Da li imate preko 18 godina?

SIMFONIJSKI ORKESTAR KOJI RUŠI GRANICE

"The Opening" prvo izdanje No Borders Orchestra

Autor:
0
0

Simfonijski orkestar No Borders Orchestra (NBO) je objavio debitantsko izdanje pod nazivom “The Opening” za Universal Music Austria/Deutsche Grammophon.

No Borders Orchestra (NBO) okuplja najbolje mlađe profesionalne muzičare iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Međutim ovo nije jugonostalgičan projekat i NBO nije samo orkestar, već je platforma za promenu društva na najlepši način – muzikom.

Osnivač ovog regionalnog simfonijskog orkestra, njegov umetnički direktor i dirigent je Premil Petrovic. NBO je nastao iz želje da se stvori regionalni, izvangranični simfonijski orkestar Zapadnog Balkana, koji će ujedno ponuditi najviše standarde umetničkog kvaliteta i pozvati na novi oblik komunikacije.

“Prvo izdanje samim naslovom “The Opening” opisuje beskompromisno svež i inovativan pristup, prenosi sirovu energiju ove grupe mladih, slobodoumnih i vanredno talentovanih muzičara koji pored tradicionalnih komada Sergeja Prokofjeva,Riharda Vagnera i Zoltana Kodalja, izvode i modernu kompoziciju “Konji Svetog Marka” proslavljene srpske kompozitorke Isidore Žebeljan”, kaže se u saopštenju Universal Music Serbia.

Pored toga što je orkestar, NBO je istovremeno i nevladina organizacija koja osnažuje građanstvo kroz politički i društveno angažovane umetničke i kulturne projekte.“NBO funkcioniše kao platforma za promenu i prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasleđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana. NBO projekat počiva na dva glavna temelja: muzici i društvu. Svaki NBO nastup uspešno balansira muzičku izuzetnost i sveobuhvatno podizanje društvene svesti”, kaže se u saopštenju.

U prvim godinama postojanja NBO je nastupao na vodećim festivalima u regiji, kao što su Ljubljanski festival u Sloveniji, Kotor Art u Crnoj Gori i BEMUS festival u Beogradu, gde je orkestar nastupao uz prisustvo publike na sceni, brišući na taj način tradicionalne granice između umetnika i posmatrača.

Prvi nastup van granica Balkana NBO je imao u prostoru Radialsystem u Berlinu oktobra 2013. godine. Potom je usledila turneja u sezoni 2014/15 sa produkcijom Verdijeve opere “Macbeth”, u novom aranžmanu Fabricija Kasola u režiji renomiranog južnoafričkog pozorišnog reditelja Breta Bejlija, za šta je NBO dobio odlične kritike.

Album “The Opening” je snimljen u Slovenačkoj filharmoniji u Ljubljani gde je NBO nastupao kao jedan od vodećih izvođača Ljubljanskog festivala. Kompletni vizuelni identitet izdanja “The Opening” potpisuje beogradski dizajn studio Metaklinika, a naslovnicu izdanja krasi fotografija plaže hotela “Jadran” u Rijeci, autorke Milice Kolarić.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: