Da li imate preko 18 godina?

Top lista: 5 stvari u kojima možete uživati u Beogradu tokom avgusta

Autor:

Avgust je idealan mesec da ga provedete u Beogradu. I da u tome u potpunosti uživate. Godišnji odmori su u punom jeku, gradske ulice su gotovo prazne, nema gužvi, temperature lagano padaju… 

Krenulu smo u jednu laganu šetnju gradom kako bismo vam preporučili šta sve možete da vidite i u čemu da uživate. Saveznik u tom poslu bio nam je Galaxy Z Flip5, telefon koji donosi jedinstveno, stilsko, preklopno iskustvo. Ovo je uređaj koji lagano staje u džep, ima odlične performanse, fenomenalan ekran i izuzetnu kameru koja će vam pomoći da napravite nezaboravne fotografije vašeg avgustovskog beogradskog leta. Flex Window omogućava vam i da gledate neke od omiljenih sadržaja bez potrebe da sa sobom nosite neke veće uređaje. Spustite se na reke, idite u prirodu, svratite u omiljeni kafić ili restoran, uživajte u kolačima, lagano se rekreirajte…  Jednom rečju udahnite život punim plućima.

Muzeji

Muzeji su ona mesta za koja uvek mislimo ima vremena da ih posetimo. Najčešće ih obilazimo kada nam neko dođe u posetu. Ovi letnji dani kada imate neki slobodan dan ili višak slobodnog vremena idealna su prilika da tu lošu naviku ispravite. Ili Jedan od najposećenijih je muzej nastao na temeljima i fondovima Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, Muzeja 25. maj i Memorijalnog centra „Josip Broz Tito“. I upravo je Tito razlog što u Muzeju Jugoslavije možete sresti brojne strane turiste iz svih delova sveta, naročito tokom leta. Obnova zgrade Muzeja 25. maj je u toku, ali ovde zaista možete uživati u posetama Starom muzeju, u kome kreira stalna postavka Muzeja i gde možete videti Titove poklone i lične predmete, eksponate vezane za revoluciju, razvoj socijalističke Jugoslavije, predmete koje je Muzej prikupio u proteklih dvadesetak godina….

Strancima, posebno turistima iz bivše Jugoslavije, je najprivlačnija Kuća cveća, mauzolej doživotnog jugoslovenskog predsednika, gde možete pogledati izložbu „Umro je drug Tito“, koju čini raznovrstan materijal, od fotografija, dokumenata, štampe, štafeta, plakata, raznih artefakata do umetničkih radova Dragana Srdića, Goranke Matić, Novog kolektivizma i Milenka Mihajlovića. Besplatna stručna vođenja su subotom.

U blizini Muzeja, u jednoj divnoj vili na Senjaku, je i Legat Petra Lubarde, umetnika koji je svojim stvaralaštvom obeležio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. veka na ovim prostorima. Ovde možete pogledati njegove impresivne slike, ali i crteže i grafike, fotografije, nameštaj, arhivsku i rukopisna građu u vili u kojoj je ovaj umetnik stvarao. U dvorištu se nalazi i predivan kafić gde možete predahnuti posle obilaska ova dva mesta.

Piknici

Gradski piknici su i dalje nešto što se nije odomaćilo u Beogradu. Ono što je u većini evropskih gradova svakodnevna pojava, da vidite ljude koji vikendom prave piknike u parkovima i drugim zelenim površinama u gradu, u Beogradu je i dalje retka pojava. Srpska prestonica je dovoljno velika da pronađete svoje parče raja i uživate u izležavanju, čitanju, druženju sa prijateljima uz neki penušavac i laganu hranu ili neki rekreativni sport.

Godinama unazad u organizaciji Kišobrana organizuju se Piknici na različitim lokacijama u gradu. Ovog avgusta to je bila divna lokacija u parku u parku ispred Muzeja savremene umetnosti. Naredni je već 10. septembra u prostoru Luke Beograd između lokacija Gastrošor i Silosa. Ali, kao što smo već rekli, lokacije možete otkrivati sami. Nabavite neko ćebe, ležaljke, frizbi, povedite prijatelje, voljene osobe i kućne ljubimce i uživajte. Posebno kada temperature pređu 30.

 Veliko ratno ostrvo i Lido

Jedno od mesta idealno za piknik je ova ada smeštena na ušću Save u Dunav, jedne od poslednjih oaza netaknute prirode u gradu, sa pogledom na siluete starog Beograda, sa jedne strane, i Zemun nad kojim dominira kula na Gardošu, sa druge strane. Do njega se tokom letnje sezone iz pravca solitera na Zemunskom keju tokom sezone stiže pontonskim mostom. Ovog leta je bilo problema sa vodostajem, tako da je onda opcija prelazak čamcem, kao i van udarnog dela sezone.

Ostrvo je karakteristično po močvarnoj vegetaciji, bademastim vrbama, crnoj topoli, zelenim jasenima i bagrenjem, ispresecano je stazama uz koje se nalaze improvizovane kuće i sojenice onih koji od vreve beže u ovu oazu mira. Ostrvo je osim vegetacije, koja uključuje i improvizovane bašte njegovim privremenih stanovnika, karakteristično i po izuzetno bogatoj populaciji ptica. Ovde su stalni stanovnici i divlje svinje, pa se savetuje oprez ukoliko želite dublje da istražite ovu malu prirodnu oazu.

Ukoliko ne želite tu je svakako Lido, najlepša beogradska peščana plaža, a za odvažne i kupanje u Dunavu. Ljubitelji prirode ovde kampuju, a možete uživati u nekoj partiji odbojke ili badmintona, izležavanju uz omiljenu knjigu ili druženju sa prijateljima.

Bioskop na otvorenom

Navikli smo poslednjih godina da filmove gledamo u super opremljenim salama lokalnih tržnih centara. Kada je plus 30 napolju važno je i da su klimatizovani. Međutim u proteklih par godina postali su popularni bioskopi na otvorenom. Posebnu čar predstavljaju oni koji se nalaze na krovovima – Doma vojske, Kolarca, Novog bioskopa Zvezda i Kvake 22. I ove lokacije imaju poseban šarm. Stolice nisu najudobnije, ali je atmosfera i ambijent sjajan. Zaista je neopsiv osećaj gledati film pod zvezdanim nebom. Naš izbor za ovu listu je Art bioskop Kolarac koji je ovog leta ponudio noviju produkciju arthouse i indie filmova među kojima su „Posle sunca“, „Lepo doba“, „Bergmanovo ostrvo“, „Najgora osoba na svetu“, „Noćni putnici“, „Zauvek mladi“, „Mladi ljubavnici“, kao i sjajne regionalne filmove „Da li ste videli ovu ženu?“, „Stric“, „Usekovanje“, „Praznik rada“…

Posvetite se sebi i uživajte

Poslednji pravi letnji mesec je prilika da se u potpunosti posvetite sebi. Da uživate. Obilazite grad i otkrivate neke njegove delove koji su vam nedovoljno poznati. Ili potpuno nepoznati. Da vozite bicikl. Ili električni trotinet. Da probate različitu hranu. Počnete da trčite. Ili jednostavno da šetate. Da pravite najlepše moguće fotografije. Kamera Galaxy Z Flip5 je perfektan iznor da na svim ovim mestima napravite po neki selfi za uspomenu. Vežbajte jogu. Meditirajte. Gledajte neke filmove koje dugo niste. Otkrijte neke nove serije. Možete čak i na ekranu ovog telefona, dovoljno je veliki, ima odličnu rezoluciju i baterija je odlična da ušuškani uživate u bindžovanju. Kupite viseću ležaljki, nosite je sa sobom, razapnite između dva drveta i odmarajte ili čitajte. Uživajte dok još možete u potpunosti. Septembar je iza ćoška.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: