Da li imate preko 18 godina?

Muji nudi dizajnersku montažnu kuću

Minimalistički japanski studio ove jeseni nudi savršeno dizajniranu kuću za 25.000 evra. Ima li nešto ovako smisla i u Srbiji?

2
1

Japanska kompanija poznata po svedenom dizajnu kancelarijske opreme i kućnih asesoara od ove jeseni počinje da se bavi i građevinarstvom pod krilaticom njihove poslovne filozofije „prijatan život u prijatnom društvu“.

hut2017_mainimg03

 

Koncept pod imenom „Muji Hut“ (Muji koliba) kompanija je predstavila još 2015. kada su idejna rešenja tri različita dizajnera – Jasper Morrison-a, Konstantin Grcica, and Naoto Fukusawe – prikazana na Tokyo Design Week-u. Tada je Muji predstavio koncept kao „seriju minijaturnih životnih prostora dizajniranih za sve koji žele u mirni beg od gradske vreve“. Raspon materijala od kojih su kuće planirane je bio širok (drvo, pluta, aluminijum) kao i veličina (od 10 do 106m2). Kompanija je još prošle godine omogućila rezervacije sada već čuvene Vertical House, koja je bila i najveća sa površinom od 106m2 i namenjena gradskom životu, i ogromne Windows House na dva sprata, a sada je došao red i na pravu kolibu za prirodu dostupnu širem auditorijumu.

Muji udri

Muji hut će se od jeseni prodavati isključivo u Japanu, ima površinu od 9m2 i krov iz jednog komada, dugački trem, velika klizeća vrata duž cele površine kuće, enterijer kompletno urađen u drvenim i plutanim šperpločama, dok je spolja kuća u „Shou Sugi Ban” tradicionalnoj japanskoj drvodeljskoj tehnici pečenih kedarskih ploča.

Iako je predstavljena kao apsolutno montažna kuća sajtovi posvećeni dizajnu enterijera tvrde suprotno: kuća zahteva i betonski, antipoplavni temelj, nema točkiće te je transport otežan, a dizajn nije ostavio prostora za vodovodne, strujne, ventilacione i kanalizacione instalacije te se u Moji dizajnu morate stvarno osećati potpuno naturalno i održivo po savetima proizvođača pošto vam ništa drugo i ne preostaje.

Kakve veze ima Moji kuća sa Srbijom? Manje-više nikakve pošto se kod nas takođe mogu naći montažne vikendice već od 20.000 evra koje su dizajnerski više pogodne sveprisutnoj srpskoj percepciji kuće kao mesta gde se jede, spava i gleda TV. I kada imaju želje da se bave dizajnom enterijera Srbi obično razmišljaju u pravcu skupog „burdžkalifasvedašaljašti-klan Šarići-nova fontana na Slaviji“ koncepta ili se oslanjaju na tradicionalna „bakin milje-fotelja Luj XIV“ rešenja, dok se mladi kunu u Ikea švedski dizajn pošto je jeftin, a izgleda pristojno.

Ipak, našli smo direktnu vezu između Muji kolibe i naše domišljatosti da direktnija ne može biti : kamenoresci iz Gadžinog Hana su, u stilu Muji tagline-a „mali prostor samo za vas“, došli na ideju da naprave montažnu crkvu za poneti spremnu za postavljanje na, kako piše na oficijalnom sajtu, „lokacije u restoranima gde se održavaju svadbe, groblja, bolnice, privatne posede“.

Eto ideje – za neveliki novac možete napraviti vašu mali intimni sakralni kutak poput onog u Bajčetini.

Pored crkve , po kanonu, naravno, izgradite sopstvenu kriptu ili je oslikajte, sa likom ktitora ili bez, po želji. Uostalom, isti koncept je već odavno, ali u gerilsko-sakralno-buntovničkom stilu, primenio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović kada je helikopterom vojske 2005. postavio montažnu limenu crkvu na vrh planine Rumije kod Bara i izazvao multikonfesionalne tenzije. Ali to već nema veze sa dizajnom enterijera već sa nekim drugim, komplikovanijim temama, te se nadamo da će Muji imati primenu u miroljubivijim i mirnodopskijim uslovima.

Lajkuj:

Komentari:

  1. stvarno? says:

    shipping container za 25K?
    I’ll take “fotelja milje Luja XIV” over that any time of day

    e da, lol za montaznu crkvu

Ostavite komentar:

Slični članci: