Da li imate preko 18 godina?

Studio Irina Bocvarski

Popričali smo sa Irinom Bocvarski za ovonedeljnu rubriku Arhitektura.

Irina Bocvarski je arhitektica rođena u Beogradu koja trenutno živi u Hamburgu gde se poslednjih nekoliko godina bavi dizajnom nameštaja i vodi svoj studio.

Ćao Irina, za početak otkud da si iz arhitekture krenula putem dizajna nameštaja? Jel’ slučajnost ili strast?

Nekako se nameće slučajna strast. Dizajn nameštaja ne doživljavam kao udaljavanje od svoje struke, arhitekture. Mislim da sam samo u datom trenutku našla način da se izrazim kroz nameštaj. Podjednako bih uživala dizajnirajući neki interesantan komad nakita ili možda peglu. Za mene je sve to arhitektura.

IMG_0425

Zašto si otišla baš u Nemačku?

Hamburg se u stvari neplanirano desio. Jednog marta je naprosto ušetao u moj život. Mogla bih reći da su Hamburg i Nemačka izabrali mene, više nego ja njih.

Koliko dugo postoji studio Irina Bocvarski i da li sve radiš sama ili postoji neki tim?

Studio Irina Bocvarski je zvanično osnovan 2014. godine. Godina pre toga je bila rezervisana za pripreme. Od samog početka smatrala sam da jedan mladi studio ne bi trebalo sebe da optereti čvrstom strukturom kao što je stalni broj zaposlenih. Ovakav način rada mi je omogućio da po potrebi, lako i brzo angažujem svoje kolege ili ljude iz neke druge struke. Mislim da je to jednostavna formula da se u svakom trenutku prilagodite zahtevima tržišta. Svakako, posle nekoliko godina divne saradnje, svoje saradnike, a naročito Milana Stojanovića i njegovu stolarsku radionicu bih uvrstila u neizostavni deo svog tima.

Da li imaš svoj show room ili kupci nekako drugačije mogu da dođu do tvojih proizvoda?

Veliki broj dizajnera smatra da svoj dizajn treba da predstavi publici u svom prostoru. Ja mislim da je važnije da budete na što više mesta. Zato se trudim da svoj dizajn plasiram kroz druge radnje i galerije. Prošle godine sam uspostavila saradnju sa Nemačkim Stilwerk-om i njihovom galerijom. Iako Stilwerk saradjuje isključivo sa najvećim proizvođačima ekskluzivnog nameštaja, njihova galerija je rezervisana za dizajn koji je unikatan ili se izrađuje u limitiranim serijama. Ta saradnja je donela lepa iskustva i veoma interesantne klijente. Ovog proleća postaćemo i deo njihove online prodaje. Događa sa često i da me sami kijenti dirketno kontaktiraju. To mi je posebno drago, jer volim da upoznam ljude u čijim će se domovima naći moj dizajn.

Da li si učestvovala na nekim sajmovima?

Ove godine sam imala zadovoljstvo da u sklopu Pure Startups selekcije samostalno izlažem na sajmu u Kelnu. IMM Cologne je značajan evropski sajam i pravo mesto da dobijete iskrene reakcije stručne javnosti, ali i šire publike. Bila sam pozvana i da ovog marta učestvujem i na Design Show Shanghai. Nažalost, to sam morala da odložim za sledeću godinu.

IMG_0024a

Koliko ima konkurencije, da li je konstruktivna ili obeshrabrujuća?

Živimo u vremenu u kome je tržište prezasićeno proizvodima, ali i neprekidnim ponavljanjem istih formi. Zato smo stalno gladni nečeg novog ili drugačijeg. Volim da se takmičim. Mislim da nas to podstiče da budemo još malo bolji i da damo još malo više od sebe.

Proizvodnja tvog nameštaja se odvija u Srbiji, koliko je teško bilo naći majstore i kako kontrolišeš ceo tok rada iz druge zemlje?

Mislim da sam imala sreće da nađem ljude koji vole svoj posao i na koje mogu u potpunosti da se oslonim. Sto Dinamika se pravi u tri radionice. Potrebno je sašiti kožu, uraditi vez, obraditi drvo na specijalnim mašinama i sve to na kraju sklopiti. Ponekad nam nije jednostavno da sve to radimo na relaciji Srbija – Hamburg, ali na svu sreću tu su Skype i Viber.

Kojoj ciljnoj grupi je namenjen tvoj sto Dinamika i po čemu je spicifičan?

Osim neuobičajene forme i prirodne kože kojom je prekrivena radna površina stola, Dinamika se izdvaja po tome što budući vlasnici mogu da dobiju komad nameštaja koji je izrađen specijano za njih. Prema zahtevima klijenata često menjam i dizajniram vez. Klijenti nekada biraju da na njihovom stolu vezom ispišemo lična imena ili naziv njihove firme. To su svakako ljudi koji su se zasitili masovne proizvodnje i u svoj dom žele da unesu nešto što je drugačije, samo njihovo.

Da li postoji neki novi produkt u planu?

Već duže vreme radim na dizajnu lampe od finih, okruglih, mesinganih profila, verovatno i u kombinaciji sa drvetom. Potrudiću se da vas prijatno iznenadim tokom godine.

Šta ti je omiljeni, a šta najmanje zanimljivi deo tvog zanimanja?

Teško da bih mogla da izdvojim deo koji bih nazvala omiljenim ili posebno nezanimljivim. Svoj posao posmatram kao putovanje na kome neprekidno istražujete i otkrivate svoje mogućnosti, pomerate granice, upoznajete se sa novim izazovima i tražite najbolja rešenja. Sve je podjednako zabavno.

Koji bi savet dala sebi od pre deset godina?

Isti onaj koji mi je tata dao – da idem kroz život radoznalo i sa osmehom.

Neki plan za budućnost koji bi nam otkrila?

Design Show Shanghai!

IMG_0429

Hvala Irina!

Sajt Irine Bocvarski pogledajte ovde.
Fotografije radila Tijana Đinđić.
Sajam IMM Cologne fotografije: Mirko Nahmijas.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: