Da li imate preko 18 godina?

True Detective plagijat?

Ko je Pizolatu "pomogao" u građenju lika Rasta Kola

Nik Pizolato je plagijator. To je sada vrlo jednostavno utvrditi. Blog lovecraftzine.com je objavio tekst u kome je detaljno opisano kako je Pizolato, bez bilo kakvog referisanja, uzeo pisanje Tomasa Ligotija i od njega napravio Rasta Kola, srce i dušu prve sezone serije.

Kada se pročita tekst, na prvi pogled ne izgleda kao da tu ima previše toga: nekoliko rečenica koje su prepisane, nekoliko rečenica koje su prerađene; svakako, mnogo, mnogo manje od onoga na šta je npr. srpska javnost navikla u poslednjih par meseci sa doktoratima državnih zvaničnika plagiranim do te mere da u njima ima više prepisanog nego originalnog teksta. Ali tih nekoliko rečenica koje je Pizolato ukrao je izuzetno bitno, zato što se u njima nalazi celokupan lik Rusta Kola. Ovde se ne radi o kvantitetu, nego o kvalitetu. Ove rečenice:

“We know that nature has veered into the supernatural by fabricating a creature that cannot and should not exist by natural law, and yet does.”

“And the worst possible thing we could know — worse than knowing of our descent from a mass of microorganisms — is that we are nobodies not somebodies, puppets not people.”

“…our captivity in the illusion of a self—even though ’there is no one’ to have this illusion…”

“…the illusion of being a somebody among somebodies as well as for the substance we see, or think we see, in the world…”

“To end this self-deception… we must cease reproducing.” 

napisao je Tomas Ligoti, ali svako ko ih pročita će ih identifikovati kao nešto što je, ili nešto što bi rekao Rast Kol. Plagijat je jako teško otkriti, ali vrlo lako prepoznati (kada vam se dva teksta postave jedan pored drugog).

Pizolato je učinio sve da njegovo plagiranje bude jako, jako teško za otkriti. Ligoti nije poznat pisac, nije čak ni preterano priznat ili cenjen. Ironično (i užasno po njega), ovaj slučaj je ono po čemu će Ligoti ostati zapamćen; ne po svojim knjigama, nego po tome što je neko mnogo poznatiji i mnogo uspešniji od njega uhvaćen kako je svoj uspeh izgradio na osnovu plagiranja iz Ligotijeve knjige.

true-detective-01

Važan aspekt priče leži u tome što je od ukradenog teksta nastao upravo Kol. Kol je ono što je pre svega privuklo fanove ovoj seriji. Metodska gluma Metjua Mekonahija i Kolov pesimizam su ono što je seriju učinilo jedinstvenom među desetinama serija o detektivima, i uz „Homicide: Life on the Street“, najboljom „pandurskom“ serijom ikada. Svako ko je pisao dramski tekst zna koliko je teško stvoriti originalnog junaka, nekoga ko je upečatljiv, harizmatičan, a opet uverljiv i prepoznatljiv; nekog ko iznova iznenađuje publiku, a da ona uvek nastavlja da navija za njega. Zapleti su mnogo lakši, pogotovu ako nema ogromnih, neočekivanih, „mindblowing“ obrta, a True Detective u prvoj sezoni to nije imao (iako su svi očekivali da će ga biti, zbog čega se deo publike i razočarao u finale).

Tačno je da Pizolato nije prepisao svaku repliku, i nijedan drugi element serije osim Kola (još uvek) nije doveden u pitanje, ali ono što ovo čini plagijatom je to što je srž Kola, ono u šta on veruje, ono što njega čini takvim kakvim je − ukradeno.

Sve ostalo se razvija odatle: njegova opsesivnost povodom slučaja, njegovi odnosi sa drugim likovima, njegove vizije − sve to je napisano na osnovu „algoritma“ koji je kopipejstovan od Ligotija i njegove knjige „The Conspiracy Against the Human Race”. Sve ostalo u seriji, sve “originalno”, sve vuče koren od plagijata. Opet, ne radi se o kvantitetu, nego o kvalitetu.

Pizolato je u petak izdao saopštenje u kome negira plagiranje, i u kome objašnjava da Kolov pesimizam proističe iz duge tradicije antinatalističke filozofije kojoj pripadaju svi od Šopenhauera do Siorana, što bi bilo zadovoljavajuće objašnjenje da je uzimao citate i od njih, ali nije. True Detective ne pozajmljuje građu sa svih strana da bi je onda ponovo obradio (zato Tarantino nikada nije pomenut kao mogući reditelj neke od epizoda). Cela serija je predstavljena i hajpovana kao nešto što je u potpunosti izašlo iz glave kreatora serije. Ovo objašnjenje, o „dugoj tradiciji“ više bi pripadalo nekom intervjuu sa Ligotijem, u kome bi on objašnjavao ko je uticao na njega dok je razvijao svoje ideje i svoje pisanje. Pizolato sa druge strane, nije razvio ništa, nego je samo upisao Ligotijeve citate u Kola, to postavio u mustru policijske serije, i onda dao Fukunagi da prelepo snimi 8 epizoda u kojima Mekonahi i Harelson briljiraju.

true-detective-02

Rasplet ovog slučaja plagiranja će po svemu sudeći biti isti kao i slučajevi plagiranja srpskih političara: svi znaju šta se desilo, svi su apsolutno svesni šta treba uraditi, ali plagijator će proći nekažnjen. Čak je i razlog zašto će se to desiti gotovo isti − javnost je pristala na to. Prva sezona True Detective je bila neverovatan uspeh za HBO, čak i veći nego što su se nadali i sigurno nisu spremni da na osnovu „etičkih“ osnova obustave drugu sezonu za koju su glumci već kastovani. Ono što bi moglo da dovede do kažnjavanja plagijatora je da se publika okrene protiv serije i da zapreti bojkotom. Ali to se verovatno neće desiti. Fanovi True Detective ili ignorišu dokaze o plagijatu ili brane Pizolata, što je vrlo lako objasniti: Pizolato je stvorio nešto što im jako znači, što su gledali svake nedelje, a ostale dane u nedelji provodili pričajući, istražujući i spekulišući o seriji, dok za Ligotijevo postojanje do sad nisu bili ni svesni, niti imaju preteranu nameru da se detaljnije upoznaju sa njim.

Ali drugu sezonu True Detective ne treba gledati i to ne treba da bude emotivna, nego racionalna odluka koje se treba držati i kada druga sezona počne sledeće godine. Ne samo zbog plagijata, nego zbog toga što je Pizolato mogao vrlo lako da da Ligotiju omaž, umesto da ga plagira. Sve što je bilo potrebno je da bilo gde u scenariju za bilo koju epizodu napiše scenu u kojoj Rast čita/pominje Ligotija, ili Marti ugleda Ligotijevu knjigu u Rastovom stanu/torbi/kolima. To je sve što je bilo potrebno da ovo ne bude plagijat − da se negde jasno referiše šta je uticalo na Rastov pogled na svet. Pizolato to nije hteo da učini, nego je odlučio da otme i da pripiše sebi nešto što je tuđe.

True Detective treba bojkotovati. Potrebno je samo malo samokontrole i istrajnosti, osobina zbog kojih nam se Rast Kol toliko svideo. Rast Kol, lik koga je stvorio Tomas Ligoti.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Ken says:

    Prvo ovo nije škola pa da neko može tek tako da se optužuje za plagijat, ovo je umetnost ili u najgorem slučaju kvalitetna popularna kultura (ovo drugo je verovatnije), a tu su granice između autorstva i kopije veoma veoma tanke. Drugo, čak i da cenimo delo koje pripada popularnoj kulturi po akademski standardima, pre možemo reći da je Ligoti posužio kao inspiracija za lik Rast Kola nego što je Pizolato (Picolato?) blatntno nešto ukrao, tj. copypastovao. Da, glavni junak ima isti sistem vrednosti kao Tomas Ligoti. Da, rečenice koje on izgovara poseduju isti senzibilitet kao rečenice koje izgovara Tomas Ligoti. Da li se preuzimanje nečijeg sistema vrednosti i senzibilteta pri kreaciji lika u popularnoj kulturi može smatrati plagijatom? Odgovor je naravno da ne. Pritom treba imati u vidu da je navedena Ligotijeva knjiga pre filozofsko delo nego roman, te se ovde ne radi o kopiranju lika koji je Ligoti stvorio (bar ne ako ne idemo previše duboko u domen filozofije), već je u pitanju inspirisanost samim Ligotijem koga je Picolato pomenuo u gotovo svakoj prilici kada je pričao o svojim inspiracijama za seriju.

    BTW samo jedan pogled na amazonove recenzije knjige “The Conspiracy against the Human Race” otkriva da se mnogi čitaoci upućeni na Ligotija direktno kroz “True Detective”. Teško je u ovom postmodernom kapitalizmu, ne znaš više ni ko koga eksploatiše….

    1. Vuk Bošković says:

      Prvo, hvala na iscrpnom komentaru.

      Postoji suštinski problem, o kome sam i pisao, o načinu na koji se on “inspirisao” Ligotijem.
      Nije tačno da ga je on hvalio i navodio kao uzora gde god da je stigao, to se desilo samo kada je direktno pitan u intervjuu za WSJ. Tu ga je jedino pominjao.

      Stvar sa plagijatom je sledeća, zavisi kakva si vrsta autora. Zato sam pomenuo Tarantina. Kreator serije je tako predstalvjen, kao kreator- sve je ovo iz njegove glave došlo. On je postao ogromna zvezda zbog serije i to do te mere da je više hvaljen od Mekonahija.
      Isto tako, ne stoji baš da se inspirisao, više je prepisao i dodao nešto svoje. To je suštinski problem. Naravno da ništa nikada nije stvoreno ni iz čega u filmskoj umetnosti, nego uvek postoje različiti uticaji koji su više ili manje prisutni. On je gledao da sve utiacje što bolje sakrije.
      Radi se o obmani, to je suština. Obmanuo je sve, od HBO, preko glumaca do publike. HBO će da stoji uz njega, kao što će verovatno i publika jer je serija postala previše velika. I bitno je to što su ovi citati upotrebljeni u prvim epizodama, kada nam je pokazivao i prikazivao Rasta.

      Ligoti verovatno nema slučaj ovde i verovatno pravno ovo nije plagijat, ali ovde se ne radi o sudu, nego o poreklu nečega, a poreklo Rasta Kola nije u glavi kreatora serije nego Ligotija. On je uzeo “parametre” za lik od nekog drugog, a to nigde nije pomenuo, niti pokazao, niti referencovao. A mogao je. Zbog toga smatram da je u pitanju plagijat i da dalje ne treba gledati seriju. TO se verovatno neće desiti, druga sezona će biti još gledanija i to je otprilike to.

      Ne bih sad da ulazim preterano u to, jer nisam video scenario, ali apsolutno svima se čini da je zaplet, bar po onome što je do sad izašlo, jako sličan zapletu Chinatown. Ne optužujem ni za šta, i sasvim je moguće da je leak pogrešan i da neće imati nikakve veze sa time.

      Formalno- pravno, on je nevin, ali moj utisak je da nije.

      I btw, nekako mi je mnogo weak da je ovo u stvari dobro za Ligotija jer će se ljudi upoznati sa njegovim radom. Neće se upoznati jer ih je autor serije uputio na njega, nego će se upoznati jer je neko drugi ukazao na sličnost njegovog rada sa TD.

      Eto.

      Hvala još jednom na komentaru.

      Vuk.

  2. Pop Culture Hound says:

    TD ide mnogo dublje od jednog izvora tj Ligotija. Vodeci se istom logikom Ligoti plagira Friedrich Nietzsche, Søren Kierkegaard, Emil Cioran, Arthur Schopenhauer i mnogih drugih. Oni jedni drugima nisu konkurenti i rivali u borbi za profit vec se vise radi o razvijanju ideja i razmisljanja.

    Neko bi zaista trebao biti u velikoj zabludi da pomisli da dijalozi u TDu vezani za filozofske ideje mogu biti originalne ideje Rasta tj. u stvarnosti pisca. Vecina njh je previse prijemciva i promisljena da bi bila iskoriscena u razgovoru dva detektiva tj u krimi drami. Njihova logicnost ili nelogicnost u zavisnosti kako ti se cini stvarnorst je mnogo kompleksnija i bolje objasnjena od ljudi koji se bave samom materijom i koji razumeju vaznost deljenja ideja sa svetom.

    http://www.thecritique.com/exclusive/no-exit-from-darkness-the-philosophy-of-true-detective/

  3. Laki says:

    Tomas Ligoti nije priznat pisac? Autor teksta očigledno nije savladao materiju.

  4. Laki says:

    P.S. A, sad što se potrefilo da je TD gledala i mejnstrim publika i tako se upoznala sa piscem je druga stvar, činjenično – on je već neko vreme najuvažavaniji horor pisac, i kao takav ima široku publiku. I što je kod nas prvi put objavljen tek prošle godine je isto priča za sebe; ko je aktivan čitalac putem interneta se još davno upoznao sa njim.

Ostavite komentar:

Slični članci: