Da li imate preko 18 godina?

Više od 100 dokumentaraca na  17. Beldocsu na 11 lokacija u Beogradu

13 svetskih, jedna evropska, 59 regionalnih i 24 srpske premijere na programu ovogodišnjeg festivala.

Autor:

Na ovogodišnjem 17. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji se održava od 22. do 29. maja, biće prikazana 103 filma. Na jedanaest lokacija u gradu, kao i na televiziji Insajder i Beldocs+ VOD platformi, publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prethodne i tekuće godine.

Na Beldocsu ćemo videte 13 svetskih, jednu evropsku, 59 regionalnih i 24 srpske premijere, kao i 25 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije. Filmske produkcije biće odrane u Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Kinoteci u Kosovskoj, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Cineplexxu Ušće, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu Vlada Divljan, Bioskopu Balkan, Fakultetu za medije i komunikacije, Novoj Iskri i Endžio habu.

„Veoma smo zadovoljni programom ovogodišnjeg Beldocsa! Imamo sreću da se bavimo kreativnim dokumentarizmom, jer moć dokumentarnog filma ne jenjava. Festivali dokumentarnog filma širom sveta ostvaruju se kao vrlo posebni vibrantni prostori, ali i jedinstvena iskustva zajedničkih lucidnih sagledavanja fenomena sveta čiji smo svi neodvojivi deo. Napravili smo sjajan program za našu publiku. Vrlo je raznovrstan i relevantan! Svi su dobro došli“, rekla je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa na konferenciji za novinare u bioskopu Balkan.

Selektor Beldocsa Igor Stanojević istakao je da je uzbuđen jer će publika uskoro i imati priliku da pogleda filmove sa kojima je on proveo mesece i koji su odabrani od ogromnog broja filmova koji su festivalu stavljeni na raspolaganje.

„Tu je toliko apsolutnih bisera, od filmova koji će na Beldocsu biti prvi put prikazani pred bilo kojom publikom do već osvedočenih remek-dela čijim projekcijama nadoknađujemo propušteno. Danas je tačno mesec dana do početka festivala, dugih mesec dana koji će ipak proći, a do tada imate fore da natenane probistrite program, sa čime preporučujem da počnete već danas, jer neće biti lako odlučiti se da bilo šta propustite“, poručio je Igor Stanojević

„Tokom ovogodišnjeg procesa selekcije, pogledali smo preko 1500 filmova iz svih krajeva sveta. Nekada mora da se kopa jako duboko da bi se našao grumen zlata. Kada me pitaju kako održavam fokus u tom procesu uvek kažem da mene lično ispunjava i podstiče svaki dobar film, a najviše svaki debitant kojeg otkrijemo i koji daje svetu filma jedan novi glas, izraz i pečat”, rekao je umetnički direktor Marko Grba Singh.

On je ukazao na Srpski takmičarski program, koji donosi 12 filmova, među kojima su i nagrađivani i mladi domaći autori. Festival otvara Topli film Dragana Jovićevića, a ostali filmovi u selekciji su Kako biti slobodan  (Nikola Polić), Izbor za mis zatvora (Srđan Šarenac), Kadence za vrt (Dane Komljen), Neptunova nevera (Katarina Stanković), Novosadsko sećanje (Aleksandar Reljić), Džojmejkers (Jelena Radenović), Kad opet porastem (Jovana Avramović), Minel (Tara Gajović), Heterotopia (Nikola Nikolić), Izlaz kroz ludaru (Nikola Ilić) i Šetnje koje se neće desiti (Mina Simendić).

“Kao i svake godine, ponosni smo na originalne, hrabre i raznovrsne filmove domaćih autora. U srpskom takmičarskom programu ćemo imati dvanaest filmova; sedam dugih i pet kratkih. Što se tiče statusa premijera, imamo osam svetskih i četiri regionalne premijere”, zaključio je Grba Singh.

Igor Stanojević, selektor festivala, najavio je 10 filmova međunarodnog takmičarskog programa: Sunčani sat (Liis Nimik), Porodica na određeno vrijeme (Sead Šabotić), La Reine (Nikola Klinger), U tišini i galami (Clément Roussier, Hadrien Mossaz), Blato (Ilya Povolotsky), Ustati noću (Nelson Makengo), Kumva (Sarah Mallégol), Dosadni dani i noći (Guo Zhenming), Cipora i Rahel nisu mrtve (Hadar Morag) i Pseći snovi (Elsa Kremser i Levin Peter).

„Strašno sam ponosan na ovaj program, njegovu istinski međunarodnu prirodu i estetski i etički integritet dela koja se u njemu nalaze. Od kada je međunarodni takmičarski program Beldocsa promenio svoj fokus i usmerio se ka novim autorima i estetikama, kroz njegove filmove upoznali smo niz izvanredno upečatljivih režisera i to važi i za ovogodišnju selekciju. Najviše me raduje to što filmovi dolaze sa najrazličitijih mesta i što se međusobno značajno razlikuju. Ne postoji samo jedna propisana estetika, svaki od njih tako je temeljno i ekscentrično svoj“, naglasio je Stanojević.

„U nameri da produbimo razumevanje određenih društvenih fenomena i događaja koji su nas duboko dotakli u prethodnoj godini, pozvali smo filozofa Srećka Horvata, kao gostujućeg kustosa ovogodišnjeg Beldocs specijala pod nazivom Opstanak nije dovoljan; nećemo se baviti toliko pitanjem da li ćemo kao vrsta opstati, već kakvo je to društvo u kome želimo da živimo.“, dodala je Prohaska Marković.

Pored specijala Opstanak nije dovoljan, ovogodišnji Beldocs obeležiće i fokus na češku kinematografiju u saradnji sa jednim od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma Ji.hlava i Češkim centrom u Beogradu, kao i projekcija filma Ovo (Esto) kojom će se predstaviti njujorški institut za dokumentarni film Union Docs. Kao i prethodnih godina, Beldocs festival nastoji da osnaži mlade glasove i pruži edukaciju iz oblasti filma i medijske pismenosti, putem programa Teen i radionice MiniDoc. U okviru XR izložbe: imerzivna stvarnost Beldocs će ponovo predstaviti najnovija ostvarenja svetske produkcije izvedenih u savremenim umetničkim medijima, putem najsavremenije tehnologije. Takođe ove godine Beldocs pokreće novi program u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije pod nazivom Play.Docs.

Autor ovogodišnjeg festivalskog spota je Luka Papić, dobitnik Grand Prix Beldocsa 2022. godine za film “Bez”.


Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: