Da li imate preko 18 godina?

Top lista: šta smo gledali pre 20 godina?

Kinematografski pogled u 2000. otkriva nam da je to bila jedna sasvim dobra filmska godina.

Mnogi filmski kritičari 1999. smatraju jednom od najboljih godina u istoriji kinematografiji. Nemali broj je onih koji smatraju da je to zapravo i najbolja godina za film u istoriji. Sledeća nije dostigla takav uspeh, ali će je istorija pamtiti kao dobri filmsku godinu na prelazu između dva veka.

Oskara za najbolji film osvojio je Gladijator (Gladiator), epska drama u režiji Ridlija Skota, i film koji je praktično revitalizovao žanr istorijskog spektakla koji članovi Američke akademije za filmsku umetnost i nauku izuzetno cene. Zlatnu statuu za najbolji strani film dobio je spektakularni Pritajeni tigar, skriveni zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon).

Dva filma Stivena Sodeberga pojavila su se 2000. godine. Za Puteve droge (Traffic), film koji se sastoji od četiri priče smeštene u Meksiko i SAD, dobio je Oskara za najbolju režiju, a maestralni Benis del Toro je nagrađen za najbolju epizodnu mušku ulogu. Sasvim sigurno životnu ulogu u Sodebergovom filmu Erin Brokovič (Erin Brockovich), istinitoj priči o samohranoj majci koja se izborila sa energetskom kompanijom koja truje vodu, odigrala je Džulija Roberts, takođe nagrađena Oskarom.

Zlatnu palmu u Kanu, ali i nagradu za najbolji evropski film godine, dobio je Ples u tami (Dancer in the Dark) Larsa fon Trira, depresivni mjuzikl o imigrantkinji iz Češke koja u SAD pokušava da obezbedi normalan život za svog sina i sebe.

Šta smo još gledali pre dve decenije?

Zapravo, mnoge od ovih filmova nismo gledali odmah. To je ipak bilo vreme dial-up-a. VHS se početkom 21. veka i dalje bio aktuelan. Tako da smo neke od ovih filmova čekali u bioskopima ili videoklubovima. Ili se čekao FEST 2001, kada su premijere imali pobednici Berlina, Kana i Venecije. Neke od njih smo gledali i sa par godina zakašnjenja. Zapravo, kada se pogleda ova lista, 2000. je bila itekako dobra godina. Dve decenije kasnije neki od ovih filmova kandidati su za filmske klasike.

Krug (The Circle)

Pobednika Venecije publika u Srbiji prvi put je imala priliku da gleda na FEST-u. Ovo ostvarenje Džafara Panahija kroz nekoliko međusobno povezanih priča govori o svakednevnim problemima i izazovima žena u Iranu i obrađuje kontroverzne teme, zbog čega je u matičnoj zemlji zabranjen.

Pasji život (Amores Perros)

Debitanski dugometražni film Alehandra Gonzalesa Injaritua priča je o ukrštanju sudbina nekoliko ljudi, kojima se posle saobraćajnog udesa u Meksiko Sitiju menjaju životi. Priča o beznađu, bolu, ljubavi, strasti, izdaji… Film je prvi deo Injatituove “trilogije smrti”, preostala dva su 21 gram i Vavilon.

Možeš da računaš na mene (You Can Count On Me) 

Kenet Lonergan debituje kao reditelj drame (za koju je pisao scenario) o samohranoj majci (Lora Lini) i njenom problematičnom odnosu sa bratom (Mark Rufalo), prijateljima i partnerima u malom gradu u državi Njujork. Film je pobedio na Sandsensu, a imao je dve nominacije za Oskara (Lori i najbolji originalni scenario).

Memento

Film reditelja Kristofera Nolana, po scenariju njegovog brata Džonatana, mnogi kritičari su stavili na vrh liste najboljih filmova 2000. godine. Glavni junak pati od anterogradne amnezije, te radnja ovog filma ide obrnutim redom od hronološkog, uz kombinaciju scena u koloru i crno-belih. Film koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tera na razmišljanje, i zašto da ne, zahteva da ga pogledate nekoliko puta.

Rekvijem za snove (Requiem for a Dream)

Daren Aronovski je ekranizovao istoimeni romam Hjuberta Selbija, mračnu priču o zavisnosti od droge, zabave, ljubavi, nade, snova… Protagonisti su majka (fenomenalna Elen Brstin), njen sin (Džered Leto), njegova devojka i prijatelj koji žive na Koni Ajlendu i priča prati njihovu propast kroz period od tri godišnja doba, uz maestralan soundtrack Klinta Mensela.

O brate gde si? (O Brother, Where Art Thou?)

Ovo svakako nije remek-delo braće Koen, kao prethodna dva Fargo ili Veliki Lebovski, ali je izuzetno zabavan film. Priča o bekstvu zatvorenika sa američkog juga krajem tridesetih godina i njihovoj potrazi za blagom inspirisana je Homerovom Odisejom. Posebno je zanimljiva rola Džordža Klunija, uz već stare saradnike braće Koen – Džona Tortura, Džona Gudmana i Holi Hanter.

Upoznati Forestera (Finding Forrester)

Gas van Sant je režirao dramu koja na jednostavan i nepretenciozan način oslikava potragu dvojice ljudi za prijateljstvom. Glavni akteri su povučeni pisac Vilijam Forester (Šon Koneri), koji je dobio Pulicera pre četiri decenije i od tada niko nije čuo ništa o njemu, i neverovatno talentovani afroamerički naučnik i sportista Džamal Volas (Robert Braun).

