Da li imate preko 18 godina?

Benefiti rada od kuće

Savremeno doba donosi mnogo promena u kontekstu pristupa poslovanju, od kojih većina počiva na tome što je izuzetna kompetitivnost tržišta većinu kompanija navela da dodatno promisle svoj pristup biznisu. Rad zaposlenih od kuće se tako za mnoge pokazao kao izuzetno dobra solucija, donoseći manje troškova na zakup prostora za rad, ne ograničavajući izbor kandidata spram lokacije i povećavajući produktivnost zaposlenih. Za zaposlene je ovakav angažman takođe promenio mnogo stvari u vezi sa njihovim odnosom prema poslu i radnim performansom. Pogledajmo, zbog čega je rad od kuće dobio na popularnosti poslednjih godina i na koji način ovakav sistem rada unapređuje odnos zaposlenih prema kompaniji, odnosno koje uslove za bolje rezultate im on pruža.

Zbog čega je rad od kuće sve popularnije rešenje?

Tehnološki napredak kojem poslednjih godina dodajemo epitete “nagli” i “munjevit” je uticao na to da se kompanijama otvore novi putevi za poslovanje i da se promene načini na koji se regulišu poslovni procesi. Automatizacija poslovanja je tako omogućila da se načini angažmana zaposlenih promene. Benefiti ovakvog pristupa procesu selekcije kandidata jesu što lokacija više ne igra ulogu i kompanije nisu primorane da propuste angažman vrhunskih stručnjaka i talenata (ili da dodatno ulažu u njihovo preseljenje) zbog toga što su previše udaljeni od lokacije kancelarije. Kolege održavaju kontakt putem odabranih kanala za komunikaciju, uspostavlja se određena rutina sastanaka na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, a pri tome zaprolseni sebi i svojim ličnim preferencijama mogu da prilagođavaju svoj radni prostor, koji sada može da odgovori na sve njihove potrebe.

foto: Tima Miroshnichenko

Benefiti rada od kuće za zaposlene

Iako su povodom rada od kuće mišljenja zaposlenih sasvim prirodno podvojena, činjenica je da ovakav princip rada ima određene benefite koji su neopozivi. Za radnike ovo znači izvesne slobode u smislu manipulacije vremenom i prilagođavanja prostora svojim potrebama, manje formalnosti i više učinka.

Komfor i prilagođen prostor za rad

Rad od kuće za zaposlene znači i mnogo više komfora no što bi tradicionalna kancelarija mogla da im obezbedi. Za prilagođavanje ovakvom sistemu rada je svakako važno imati u vidu neophodnost udobne kancelarijske stolice i adekvatne radne površine (tačnije, radnog stola), kao i svu neophodnu računarsku opremu i dobru internet konekciju. Na ovaj način pristupivši radu od kuće, zaposleni imaju na raspolaganju sve benefite tradicionalne kancelarije, čemu je pridodat komfor sopstvenog doma i sve slobode koje on podrazumeva.

foto: Avel Chuklanov

Komunikacija na daljinu

Iako je pitanje komunikacije zapravo češće argument koji ne ide u prilog radu od kuće, činjenica je da, ukoliko je dobro organizovan, rad od kuće može poboljšati komunikaciju u okviru kompanije. U tradicionalnoj kancelariji, komunikacija je spontana i uglavnom ne podrazumeva sastanke na nedeljnom nivou ne bi li zaposleni pratili i izveštavali o toku razvoja radnih procesa. U slučaju rada od kuće, ovaj segment kolaboracije je veoma ogranizovan i zaposleni imaju na umu koje ciljeve bi trebalo u kom periodu da postignu. Na ovaj način je komunikacija svrsishodnija, pozivi imaju temu, a svi sastanci tačno utvrđenu agendu, što ide u prilog ostvarivanju boljih rezultata.

Benefiti rada zaposlenih od kuće za poslodavce

O benefitima rada od kuće za poslodavce smo već govorili, ali je važno raščlaniti ih i detaljnije obrazložiti, ne bi li se stekla jasnija slika o načinima na koje ovakav princip angažovanja radne snage zapravo doprinosi poslovanjima. Na prvom mestu možemo govoriti o troškovima, jer iako je poslodavac dužan da obezbedi zaposlenom naknadu za rad od kuće, ovaj iznos ne može dostići troškove koje bi on imao povodom zakupa prostora i plaćanja dažbina u slučaju tradicionalnog sistema rada. S druge strane, nije zanemarljiv benefit ni efikasan monitoring rada kompanije, tačnije činjenica da je monitoring rada zaposlenih prilikom rada od kuće takoreći konkretniji. Ukoliko poslodavac želi da isprati učinak i tempo rada zaposlenog, nema prevelike opasnosti od mikromenadžmenta, odnosno takvog utiska u okviru kolektiva. Poslodavac ima priliku da u okviru organizovanih sastanaka isprati izveštavanja zaposlenih u vezi sa svojim procesima i na taj način stekne jasnu sliku o učinku pojedinaca i timova. Naposletku, najznačajniji benefit rada zaposlenih od kuće, o kojem smo ranije u tekstu već govorili, jeste širi izbor stručnjaka i talenata za zaposlenje. Poslodavac koji angažuje radnike za rad od kuće ne mora da uzima u obzir njihovo mesto prebivališta, a jedan kriterijum manje čini izbor značajno širim, što naposletku naravno dovodi do većeg poslovnog uspeha, jer su šanse da zaposle pravu osobu daleko veće.

Ukoliko razmatrate da svoje zaposlene angažujete za rad od kuće, odnosno ukoliko je pred vama kao zaposlenom ovakav angažman, nemojte strahovati da on može negativno uticati na vaše rezultate. Situacija je zapravo sasvim suprotna ovakvim očekivanjima – rad od kuće predstavlja sistem koji je u zamahu i s razlogom dobija na popularnosti. Prilikom organizovanja radnih procesa, imajte na umu opremanje prostora za rad i važnost redovne komunikacije, a vaši poslovni uspesi će vam potvrditi da je ovakav način rada zaista dobar izbor.

foto: Yasmina H

*naslovna fotografija: Ivan Samkov

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: