Da li imate preko 18 godina?

Šta slušamo: domaći i regionalni podkasti

Podcast killed the radio star.

Podkasti su u svetu postali veoma uobičajen digitalni format koji više i ne preispitujemo, ali interesantno je podsetiti se da se, navodno, ovaj termin prvi put pojavio u tekstu Bena Hamersleija (Bena Hammersleyja) (Guardian, 2004) u kom piše da je podkast oblik koji “kombinuje intimnost glasa, interaktivnost veb bloga, kao i pogodnost i mobilnost mp3 daunlouda”. Podkast se neupitno brzo širi mrežom i praktično dolazi nama, za razliku od radija – kojem mi odlazimo (bez obzira na to da li je na mreži ili na nekom starom tranzistoru), a postoji i mogućnost da se kao slušaoci na njega pretplatimo (pa, zapravo – sabskrajbujemo je ipak nešto preciznija reč za koju nemamo adekvatan prevod), pri čemu bivamo obavešteni čim nova epizoda postane dostupna. Kako autorima tako i publici podkasta, najprimamljivija je činjenica da je ovaj forma toliko jednostavna da podkaste može snimati/stvarati bilo ko sa mikrofonom, telefonom i/ili kompjuterom. 

Iako nisu podkasti u pravom smislu, budući da postoje samo u digitalnom formatu i da ih slušamo isključivo onlajn, trebalo bi pomenuti izvesne muzičke emisije koje pratimo i koje su nastale entuzijazmom svojih autora, dok su u međuvremenu neke od njih udomili nezavisni onlajn radiji (Daško i Mlađa – koji su praktično sopstveni jutarnji (internet) program, zatim Mjehur na mreži, Dirižabl, Gistro Pop…). Tu su, naravno, i klasične radijske emisije koje su posle slušanja dostupne onlajn (recimo, emisije koje se emituju na Radio Apratu, pri čemu bih izdvojila Iza Tvog Ekrana, Arcadiu Gordana Paunović, emisiju Đurđe Timotijević U raljama osećanja i Komonifikaciju – a zašto da ne, i pojedine emisije Radio Beograda), kao i emisije koje su inicijalno pokrenute u vidu “produžetka” sadržaja sa portala – na primer Teglino popodne ili Radio Galaksija koji je potekao sa istoimenog naučnog portala, pa i Radio Elementi, potekli iz CPN-ovog Elementarijuma. Naposletku, tu su i Bookvalisti, koji se fokusiraju na priču o knjigama, ali za sada postoje samo u video formatu, na YouTube-u.

U tom smislu, ponekad je kod nas i u regionu teško napraviti distinkciju između emisije i podkasta – onako kako se tretira na zapadnom tržištu, gde je više nešto poput talk-show-a koji je moguće skinuti/pratiti preko aplikacija koje su samo tome namenjene. Ova lista je stoga svesno nekonzistentna, uzimajući u obzir da su neki sadržaji dostupni samo preko iTunes-a ili Google Podcasts-a, dok se drugi nalaze na MixCloud-u, SoundCloud-u ili na sajtovima (dakle, ne možete ih staviti u džep), a poneki čak imaju i video sadržaj, te je moguće istovremeno ih slušati i gledati preko YouTube-a. U svakom slučaju, ako volite podkaste i niste znali koje sve možete da slušate na maternjem jeziku, tekst koji sledi bi mogao da vam posluži kao početni vodič kroz sadržaje, teme i autore; a ukoliko ih još uvek ne slušate, sada makar znate koji postoje. Predlažemo da posetite i platformu Podcast.rs koja je posvećena upravo sistematičnom onlajn okupljanju domaćih i regionalnih podkasta.

Remarker

Na stranici O nama za Remarker piše da je novi medij koji podstiče kritičku debatu o ključnim društvenim pitanjima, odgovorno analizira činjenice, preispituje fenomene savremenog društva, brani demokratiju, slobodu izražavanja i pravo na kritiku, informiše i obrazuje nove generacije i podstiče upotrebu i razvoj novih tehnologija u oblasti medija. Zadovoljstvo u tekstu, podkast koji sada već ima 83 epizode, njihov je projekat koji se bavi pre svega odnosom društva i popularne kulture. Biljana Srbljanović, dramska spisateljica,  vodi ovu emisiju, dok je tokom prethodne godine bilo raznih sagovornika – Ana Martinoli, Nikola Ljuca i Vladimir Cerić… Bilo je reči o aktuelnim knjigama, serijama, fenomenima, kulturnim događajima, nagradama. Mlađi Remarkerov podkast vodi Hristina Mitić, pod imenom Loženje, a on je namenjen mladima i tematski varira: od poezije do revolucije.

Backwater Entrepreneur

Željko Crnjaković, kreator ovog podkasta, stoji i iza Webinarium-a i iza Malih pobeda – koji slede dalje u tekstu. Međutim, Backwater Entrepreneur podkast je namenjen preduzetnicima i biznisima koji rade na globalnom tržištu, a deli priče, iskustva i ideje za unapređenje poslovanja i ličnog razvoja. Za razliku od drugih na ovoj listi, njegov sadržaj je na engleskom jeziku (sasvim u skladu sa globalnim tržitem koje pokriva, i na koje se fokusira i u poslovnim strategijama), a teme se dotiču poslovanja iz zaista najrazličitijih aspekata – marketinga, pridobijanja pažnje, negovanja doslednosti… Kako piše na sajtu, namenjen je preduzetnicima, ljudima koji rade u kompanijama kao radnici ili poslodavci, i trudi se da im pruži alate koji će poboljšati način na koji razmišljaju, vode posao ili čak i život. Možete naći Backwater Enterpreneur-a na SoundCloud-u, na ovom linku, dok se na iTunes-u podkast nalazi ovde. Ispod se nalazi jedan od YouTube videa sa zvaničnog kanala.

Tehnopolis

Ivan Jelić je aktivista, novinar i zaljubljenik u tehnologiju, direktor za proizvode i razvoj B92.net, ekspert za online medije sa višegodišnjim iskustvom u razvoju digitalnih medijskih proizvoda i spajanju novih i tradicionalnih medija. Osim toga, dugogodišnji je aktivista u oblasti slobodnog softvera i otvorenih standarda i osnivač Internet društva Srbije, a pokrenuo je i razvijao zajednice slobodnog softvera, znanja i sadržaja. Tehnopolis je njegov projekat pod pokroviteljstvom B92, koji se tiče najviše noviteta i događanja u svetu tehnologije.

Male Pobede

U opisu piše da je ovo “emisija koja vas kroz male pobede dovodi do velikih dostignuća” – a to zapravo znači da se kroz neke svakodnevne aktivnosti i pristup rada bavi biznisom: od odnosa sa kolegama do menadžmenta novca. Emisije po dužini variraju, od 7 do 30 minuta, a poslednja dostupna je aploudovana pre oko godinu dana u trenutku inicijalnog pisanja ovog teksta. 50. jubilarna epizoda podkasta Male Pobede, ujedno i nova nulta, izlazi nedugo potom i najavljuje novu sezonu podcasta namenjenog da motiviše, pokrene i zabavi.

IT Serbia Podcast

Ukratko, njihovim rečima, IT Serbia Podcast je samostalni projekat sa ciljem promocije IT industrije i njenih učesnika na području Srbije i regiona, kao i aktivacije IT zajednice. To znači da se ova emisija bavi raznoraznim temama koje dolaze iz IT sektora, od gejminga do razvoja softvera, a ono što je izdvaja je to što je sadržaj dostupan i na srpskom i na engleskom jeziku (premda nije u pitanju dvojezični sadržaj, već različite teme koje se obrađuju na oba jezika).

Pokretači 

Srđan Garčević se posle studija i rada u Velikoj Britaniji vratio u Srbiju i krenuo sa pisanjem, odnosno bavljenjem medijima. Trenutno uređuje jedinu srpsku novinu na engleskom, Belgrade Insight, piše The Nutshell Times blog i vodi regionalni podcast o preduzetništvu i kreativnosti – Pokretači, koji se fokusira na ljude iza kojih stoje mali biznisi, radionice, entuzijazam. Nešto nalik na MojaFirma.rs, koja je nastala sa idejom da promoviše hrabre istupe u poslovanju, Pokretači izdvajaju pojedince koji prate svoje ideje i realizuju ih. Ispod je SoundCloud link, a ovde ih možete naći na iTunes-u.