Hotel od milion dolara (The Million Dollar Hotel)

Na osnovu scenarija koji je Bono Voks napisao 1987. godine snimajući spot za Where the Streets Have No Name, Vim Venders je režirao film o siromašnim ljudima i propalicama koji žive u hotelu u Los Anđelesu. Da bi dobili zdravstveno osiguranje treba da budu smešteni u ustanovama za mentalno bolesne, ali jedno samoubistvo menja sve…

Savršena oluja (The Perfect Storm)

Ova akciona drama, koju je režirao Volfgang Petersen, snimljena je na kraju ere holivudskog oživljenog zanimanja za filmove katastrofe. Posada ribarskog broda Andrea Gejl, koju predvodi tvrdoglavi Bili Tajn (Džordž Kluni), isplovljava uprkos najavljenoj oluji kako bi obezbedili ulov ribe koji će im omogućiti sigurnu zimu…

Američki psiho (American Psycho) 

Jedan od onih filmova koji je podelio publiku, neki smatraju da je ovo odličan film, drugi pak da je, pa ne baš đubre, ali holivudski prosek. Adaptacija istoimenog romana Breta Istona Elisa, koji je takođe 1991. podelio kritiku i publiku, govori o mladom, privlačnom i bogatom Patriku Bejtmenu (Kristian Bejl), pripadniku poslovne elite Njujorka, koji se noću pretvara u surovog ubicu.

Sećanje na titane (Remember the Titans)

Na osnovu istinite priče snimljen je film o treneru američkog fudbala (Denzel Vošington) koji tumači trenera srednjoškolskog tima i dobija težak zadatak da stvori pobednički tim od rasno mešovite ekipe čiji igrači i dalje imaju rasne predrasude. Ovo je odličan generacijski film u kom je pitanje rasne jednakosti povod da se govori o mladosti, sportu i zajedništvu.

Bili Eliot (Billy Elliot)

Najbolji britanski film 2000. je drama Stivena Daldrija o jedanaestogodišnjem dečaku iz rudarske porodice koji umesto treninga boksa tajno odlazi na časove baleta. Radnja filma je smeštena u 1984-85. godinu, vreme najvećeg štrajka rudara u Britaniji, i na vrlo realističan način oslikava siromaštvo i društvena rslojavanja tog doba.

Malena (Malèna)

Radnja ovog filma dešava se u prvim godinama Drugug svetskog rada na Siciliji. Malena (Monika Beluči), čiji je muž na frontu, prelepa je žena i zbog toga pakosni i zlobni meštani izmišljaju tračeve o njoj, stavljajući je na stub srama. U nju je zaljubljen i trinaestogodišnjak Renato koji će i saznati njenu misterioznu neispričanu priču.

Čokolada (Chocolat)

Film koji je snimljen na osnovu istoimene knjige Džoane Haris govori o tome kako mirnu svakodnevicu pobožnih stanovnika jednog francuskog gradića krajem pedesetih poremeti dolazak neobične došljakinje (Žilijet Binoš) koja otvara prodavnicu čokolade i polako privlači građane koji ne odolevaju iskušenju, ali i misterioznog stranca (Džoni Dep). Ovaj film je divna filmska poslastica sa dobrom glumačkom ekipom (Džoni Dep, Džudi Denč, Alfred Molina).

Raspoloženi za ljubav (In the Mood for Love)

Sniman 15 meseci, film Vonga Kar-Vaia (produkcija, scenario i režija, smešeten je u sam početak 60ih godina u Hong Kongu, tada pod britanskom vlašću. Kroz sudbinu dvoje komšija, izbeglica iz Šangaja, čiji su supružnici ljubavnici, a koji se i sami zbližavaju, vidimo kako je tada izgledao život u ovom delu sveta.

Korak do slave (Almost Famous)

Kameron Krou je na prelazu između dva veka snimio odličan film o odrastanju, priči o petnaestogodišnjaku koga čuveni Roling Stoun šalje ga na turneju sa obećavajućim rok bendom Stillwater. Radnja filma je smeštena u 1973. i predstavlja zabavnu i dirljivu priču protkanu seksom, drogom i rokenrolom.

Prodavnica snova (High Fidelity)

Još jedna romantična drama na listi je adaptacija istoimenog romana Nika Hornbija o tridesetogodišnjaku, vlansiku prodavnice plolča (Džon Kjuzka) koji kroz prizmu muzike preživljava ljubavne muke i preispituje svoje veze.

Sneč (Snach) 

Potraga za dijamntom, namešteni bokserski mečevi i gomila suludih likova garantuju odličnu zabavu. Gaj Riči je u ovom filmu okupio genijalnu glumačku ekipu (Benisio del Toro, Bred Pit, Denis Farina, Rade Šerbedžija, Vini Džouns, Džejson Stejtam) i napravio vrlo zabavan film.

Jala Jala (Jalla! Jalla!)

Još jedan zabavan film pojavio se krajem 2000. godine. Švedska komedija govori o dvojici prijatelja, Šveđaninu i Libancu, koji u parku čiste ribnjake i pseći izmet. Stvari se komplikuju kada Libanac pokušava da izbegne dogovoreni brak i svojoj porodici predstavi Šveđanku, devojku koju voli.

Šta ste vi još gledali 2000?

Lajkuj:

Komentari:

  1. Tasa says:

    Na stalno ažuriranoj listi najgorih filmova koje sam sa namerom pogledao već dvadeset godina među prva tri je Hotel od milion dolara. Sigurno najgori film Vima Vendersa (čije neke filmove mnogo volim), sa potpuno tupavim scenarijom (mada od koga je potekla ideja nije ni čudo).

Ostavite komentar:

Slični članci: