Da li imate preko 18 godina?

Alan Ball nastavlja da biva otac iz senke popularnim američkim serijama

A, verovali ili ne, jedna od najpopularnijih serija poslednjih decenija dobila je svoju parodiju!

Za razliku od nekih prethodnih izdanja ove rubrike o aktuelnim TV serijama, u ovom izboru ima više serija koje ću odgledati do kraja (ne uvek iz istih razloga), nego onih koje sam već prekinuo. Ako je neko među vama možda, na sopstvenu inicijativu, odgledao Wolf Creek, neka mi otpiše kako se proveo. Hvala.

Preacher (AMC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 6

LIČNA KARTA: Seth Rogen i njegov poslovni partner Evan Goldberg ostvarili su svoj san- da ekranizuju svoj omiljeni strip. Što je sve bitnije od toga da se radi o još jednoj ekranizaciji Gartha Ennisa, oca Hitmanovog i Punisherovog.

BEFORE: Kako nisam čitao strip (kill me), mogu samo da vam pričam o čemu se radi u seriji. A to baš i nije lako. Jedan sveštenik-alkoholičar-dripac-verovatno i džanki otkriva da ima super-moći (recimo da nametne ljudima svoju volju, kao religija). Jedan vampir-alkoholičar-dripac-sigurno i džanki, bežeći od ljudi koji ga love, postaje sveštenikov drugar, zaintrigiran njegovim moralom. A tu je Tulip, sveštenikova partnerka, možda i ljubav, iz “prošlog života”, kad su živeli kao Boni i Klajd. A tu su i dva tipa koja su možda stigla iz Twin Peaksa, a možda i iz Farga. Njima treba nešto što je “u” svešteniku. A tu su i mnogi drugi, neobični sveštenikovi sugrađani koje on, u naponu povraćene vere, pokušava da vrati crkvi.

AFTER: Kao što sam tvitovao nedavno (pa ko nije video)- deluje da je (Alan Ballov) Six Feet Under izmislio sve ozbiljne serije, a (Alan Ballov) True Blood sve  neozbiljne. Iako Preacher ima nesporan pedigre, njegova TV adaptacija svoj duh, smisao za humor, simpatije za anti-junake, pa i vrste istih, duguje Ballovoj, samo naoko, palp adaptaciji palp romana Charlaine Harris. I ovde kao i tamo imamo moralno rasulo našeg sveta čemu onostrana bića samo doprinose, i ovde i tamo imamo centralnog junaka kao pripadnika oba sveta, i ovde i tamo imamo njegovu nespornu nameru da bude na strani dobra. A između svega toga crni humor i tragikomične situacije sa povremenim bizarnim, mističnim momentima kroje atmosferu koja intrigira. Preacher još uvek nije počeo, a nije ni spreman, sa zezanjem na sopstveni račun, ali ako to uradi, daću mu šansu i preći preko činjenice da prvih par epizoda nisu ponudile mnogo smislenih dešavanja.

Still The King (CMT)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 i verovali ili ne tražio sam još!

LIČNA KARTA: Prema “tritmentima” Billy Ray Cyrusa, ko-autorovano od strane Billy Ray Cyrusa i glavnu ulogu igra Billy Ray Cyrus. Da, onaj Billy koji je devedesetdruge pevao Achy Breaky Heart, a iste godine postao i otac devojčice Miley.

BEFORE: Billy igra Vernona Brownmulea, kantri-rok zvezdu koja je pre dobrih 20 godina imala uspešnu karijeru. A onda su usledile godine drogiranja i opijanja koje su osiromašile Vernona do nivoa u kome ga zatičemo. Pre nego što kombijem sleti sa puta i udari u crkvu i završi u zatvoru. Kako bi se iskupio pred zakonom, Vernon mora da odradi sate dobrovoljnog rada u pomenutoj crkvi. U duhu komedije njegovo pristizanje na lice mesta poklapa se iščekivanjem novog paroha, i Vernon uskače na njegovo mesto. A sin njegovog pokojnog prijatelja postaje “zatvorenik” koji umesto njega odrađuje dobrovoljne sate. Paralelno sa tim, Vernon saznaje da je otac petnaestogodišnje devojčice.

AFTER: Billy Ray Cyrus, za one koji ga nisu gledali u Hannah Montana ili primetili u Mullholland Drive, jeste jedan vrlo simpatičan lik, spreman i voljan da se sprda na svoj račun. Vernon je zgubidan i narcis, negde između (My Name Is) Earla i Kenny Powersa (Eastbound and Down), na čijoj harizmi šou uspešno gradi i svoju. Nema ničeg posebnog u ovom single-camera sitkomu što već niste videli u pomenutima (i sličnima), ali uprkos moru pogrešnih i sumnjivih odluka koje Vernon nastavlja da donosi, Still The King poseduje iskrenu “feelgood” atmosferu i to ga čini poprilično jedinstvenim u moru (recimo FX-ovih) formata u kojima glavni junaci manje-više neprekidno balave nad sopstvenom zlom sudbinom i upropaštenim detinjstvom.

Uncle Buck (ABC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 su bile previše.

LIČNA KARTA: Iako imdb u opisu projekta pominje da se radi o TV adaptaciji filma iz 1989, nisam naišao na ime Johna Hughesa ni na špici serije, ni na imdb stranici Uncle Buck.

BEFORE: U afro-američkoj adapataciji, dakle, remek-dela Johna Hughesa, imamo zgubidana Bucka koji neplanirano postaje bejbister troje dece svog uspešnog brata i njegove još uspešnije žene.

AFTER: Prva epizoda, KUNEM VAM SE!, završava tako što striko Buck (koji ima oko 35 godina) u kupatilu simpatije najstarije bratove ćerke (tinejdžerke) sačekuje ovoga da izađe iz tuš kabine, zatim ga fotografiše nagog (tj njegov tuki) i onda mu kaže da će fotku “njegovog crva” poslati svima (u dečakovoj školi), ako ovaj ne izbriše sa svog telefona slične seksi selfije koje su mu devojčice zaljubljene u njega slale. Family sitcom, ako vi odlučite tako. Inače, bolno šmirantski.

Upstart Crow (BBC2)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 (i verovatno ću i ostale 4)

LIČNA KARTA: Ben Elton, jedan od scenarista Blackadder, odaje počast Shakespearu povodom 400 godina od smrti pozorišnog barda (da, stvarno sam to napisao).

BEFORE: Smešten u godinu u kojoj Shakespear radi na “Romeu i Juliji”, ovaj sitkom bavi se na duhovit način Shakespearovim metodom rada, kao i spisateljskim i praktičnim problemima na koje je nailazio tokom njega. Pored njega, tu su i njegova žena i ćerka, njegovi roditelji, večiti rival Marlowe, posluga i kritičar Richard Greene čijem citatu ova serija duguje svoj naslov.

AFTER: Serija računa sa elementarnim poznavanjem Shakespearovog lika i dela, kao i propratnih “glasina” i čini mi se da će bez toga mnogi gledaoci ostati uskraćeni za duhovite poente. Sam ton podseća na pomenutu Blackadder sa sličnim slatko-apsurdnim situacijama u kojima moral junaka postaje veoma rastegljiva stvar. Otužno-namazani David Mitchell (Peep Show) dodatno doprinosi “grešnoj”, ljudskoj postavci čitave stvari. U kontekstu koji je inicirao nastanak ove serije ovo je smeo i osvežavajući pristup umetniku o kome smo mislili da je već sve rečeno.

Wolf Creek (Australian screaming company Stan)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2 (i Žozi kaže da će nastaviti bez mene)

LIČNA KARTA: Greg McLean, koji je autor i reditelj filmova Wolf Creek stoji i iza TV verzije.

BEFORE: Ako ste iole fan horor filmova onda vam je lako da pretpostavite da ova serija ima neke veze sa dva nastavka Wolf Creek, australijskog horora o troje turista (barem u prvom delu) koji bivaju oteti, a potom i zlostavljeni od strane (serijskog) ubice koji, tako deluje, slične stvari radi već godinama po slabo naseljenoj bestragiji Australije. U TV verziji svedoci smo kako ubica masakrira celu američku porodicu koja je na kampovanju, ali samo ćerka preživi. I ona odmah po oporavku odlučuje da nađe čoveka koji joj je pobio najmiliije.

AFTER: Iako sam apsolutno siguran da sam gledao WC (jer nema razloga da nisam), i vrlo često ga mešam sa Jeepers Creepers, ne mogu da ga se setim, a možda je i bolje što sad nisam u prilici da poredim ova dva ostvarenja. Ne znam da li se do ove ideje došlo usled toga što je Wolf Creek toliko popularan brend u Australiji (McLean je pisao čak i romane na temu), ali na osnovu prve dve epizode nije baš najjasnije šta će ovde biti predmet serijalizacije. Nakon ubistva, sve potom svodi se na maloumne odluke glavne junakinje i pehove koji potom slede. Njeni postupci, psihologizacija i motivacija do te mere su podređene žanru, a ne “verovatnosti”, da je utisak “b-materijala” neminovan, što biva kompletirano relativno skromnim produkcijskim i rediteljskim ugođajem. Ako ste preko očiju prevalili Rothovu South Of Hell, pretpostavljam da ćete i ovome naći mesta u srcu.

Wrecked (TBS)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA:  3 (i možda ću samo slučajno još koju)

LIČNA KARTA: Debitantsko ostvarenje (braće ili supružnika) Justina i Jordan(a) Shipleya.

BEFORE: Stvarno je nemoguće nepristrasno opisati Wrecked, a ne početi od toga da sve izgleda kao promišljeniji spuf megahita Lost. Avion se ruši na rajsko ostrvo, putnici pokušavaju da organizuju život u novokreiranom egzilu.

AFTER: Wrecked nije klasičan spuf Lost. Iako likovi, a delom i radnja, imaju svoje jasne pandane u junacima i radnji Lost, TBS tj Shipley-evi, pokušavaju da kreiraju nezavisnije fore i dešavanja koja neće biti jasna i zabavna samo onima koji su gledali Lost. U trećoj epizodi, recimo, nalaze DVD plejer koji ima bateriju za samo još dva sata rada. Ostrvljani treba da odluče da li žele da gledaju “od kritike hvaljeno ostvarenje o prvim borcima za prava Afro-Amerikanaca”, Selma, ili Dumb and Dumber To. Sve je blam da priznaju da bi kao (lako moguće) poslednji film u životu radije pogledali ovaj drugi. Otprilike u takvom nekom odnosu stoje i Lost i Wrecked. Svakako desetinama puta svežije od spufovanja primenjenog u Angie Tribeca.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Mairosu says:

    Garth Ennis Punisherov otac? Ne bas.

    1. slobodan vujanovic says:

      ne baš, istina. my bad. ennis ga je povampirio u novom milenijumu. a otac mu je gerry conway (+ john romita).

Ostavite komentar:

Slični članci: