemy

Asa’s Mezzanine – And She Met Herself

New Age Doom – Holy Wings

Jedna omiljena pesma svih vremena za naše čitaoce?

Ne mogu tek tako da izaberem omiljenu pesmu svih vremena. “Ne vidim te od dima” mi je promenila život. Omiljena pesma je valjda ona koja ti promeni život.

Šta misliš o lokalnoj klupskoj sceniu čemu se ogleda njen progres?

Lokalna klupska scena ima puno kvaliteta u vidu izvođača i mladih entuzijasta koji žele da unaprede muzičku scenu. Ono što uvek kažem da apsolutno fali da bi scena doživela svoj vrhunac, fali para i samo para. Kvalitet postoji. Samo pare.

Koju poruku bi poslao mlađim bend entuzijastima koji tek kreću da pronalaze svoj put?

Kad vam neki kolega za svoj bend kaže “Mi ti sviramo nešto na foru EKV-a” taj bend je sigurno blago rečeno užasan.


 

Jedan od bendova sa najatraktivnijim potpisom na lokalnoj sceni, Vizelj, najavljuje prvi veliki solo koncert u Domu omladine Beograda, u petak 23. decembra s početkom u 21h. Bend će krajem novembra objaviti dugo-očekivano studijsko izdanje „Ne vidim te od dima“, sa kog su već objavili pet singlova sa pratećim video spotovima. Vizelj je kroz novih pet singlova “provozao” publiku kroz široku paletu žanrova, od garažnog roka tipičnog za 70-te godine, do rada na bubnjevima u stilu jungle i drum&bass producenata iz Velike Britanije. Kao savršeni spoj gitarske muzike i klupske energije, ovaj bend obećava da će u Dom omladine doneti svoj jedinstveni i specifični, ukratko rečeno – rejv. Karte možete kupiti na ovom linku