Da li imate preko 18 godina?

TOP 10: evropski filmovi iz 2022. vredni pažnje

Autor:

Trougao tuge (Triangle of Sadness) film švedskog nagrađivanog reditelja Rubena Estlunda, apsolutno je obeležio filmsku 2022. godinu u Evropi. Estlund je za ovo ostvarenje osvojio svoju drugu Zlatnu palmu u Kanu, a film je trijumfovao na dodelama Evropskih filmskih nagrada.

Film je poneo nagradu za najbolji evropski film, dok je Estlund dobio nagradu za najbolju režiju i najbolji scenario.

Najboljim evropskim glumcem proglašen je hrvatski glumac Zlatko Burić za ulogu u ovom filmu.

Trougao tuge

Trougao tuge je u prvo u regionu prikazan u Sarajevo, gde je otvorio najveći regionalni filmski festival, a ovdašnja publika ga je premijerno pogledala na otvaranju Slobodne zone.

I upravo su Slobodna zona, Festival evropskog filma Palić i Festival autorskog filma zaslužni što smo pogledali neke od najboljih evropskih filmova ove godine. Ovo je 10 filmova koje mi izdvajamo iz 2022. Akcenat je na domaćoj i regionalnoj produkciji.

Mrak // režija Dušan Milić

Film koji je urađen u koprodukciji čak pet zemalja (Srbija, Danska, Bugarska, Italija i Grčka) dobio je nagradu za najbolji domaći film na FEST-u, a potom je izabran i kao srpski kandidat za nagradu Oskar.

Radnja ovog psihološkog trilera je smeštena u 2004, posle uskršnjih praznika i pogroma srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, i prati malu porodicu – dedu (Slavko Štimac), njegovu ćerku (Danicu Ćurčić) i ćerku (Miona Ilov) koji žive u kuću, u stalnom strahu i čuvaju ih italijanski pripadnici KFOR-a, ali problem je noć kada se dešavaju čudne stvari…

Da li ste videli ovu ženu? // Dušan Zorić i Matija Gluščević

Debitantski igrani film ovog dvojca, rađen u koprodukciji Srbije i Hrvatske, premijeru je imao na Filmskom festivalu u Veneciji, a na FAF-u mu je dodeljena nagrada za najbolju film. . Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena (Ksenija Marković) pokušava da iskoči iz svoje kože.

U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju. U vrelini letnjeg dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem.

Kritičari Filmoskopije, portala filmske kritike, proglasili su film Da li ste videli ovu ženu? najboljim ovogodišnjim ostarenjem srpske produkcije i koprodukcije.

Sigurno mjesto // Juraj Lerotić

Debitanski igrani film Juraja Lerotića, nagrađen Srcem Sarajeva na najvećem regionalnom festivalu, važan jer govori o metalnom zdravlju. Lerotić je priču na ličnom iskustvu i sam igra glavnu ulogu u filmu, priči o bratu i majci koji čine sve što mogu da mlađeg brata i sina spasu od namere da izvrši samoubistvo.

Najsrećniji čovek na svetu // Teona Strugar Mitevska

Film makedonske rediteljke govoti o čeetrdesetogodišnjoj neudatoj ženi koja živi u Sarajevu. U želji da upozna nove ljude, ona subotu provodi na „speed dating“ događaju gde upoznaje bankara njenih godina koji ne traži ljubav, već oprost…

Stric // režija: Andrija Mardešić, David Kapac

Još jedan debitanski film, psihološka triler-drama, govori o stricu (Predrag Mili Manojlović), gastrajbajteru iz Nemačke koji jednu porodicu kontinuirano, iz dana u dan, primorava na reproduciranje Božića i usiljene praznične atmosfere.

Alkaraz (Alcarràs) // režija: Karla Simon

Ovaj film, rađen u špansko-italijanskoj produkciji, prvi je film snimljen na katalonskom koji je proglašen najboljim na Berlinalu. U ovoj porodičnoj drami, gde su sve uloge poverene naturščicima, reč je o sukobu unutar porodice koja leta provodi berući breskve u svom voćnjaku u malom španskom selu Alkaras. Sukob izaziva odluka da se sve breskve poseku, a ovo poljoprivredno zemljište postane polje za postavljanje solarnih panela…

Korset (Corsage) // režija: Mari Krojcer

Radnja filma je smeštena u drugu polovinu 19. veka i fiktivna je priča o austrijskoj carici Elizabeti koja puni 40. godina. Čime zvanično postaje stara. Cenjena je zbog lepote i stila, iza koje se kriju godine zdravog režima ishrane, vežbanja, friziranja i svakodnevnog merenja struka, kako bi ostala mlada i lepa, a uz to ne sme ni da iznese svoje mišljenje. Međutim njena žudnja za slobodom i životom se budi i više nije spremna da živi život sputan dvorskim korsetom…

Sveti pauk (Holy Spider) // režija: Ali Abasi

Baziran na istinitoj priči o čoveku koji je ubio 16 žena između 2000. i 2001. Godine, film prati novinarsku koja odlazi u sveti grad Mašhad sa ciljem da istraži smrt prostitutki iza kojih stoji serijski ubica, koji veruje kako je njegova misija da očisti svet od grešnica. Isterivanje pravde postaje sve teže, kada mnogi ubicu prigrle kao heroja. Film je snimljen u koprodukciji Nemačke, Danske, Francuske i Švedske.

EO // režija: Jerži Skolimovski 

Ovo je priča o magarcu melanholičnih očiju i radoznalog duha koji počinje svoj život kao cirkuski izvođač pre nego što uspe da pobegne i otpočinje svoje putovanje i nov život. Čuveni poljski sineasta režira jedan od svojih vizualno najinventivnijih filmova do sada, stavljajući nas direktno u srce i um simpatične životinje.

Bliskost (Close) // režija: Lukas Dont

Film koga smo mogli da vidimo na Paliću i FAFU Film priča je o prijateljstvu, odgovornosti i odrastanju. Govori o intenzivnom prijateljstvo između dva trinaestogodišnjaka, koje je iznenada je prekinuto. Pokušavajući da shvati šta se desilo, jedan od njih je zatražio pomoć mame ovog drugog.

Ukoliko vam je ovaj film privukao pažnju možete pročitati i recenziju koju je za nas portal napisao Marko Jovanović.