F.fm podcast

O modi, ali ozbiljno – ovako svoj podkast najavljuju autorke i voditeljke Dunja Jovanović i Marija Radaković, koje su u ovu priču ušle kao modne novinarke. Serijal koji su pokrenule preispituje etičku i ekološku stranu mode, budući da se održivost u poslovanju kompanija veoma ističe u proteklih nekoliko godina; pitanje je, međutim, koliko se zapravo ovi principi primenjuju u praksi. Emisiju možete pratiti svake druge srede od 15h na Radio Aparatu, ali budući da je tehnički nastala kao samostalan projekat sa početkom i krajem, tretiramo je ovom prilikom kao podkast.

Sport Klub 

Podkast već više nego dovoljno prepoznatljivog sportskog kanala sadrži brojne analize i najave sportskih događaja. Ovde možete pronaći raznovrsne prognoze, previđanja i već pomenute analize velikih sportskih dešavanja i takmičenja koje Sport Klub prenosi. Da biste u svakom trenutku bili u toku, tu su pre svega Facebook i Instagram live.

Femkanje

Femkanje je podkast, umetnički i medijski projekat posvećen savremenoj umetnosti i kulturi u Srbiji, ex-YU regionu i Evropi, a nastao je 2013. godine, kada su ga pokrenule autorke emisije i voditeljke, umetnice Bojana S. Knežević i Katarina Petrović. Ovaj podkast se tokom brojnih godina bavio i brojnim temama, gostovao na panelima, u inostranstvu i u kulturnim institucijama, ali pre svega stavljajći poseban akcenat na modele nezavisne produkcije i samo-organizacije u savremenoj kulturi, kao i na medijsku vidljivost i rodnu ravnopravnost u reprezentaciji njenih akterki/a. U trećem serijalu, koji je trenutno aktuelan, Femkanje objavljuje mesečni podkast, učestvuje u javnim diskusijama i aktivno izlaže na međunarodnim izložbama.

Webinarium

Webinarium je projekat webinara koji se bave temama iz oblasti IT-a, online preduzetništva, freelance-a, novih tehnologija i načina poslovanja. Na sajtu im piše “Razgovori sa ljudima iz prakse – informativno-edukativne emisije o onlajn preduzetništvu i usavršavanju” – dakle bave se, ili su se bavili tokom prethodnih godina, pametnim mobilnim telefonima, dizajnom, marketing kampanjama, net identitetom… Imaju čak i jednu zanimljivu epizodu koja se upravo bavi time šta je to podkast i u čemu je njegov značaj, a sagovornici su momci iz IT Serbia podkasta, Miloš Đekić i Nemanja Čedomirović. Ovde ih možete naći na iTunes-u, dok se ispod nalazi poslednji video, od pre neke dve godine; međutim, kao što je već pomenuto, iz Webinarium-a i oko njega nastali su neki novi projekti.

Mondo.rs podkasti 

Mondo se u proteklom periodu ispostavio kao ozbiljan producent lokalnih podkasta/emisija, koji se bave raznovrsnim temama: od sporta i roditeljstva do supkultura i filmova. Osim toga, razvili su brojne saradnje sa nekim drugim autorima i portalima, ali ovde izdvajamo njihove originalne emisije koje su privukle najviše pažnje i koje su sadržajem iskočile od domaće ponude: filmski podkast Prvi red koji je trajao neko vreme i koji su vodili Zoran Janković i Đorđe Bajić (dok im u svaku emisiju dolazi po neki gost sa kojim diskutuju o aktuelnim filmskim ili serijskim dešavanjima) i Opšta supkultura koju je vodio Kosta Peševski, a čiji naslov verno prenosi samu tematsku okosnicu. Naš predlog za slušanje u okiru Mondo.rs je svakako podkast koji je imao jednu sezonu (druga je u pripremi), a koji vodi Iva Parađanin u razgovoru sa ženama, i o ženama: od nasilja, preko mode, do postporođajne depresije. Ovde je možete naći i na Instagramu.

