Da li imate preko 18 godina?

NYE /// BGD

5 gotivnih mesta za kupovinu poklona

Autor:

Kraj godine sve je bliži, a za kupovinu poklona ostalo vam je još nedelju dana. Ljudi mahom negde 29. uveče masovno i u panici pohrle ka tržnim centrima i završe sa šalovima za momke i tate i lakovima za nokte za drugarice. 

Međutim, u poslednjih par godina u Beogradu se otvara sve više nezavisnih, malih prodavnica – od domaćih kozmetičkih preparata, preko muške i ženske garderobe i obuće do crafted piva. Većinu ovih brendova smo do sada predstavljali, a ovaj put osvrćemo se na neke nove i stare, koje su vam možda promakle, a nude širok izbor autentičnih stvari koje nose malo više duha i šarma od ovih masovne proizvodnje.

1. Shamliza

U Karađorevoj 11 nalazi se mala prodavnica nameštaja koju vode istoričar umetnosti Marko Stojanović i arhitekta Mladen Kovačević. U ovom dizajnerskom showroomu prodaju dizajniran i redizajniran nameštaj dvadesetak domaćih brendova. Iz šarenolike ponude izdvojili bismo Lampem stone i podne lame, 10 Fingers rokovnike i novčanike i šolje.

2. Beopolis

U našoj omiljenoj nezavisnoj knjižari u gradu svakog decembra organizuje se novogodišnje okupljanje pod nazivom Praznici sa prijateljima. Od sredine meseca, pa sve do 31. ovde možete kupiti knjige sa 20 posto popusta. Ove godine u novogodišnjem šopingu učestvuju izdavačke kuće: Arhipelag, Besna kobila, Booka, Clio, Fabrika knjiga, Fakultet za medije i komunikacije, Gavran, Geopoetika, Književna radionica Rašić, Komiko, KOV, Levo krilo, Logos, L.O.M, Odiseja, Omnibus, Paideia, Paladin, Profil knjiga, Rende, System comics, Tanesi, Tardis, Znak sagite i sam Beopolis.

Naša lična preporuka je sveže objavljena grafička novela “Habibi” Krejga Tompsona, koji zahvaljujući izdavačkoj kući Komiko možete čitati na srpskom jeziku.

 3. Parfimerija Sava

U ulici Kralja Petra na gornjem Dorćolu, od pedesetih godina 20. veka postoji ova mala parfimerija koja proizvodi svoje mirise i kozmetičke proizvode. U predivnoj radnjici, koja je nekada bila na Topličinom vencu pod nazivom L’ Amour, dočekaće vas Nenad Jovanov, naslednik i vlasnik parfimerije i pomoći da sklopite miris koji vam najviše odgovara.

Više o ovoj parfimeriji možete pročitati u članku koji smo nedavno priredili o ovom dragocenom mestu.

parfimerija

4. Spice Up Shop

Početkom meseca u Čumićevom sokačetu otvorena je prodavnica začina u kojoj možete naći preko sto začina iz svih delova sveta. Od klasičnih – poput različitih vrsta karija i bibera, naćićete veliki broj egzotičnih poput marokanskog Baharata, kineskog zvezdastog anisa ili raznih karipskih mešavina. Savete za recepte možete dobiti od prodavaca u Spice Up-u, mada i guglanjem.

Naša preporuka za novogodišnji poklon su latice ruže i šećer sa hibiskusom, koji se dodaju kolačima i pecivima.

5. Kulturforum

U četvrtak, 25. decembra na Donjem Dorćolu u Mihizovoj 10 otvara se nova galerija KBPO organizacije Kulturforum. Na prodajnoj izložbi Poziv moći ćete da kupite radove čak pedeset umetnika, a korisna informacija koju smo saznali jeste da je najskuplja umetnina pet hiljada dinara.

Više o ekipi koja vodi ovo mesto, umetnicima koji će izlagadi i samoj izložbi pročitajte ovde.

kforum2

Fotografija ruže i hibiskusa – portal hrana i piće.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: