Da li imate preko 18 godina?

Top 10: pogled u prošlost i dobre filmove iz 2013.

Autor:

Rano je donositi zaključke o najboljoj filmskoj deceniji 21. veka. Postoje brojne liste koje rangiraju filmove koje smo u ovom veku gledali, ali je malo onih koji među najbolje filmske decenije stavljaju neku iz nedavne prošlosti.

Kada se baci pogled u retrovizor kao jednu od najboljih svakako možemo označiti 2013. godinu, te se mi u ovoj listi bavimo filmovima koji su se u bioskopima pojavili pre tačno jedne decenije.

Oskara za najbolji film te godine dobilo je ostvarenje 12 godina ropstva (12 Years a Slave) Stiva Makvina, priča o Solomonu Nortupu, slobodnom crncu iz Njujorka, koji je otet i prodat kao rob. Ovaj britansko-američki film baziran je da neverovatnoj, istinitoj priči jednog čoveka i njegovoj borbi za slobodu i opstanak.

Zlatnu statutu za najbolju režiju odneo je Alfonso Kuaron za film Gravitacija (Gravity), dramu o astronautkinji Rajan Stoun (Sandra Bulok) čiji je brod pogodio ostatak asteroida i opasno ga oštetio i ona se očajnički bori da preživi.

Još malo o najznačajnijim filmskim nagradama – muške Oskare za najbolje glumce odneli su Metju Mekonahi (glavna uloga) i Džered Leto (sporedna uloga) za film Poslovni klub Dalas (Dallas Buyers Club), odličnu biografsku dramu o borbi čoveka protiv sistema. Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Kejt Blančet za ulogu u filmu Nesrećna Džasmin (Blue Jasmine), a za sporednu Lupita Njogo za rolu u 12 godina ropstva.

 Apsolutno na ovoj listi svoje mesto ima i najbolji evropski film Velika lepota (La grande bellezza) italijanska filmska drama, u režiji i po scenariju Paola Sorentina, koja govori o sredovečnom piscu i nekrunisanom kralju rimskog visokog društva, koji nakon svog 65. rođendana i vesti o smrti prve ljubavi, počinje da meditira o sopstvenom životu, pronalazeći ga apsurdnim, ali situacijama punim izuzetne lepote.

 Tu je svakako i kanski pobednik, film film Abdelatifa Kešiša Plavo je najtoplija boja (La vie d’Adèle), divna tročasovna “coming of age” priča o ljubavnoj vezi između dve devojke iz Lila, Adel i Eme, koje tumače Adel Eksarčopulos i Lea Sejdu, koje su u Kanu dobile počasna priznanja za svoje uloge.

 Ove filmove svakako dodajte na listu ukoliko ih niste odgledali ili obnovite gradivo tokom ove jeseni i zime. Ali ovo je naš izbor 10 filmova i 2013.

Vuk za Vol Strita (The Wolf of Wall Street)

Zasnovan na istinitoj priči, film predstavlja život Džordana Belforta, od njegovog uspona na berzi, velikih zarada i života na visokoj nozi, do pada povezanog sa kriminalom i korupcijom. Maestralna gluma Leonarda Dikaprija, uz naravno genijalnog Martina Skorsezea koji je zaslužan za adaptaciju biografije intrigantnog brokera.

Ona (Her)

Ovaj film režisera, scenariste i producenta Spajka Džounza je osvojio Oskara za najbolji originalni scenario i dobio je sjajne kritike. Ova naučno-fantastična romantična komedija govori o osećajnom piscu (Hoakin Feniks), slomljenom posle okončanja duge veze, ulazi u neobičnu vezu sa inteligentnim kompjuterskim operativnim sistemom koji ima ženski karakter.

Nebraska

Aleksandar Pejn je scenarista i reditelj ovog dirljivog crno-belog filma koji govori o otuđenosti i odnosu oca i sina. Ovo je priča o alkoholičaru koji u svojim poznim godinama kreće na put u svoje rodno mesto, od Montane do Nebraske, gde potražuje milion dolara koje je dobio u jednoj nagradnoj igri. Društvo mu pravi njegov sin, koji mu se pridružio prvenstveno zbog želje da bolje upozna i razume svog oca.

Filomena (Philomena)

Nagradu za najbolji scenario u Veneciji te godine dobila je ova dirljiva priča. Filomena (Džudi Denč) je Irskoj zatrudnela kao tinejdžerka 1952. godine, porodila se u samostanu, dete joj je oduzeto i poslato u SAD na usvajanje. Pola veka ona bezuspešno traži svoje dete i onda upoznaje poznatog američkog političkog novinara koji joj pomaže na tom putu.

Avgust u okrugu Osejdž (August: Osage County)

Film je zasnovan na istoimenoj Pulicerom nagrađenoj drami Trejsija Letsa i u njemu igra impresivna glumačka ekipa – Meril Strip, Džulija Roberts, Sem Šepard, Juan MekGregor, Džulijet Luis, Benedikt Kamberbač… Film prati živote snažnih žena iz porodice Veston, čiji su se putevi razišli, ali ih porodična kriza vraća ih u Oklahomu, u kuću u kojoj su odrasle, kao i njihovoj majci, disfunkcionalnoj ženi koja ih je odgajila…

Pre ponoći (Before Midnight)

Neizostavno mesto na ovoj listi mora imati završni deo kultnog  serijala o romansi dvoje glavnih likova, Džesija (Itan Houk) i Selin (Žili Delpi). Upoznaju u dvadesetima u Pre svitanja, ponovo se sreću u tridesetima u Pre sumraka, a trećem nastavku se suočavaju sa prošlošću, sadašnjošću i budućnošću,  porodicom, romansom i ljubavlju u ranim četrdesetim.

Omar 

 Film palestinsko-holandskog reditelja Hani Abu-Asada govori o mladom palestinskom pekaru Omaru koji se često preskače barijeru na Zapadnoj obali kako bi posetio Nadiju, srednjoškolku kojom namerava da se oženi. Istovremeno sa drugovima vežba napade na izraelske vojnike. Međutim, u jednom od preskakanja zida biva uhvaćen i tada počinje novo poglavlje u njegovom životu…

Ida

Ovo je izuzetno dirljiva crno-priča o mladoj iskušenici u jednom katoličkom manastiru, gde je provela ceo život jer je tu dovedena kao ratno siroče tokom Drugog svetskog rata. Pre nego što položi zavet za monahinju, igumanija je pošalje da poseti svoju tetku, jedinu preživelu rođaku, borkinju tokom rata, a kasnije beskrupuloznu tužiteljku, sklonu raznim porocima. Ona Idi otkriva da je Jevrejka i njih dve kreću na putovanje tokom kojeg mlada žena treba da donese odluku da li će se zamonašiti.

Iako snimljen 2013. ovaj poljski film Pavela Pavlikovskog dobio je nagradu za najbolji Evropski film 2014, iste godine kada je dobio i BAFTA nagradu za najbolji film van engleskog govornog područja. Oskar za najbolji strani flm Idi je dodeljen 2015.

Prošlost (Le passé)

Asghar Farhadi je dve godine posle filma Razvod (Separation) snimio još jednu porodičnu dramu, sa elementima misterije. Ovo je priča u Ahmadu koji se posle četiri godine razdvojenosti iz Teherana vraća u Pariz kako bi se razveo od Francuskinje Mari. Za vreme svog boravka primećuje da Mari ima konfliktan odnos sa njihovom ćerkom Lusi. Ahmad se trudi da poboljša dinamiku između dve žene, ali tajna iz njihove prošlosti na kraju biva obelodanjena…

Krugovi

Inspirisan činom Srđana Aleksića, film reditelja Srdana Golubovića, po scenariju Srđana Koljevića i Meline Pote Koljević, film o posledicama herojskog čina, o vraćanju duga i potrebi da se dobro jednog dana vrati… Savremena priča o jednom herojskom delu, i njegovim pozitivnim posledicama. Tri paralelne priče odvijaju se u Beogradu, Nemačkoj i Trebinju prateći likove koji su, kao svedoci događaja iz prošlosti, motivisani da donose odluke koje će im promeniti živote.