Agelast 

Agelast podkast je projekat Galeba Nikačevića koji možete pratiti na YouTube-u. Njegov opis glasi ovako: “Najstarija priča na svetu je mit o potrazi. Čovek otkako postoji, on traga. Traganje može da bude prostorno, ali traganje može da bude i unutrašnje. Tragamo za srećom, za identitetom, tragamo pokušavajući da odgovorimo na mnoga pitanja. Kroz razgovore i putovanja, ovo je moja potraga, moj pokušaj da pobegnem od besmisla.” Prvi gost mu je bio Srećko Horvat, hrvatski pisac i filozof, pa bacite pogled za čime oni to za sad tragaju. Naredni gosti su razni ljudi iz sveta umetnosti, avanturisti i borci za ljudska prava.

Fusing Futures – Light Them Up

Kao što mu i podnaslov kaže, ovaj podkast osmišjlen je da “osvetli” ideje mladih ljudi u pravcu tehnoloških inovacija, klimatskih promena i mesta susreta/dijaloga ovih disciplina. Zamišljen je kao sveži glas (na engleskom jeziku) u kojem alumnisti Beogradske otvorene škole razmatraju neka od najvažnijih pitanja iz pomenutih oblasti: radoznalo, iščašeno i posvećeno. Za sada je tu prva sezona, dostupna za slušanje na platformi Podcast.rs, a na Instagramu ih možete naći ovde.

Okej Hokej

Ovaj podkast se, poput Zadovoljstva u tekstu, tematski ne ograničava na jednu oblast, već se orijentiše ka popularnoj kulturi, od raznovrsnih muzičkih/filmskih/serijskih aktuelnosti do knjiga ili internet fenomena (iako im piše na videu da je u pitanju podkast o kolima i sportu, šala je, zaista). Vode ga Miša Popović i Jovana Pantić, a napravili su ga zato što, kako im kaže opis, je njihovo stanje “geeking out and crushing over people and things”. Video koji se nalazi ispod je uvodni na njihovom YouTube kanalu, u kojem objašnjavaju o čemu će pričati, a pominju i svoje razloge za pokretanje ovakve emisije, pri čemu je možda važno istaći da se oni bave stvarima koje ih pre svega dotiču, uzbuđuju, fasciniraju – bez strogog kritikovanja. Na ovom linku ih možete naći na iTunes-u, a na ovom linku je njihov Instagram nalog koji funkcioniše kao zabavan i prilično aktivan blog sa novostima iz sveta popularne kulture i na koji su se za sada skoro potpuno prebacili.

Pojačalo 

Na sajtu piše: “Mi smo grupa sjajnih ljudi koja se uvek trudi makar malo više nego što mora. Mi smo preduzetnici, knjigovođe, pravnici, menadžeri, prodavci, marketingaši, dizajneri, psiholozi, pisci, fotografi, i još mnogo mnogo toga. Kreativci, lideri, operativci, individualci ili izraziti timski igrači. Ali pre svega, mi smo graditelji koji uvek pokušavaju da ne izgube iz vida cilj koji ih je ujedinio. A taj cilj je da malo po malo, počevši od sebe i svog okruženja, „popravimo“ svet.” Ovo je čini mi se, najmlađi – ili najsvežiji – podkast na listi, koji možete naći na iTunes-u i na SoundCloud-u. Način na koji je zamišljen je jednostavan – voditelj Ivan Minić sa različitim sagovornicima, koji dolaze iz polja preduzetništva, i to najšireg moguće shvaćenog, a namenjen je i motivisanju sličnih preduzetničkih ideja.

U svojoj bašti 

U duhu kreativaca koje podržava Pojačalo.rs, U svojoj bašti je projekat nastao kao potreba osnivača Bašta festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, da pričaju o filmskim i drugim inicijativama. U centru pažnje će biti razgovori sa hrabrim i istrajnim pojedincima/kolektivima koji sami pokreću svoje projekte, te rade na decentralizaciji i širenju kulturne svesti širom Srbije. Emisija se emituje petkom od 17h, kad krenete sa posla, a možete je slušati na Radio Aparatu. Emisije koje propustite uživo slušajte na MixCloud-u.

Dizajn priča

Ideja o podkastu nastala je sa željom da se pojedinci kreativci povežu, podele znanje i po koju muku koja se tiče njihovog profesionalnog života. Podkast je do sada ugostio raznolike dizajnere koji dele svoj pogled na svet, kao i iskustva u radu. Sa kreativcima priča Ivona Petrović, a slušajte ih preko Mixcloud-a, Apple podcasta, Google podcasta ili na zvaničnom sajtu. Možete ih naći i na Instagramu.

The Pop and Koja Show

The Pop and Koja Show je podkast, kako sami kažu, dvojice nebitnih likova koji pricaju o bitnim temama. Vode ga Nikola Popović i Miroslav Kojić, studenti u pokušaju i osnivači omladinskog edukativnog kluba Impact. Svrha nije omalovažavanje niti vređanje bilo koga već isključivo humor i zabava.

Protok podkast

Protok je nastao kao ideja tima ljudi različitih interesovanja i veština okupljenih zajedno u firmi HTEC Group. Protok kao protok dobrih ideja, novih informacija i znanja, Protok kao Professional Talk – u svakoj epizodi donosi i obrađuje temu iz ugla tehnologije i ugla društva, a kreiran sa idejom da se bavi temama vezanim za moderne tehnologije, na svima pristupačan način. Kroz ove emisije možete se upoznati sa novinama iz sveta tehnologije i opipati šta to znači za razvoj civilizacije, bilo da ste neko ko se aktivno bavi razvojem tehnologija ili ste njen konzument. Protok tim čine Igor Trkulja, Marko Radosavljević, Miloš Najdanović, Mina Stefanović, Nikola Stanković. Možete ih slušati na njihovom zvaničnom sajtu.

Prešličavanje

Nebojša Krivokuća i njegova indie/pop/rock radio stanica koja je istovremeno informativna, nostalgična, a sada već i prilično poznata ljubiteljima ovih žanrova. Podkast postoji paralelno sa istoimenim blogom na kojem je moguće naći dosta tekstova vezanih za muziku.

MILICA magazine

Milica magazine je pre svega onlajn časopis koji promoviše proboj žena u kulturi, umetnosti i društvu. Jedan od njihovih projekata je i Kružok, “mesto za okupljanja i razgovore, kao i za pokretanje diskusija o savremenim i često tabuiziranim fenomenima od društvenog značaja.” Ovo nije klasičan podkast, jer se ne emituje redovno, već su neformalni intervjui i razgovori koji se bave standardnim temama magazina, zabeleženi u obliku audio snimka.

Vreme Istina

Sportski podkast, krajnje ekscentričan: najeminentnije sportsko-političko-estradno-informativno glasilo od Enkoridža do Vladivostoka. Možete ih naći i na YouTube-u (poslednja epizoda je krajnje neočekivana i nimalo o sportu, ali verovatno će vas zabaviti).

Pojačalo Podcast

Pojačalo podcast je emisija dvojice mladića iz Zagreba, kako kažu – “glazbenih entuzijasta koji očito imaju misljenje o svemu, te mozda i nisu pretjerano informirani, ali iz nekog razloga zele podijeliti svoj stav sa svima i slobodno se izraziti bez mrkih pogleda.” Iskreno, u njihovom opisu se može naći dosta toga što karakteriše svetsku podkast kulturu, odnosno osnos prema audio sadržaju, budući da razgovaraju zaista o svemu. Nisu trenutno aktivni, a poslednja epizoda je snimljena pre nekih godinu dana; možete ih naći i na SoundCloud-u.

Dopisi iz Diznilenda

“Sedmični osvrt na društvena događanja u Srbiji i regionu, politika bez političke korektnosti i gikovština bez gikovske smotanosti. Dva Bosanca na neprivremenom radu u Beogradu. P. S. Burek je samo s mesom.” – ono što autori kažu sami za sebe. Radi se o podkastu koji tematizuje sve, od Game of Thrones-a do Starbucks-a, sa dozom humora i zdrave nepristojnosti.

Osvrtnik – Osvrti na filmove

Autor u opisu kaže: “Osvrti na filmove koje sam pogledao. S pokušajima humora. Videi ponedjeljkom i četvrtkom, osim u slučaju kad ih ne bude.” Tvrdi još i da nije filmski kritičar, već da voli da priča o filmovima, a izbor naslova se uglavnom svodi na bioskopsku ponudu aktuelnu u trenutku snimanja. Epizode ne izlaze redovn, ali kao što i on

Lovci na filmove

Još jedan “prvi domaći podkast” – prvi filmski podkast na domaćem jeziku. Revolveraši: Zoran Radovanov & Mario Levarda. Nisu više aktivni, poslednja epizoda je snimljena pre dve godine, ali su se bavili mejnstrimom filmske industrije,

Filmovi S Ruba

Kanal filmskog ljubitelja koji se bavi preporukama mahom opskurnih ostvarenja i verovatno će vas zabaviti. Naziv podkasta sasvim odgovara njegovom sadržaju.

Filmske Repulzije

Kako kaže u opisu: “hrvatski filmski pokret otpora”, a autori i voditelji su Ivan-Goran Vitez, Goran Sedlar, Sanja Kovačević. U pitanju su, opet, ljudi kojima ovo nije preimarno polje delovanja, već koji uživaju u filmu i u priči o njemu. Čini se da su prestali sa epizodama (za sad), ali su se pre svega fokusirali na neku paralelnu struju i anti-mejnstrim produkciji, što se negde i može naslutiti iz samog naslova emisije. Imaju čak i stranicu na Wikipediji koja je neobično detaljna.

Serijala

Na ovom sajtu ćete naći podkaste od pre nekoliko godina, ali i skorašnje korisne tekstove koji se bave svetom televizijskih serija. Kako kažu, tvorac Serijale je četverac televizijskih fanatika koji ležerno, neobavezno i nekoherentno, nimalo pripremljeni, komentarišu aktualne i manje aktualne serije. Takođe: “svi likovi i događaji u podkastu – čak i oni bazirani na istinitim događajima – u potpunosti su fikcionalni.” Možete ih naći na iTunes-u.

Podcast 5×03 – Gledalačke navike naših roditelja

Radio Tatuin 202

U pitanju je podkast vezan za sajt HoloNet Srbija, koji se bavi vestima i zanimljivostima iz Star Wars univerzuma. Filip i Marin na istom sajtu, u okviru podkasta The Meme Council, prolaze i kroz more interesntnih mimova koji su vezani tematski za Star Wars serijale ili njima srodne sadžraje. U ovom trenutku podkast možete slušati preko aplikacija za puštanje podkasta, platforme TuneIn i na sajtu.

Radio Putovanja

Podkast (koji i pored svog naziva nije radio) predstavlja “podkast o putovanjima, ljudima, kontinentima, zemljama i gradovima. Svetski putnici u intervjuima govore o svojim iskustvima.” Podkast nije trenutno aktuelan, a dosadašnje epizode možete naći na iTunes-u (YouTube kanal postoji, ali na njemu je samo nekoliko ilustrativnih videa).

Podcast Incubator

Za sada u Podcast Inkubatoru učestvuju, kao autori i voditelji, Dea Redžić, Ratko Martinović, Aida Šukurica i Marko Petrak (nešto više o njima ovde), a za produkciju i tehničku realizaciju su odgovorni Siniša i Martina Pašić. Kažu da je u pitanju video emisija u kojoj strastveno razgovaraju o aktuelnim temama i onome što ih uzbuđuje: “Znamo biti korisni, duhoviti, ponekad jako nervozni. Nismo korektni i nećemo vam lagati. Od nas ćete dobiti sve ono što polako izumire u “main stream” medijima. Nezavisni smo i možemo si pruštiti da vam pričamo iz ljubavi.” Podkcast Incubator postoji od prošle godine, a do sada su ugostili mnoge goste iz sveta sporta, politike i nauke.

Infinitum 

Jednostavno, podkast u vezi sa Apple-om i srodnim tehnologijama. Ako vas zanimaju novosti iz sveta tehnologije, ovaj kanal je više nego koristan i veoma precizno orijentisan.

Ukoliko nešto nedostaje na ovoj listi – čija je glavna svrha da bude pregledna i infomativna – molim vas da nam u komentarima skrenete pažnju. Na listu dodajemo i nove inicijative, čim ih uočimo. 

Lajkuj:

Komentari:

 1. Slobodan says:

  aaa hvala just what I needed

 2. Grunf says:

  Infinitum podcast, Dopisi iz Diznilenda, Sofra Sredom, Tech-up podcast…

  1. Maša Seničić says:

   Hvala, apdejtujemo listu!

 3. Nikola says:

  Stepenicama Uspeha na tjubu

 4. Biljana says:

  U raljama osećanja, definitivno ^^

 5. Grunf says:

  Zaboravio sam da dodam i “Jaka priča” podkast.

 6. Marija Opacic says:

  “U raljama osećanja” na mixcloud tj. radio aparatu. Voditeljka je psiholoskinja i gosti su psiholozi, psihoterapeuti. Jedan vrlo topao podcast za mentalno zdravlje.

 7. Helena says:

  Arcadia fali ovde i Mjehur Na Mrezi of course!

 8. Nenad says:

  Dajte neke ažurne podkaste, pola ovih ili ima par epizoda ili nema ništa sveže u prethodnih par godina. Potpisujem za Dopise iz Diznilenda i Infinitum, oni makar redovno objavljuju.

 9. Oda says:

  U raljama osećanja! Omiljeni podcast na svetu.

 10. Dule says:

  Jebote, Mladja i Dasko su jedini koji zaradjuju od podcast-a i njih ste spomenuli

 11. Dux says:

  Ima i ovo. nema toga puno i nisu baš redovni, ali eto, postoji…

  https://www.youtube.com/channel/UCKwFccXL5XHo1JEaryEuTdw

 12. Vladan Medaković says:

  Šta znam… Nekako mi je neobično slušati podkest na srpskom.

  Kad već pravimo listu ima i ovaj: https://holonetserbia.com/category/radio-tatuin-202/

 13. Aleksandar Belić says:

  A gde je ZAIR? Jeste da je radio emisija ali za mene je Podcast jer ga već više od deset godina slušam na taj način a na sajtu modli.rs postoji arhiva još od 1999te

 14. Ivana Jakšić says:

  Dodala bih ,,U raljama osecanja” na ovaj spisak, podkast se emituje i na Radio Aparatu. Edukovana psihoterapeutkinja i psiholoskinja Djurdja Timotijevic, nekadasnja saradnica Centara za promociju nauke, ugoscava nase najbolje psiholoskinje i psihologe i sa njima razgovara o najrazlicitnijim emocionalnim problemima i izazovima danasnjice. Strucno, zabavno i sa preporukama za dalje citanje :)

 15. ime obavezno says:

  Autorka teksta baš i nije pokazala poznavanje domaće podcast scene. :(

  Elementi ponovo su aktivni na Radio Aparatu
  http://elementarium.cpn.rs/radio/novo-izdanje-emisije-radio-elementi

  Male pobede emituju se svakodnevno https://soundcloud.com/malepobede/219-pravilo-10x-poklon

  Protok je takođe odličan podcast

  1. Maša Seničić says:

   Ćao, autorka nije ni tvrdila da poznaje čitavu podksat scenu, otud i molba na kraju, i hvala zato informaciju o Protoku! Što se ostalog tiče, tekst je (kao što i piše u zaglavlju) napisan u januaru 2019. godine, a tada ni Male Pobede ni Elementarium nisu bili aktivni na ovaj način. Izmenićemo, tome služi interakcija na ovakvim tekstovima.

Ostavite komentar:

Slični članci: