Da li imate preko 18 godina?

Ulazak u četrdesete – kako očuvati zdravlje i vitalnost

Napuštanje tridesetih i ulazak u četrdesete može biti prekretnica za mnoge od nas. Ali nemojte očajavati! Ova nova faza života može biti sjajna ako se na pravi način posvetimo očuvanju našeg zdravlja i vitalnosti. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da ostanete na vrhu igre čak i u petoj deceniji.

Zdrava ishrana – polazna tačka vitalnosti

Prva i najvažnija stvar koju treba imati na umu je da je naša ishrana ključna za očuvanje vitalnosti. Ali to ne znači da treba da se odreknete svih svojih omiljenih poslastica. Umesto toga, pokušajte da u ishranu uključite što više raznolikih i hranljivih namirnica. Voće, povrće, integralne žitarice i proteini niske masnoće treba da budu vaši najbolji prijatelji. Ove namirnice su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji će vam pomoći da održite imunološki sistem jakim, ostanete puni energije i očuvate opšte zdravlje. Ako niste sigurni kako da pravilno kombinujete namirnice, konsultujte se sa stručnjakom ili lekarom nutricionistom, koji će vam pružiti korisne smernice prilagođene vašim potrebama.

Redovna fizička aktivnost – pokrenite svoje telo

Pored zdrave ishrane, fizička aktivnost je ključna za očuvanje vitalnosti nakon 40. godine. Ne morate postati profesionalni sportista, već je dovoljno da pronađete aktivnost koja vam prija i koju možete redovno da praktikujete. Bilo da je to šetnja, vožnja bicikla, plivanje ili ples – važno je da se krećete i jačate svoje srce, pluća i mišiće. Pored toga, vežbanje oslobađa endorfine, poznate kao “hormoni sreće”, koji vam podižu raspoloženje i smanjuju stres. Možete odabrati fitnes programe u teretanama, ukoliko volite da vežbate u grupi, ili da pronađete sjajne YouTube programe, ukoliko ste kućni tip i volite solo vežbanje.

Emocionalna i mentalna dobrobit – brinite o sebi iznutra

Kada govorimo o vitalnosti, ne smemo zanemariti važnost brige o našem emocionalnom i mentalnom zdravlju. U ovom životnom periodu može biti izazova i promena, zato je važno da pronađemo načine da se nosimo sa stresom i održimo mentalnu ravnotežu. To može uključivati meditaciju, duboko disanje, razgovor s bliskim osobama, hobije ili aktivnosti koje nas ispunjavaju radošću i opuštaju nas. Negovanje emocionalne ravnoteže može pozitivno uticati na naše opšte zdravlje. Ne bežite od toga da u skladu sa osećanjima zakažete i razgovor sa psihologom, koji vam na najbolji način može pomoći da se nosite sa svim krizama i životnim poteškoćama.

Zdravstvena preventiva – ključ očuvanje zdravlja

Poslednje, ali ne manje važno, redovna preventivna kontrola je ključna za očuvanje zdravlja kada ulazimo u petu deceniju. Redovne posete lekaru mogu otkriti potencijalne zdravstvene probleme u ranoj fazi i omogućiti njihovo pravovremeno rešavanje. Ovi pregledi mogu obuhvatiti merenje krvnog pritiska, analize krvi, proveru nivoa holesterola i drugih važnih parametara koji mogu biti pokazatelji našeg opšteg zdravlja. Ovde posebno skrećemo pažnju na jednu od skrajnutih, ali veoma važnih grana – medicinu rada. Medicina rada se bavi zaštitom zdravlja zaposlenih, te je vrlo važna za godine o kojima govorimo i vreme u kome živimo. Ona leči sva stanja i bolesti koje su posledica faktora sredine na radnom mestu. To uključuje buku, radijaciju, vibracije, izloženost hemijskim materijama i elektromagnetskim zračenjima, kao i druge faktore, te stoga ne utiče samo na fizičko zdravlje radnika već i na njihovo mentalno stanje. Cilj je zaštita i očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja zaposlenih. Uključivanje i ove grane medicine u svoju rutinu, pomoći će da se tokom poslovne svakodnevnice osećamo manje anksiozno.

Osim ovih uopštenih, opštevažećih pravila očuvanja zdravlja u zrelom dobu, istražili smo i da li postoje razlike u održavanju vitalnosti kod nežnijeg i jačeg pola. Pogledajte ih u nastavku!

Razlike u održanju zdravlja kod muškaraca i žena posle 40: Ni blizu nije samo brojka!

Kad pređete 40, vaše telo kreće u svoju jedinstvenu avanturu. Ali da li ste znali da muškarci i žene imaju različite izazove kad je u pitanju očuvanje zdravlja? E pa, uđite dublje u temu dok istražujemo te razlike i kako se nositi s njima.

Hormoni – večni životni pratioci!

Krenimo s hormonima. Da, iako možda mislite da su samo problem za tinejdžere, oni nastavljaju igrati glavnu ulogu kad pređete 40. Ženama se javlja menopauza, dok muškarcima opada nivo testosterona. Zvuči kao nepravda, zar ne? Ali to utiče na sve, od raspoloženja do mišića i energije.

Srce – ne zaboravi ga!

Srčane bolesti su jedan od najvećih izazova i za muškarce i za žene u petoj deceniji. Ali različitosti se kriju u simptomima. Muškarcima srčani udar može biti kao u filmu – jaka bol u grudima. Ali za žene, situacija je drugačija. Simptomi mogu biti manje jasni i uključivati umor, kratkoću daha ili čudan osećaj u grudima. Stoga, pazite na svoje srce i osluškujete svoje telo na pravi način!

Kosti – briga za oba pola!

Žene često pomisle na osteoporozu kad dođu do 40. Ali pazite, ni muškarci nisu pošteđeni. Nedostatak kalcijuma i vitamina D, pušenje ili nedovoljna fizička aktivnost mogu ih takođe dovesti do problema s kostima. Zato se posavetujte s lekarom o testovima gustine kostiju i nabacite vežbe koje će ih ojačati.

Rak – prevencija kao ključ borbe

Nažalost, opasna boljka koja pogađa oba pola, ali na različite načine. Tu su razlike u vrstama raka koje se javljaju kod muškaraca i žena nakon 40. Žene moraju obratiti pažnju na rak dojke, dok muškarci češće oboljevaju od raka prostate. Redovni pregledi, samopregledi dojke i PSA testovi su naši saveznici u otkrivanju raka što je ranije moguće. I naravno, životni stil igra veliku ulogu u smanjenju rizika od raka za oba pola – zdrava ishrana, fizička aktivnost i izbegavanje loših navika su tu da pomognu.

Razlike između muškaraca i žena kad je u pitanju zdravlje u zrelom dobu su prave, ali to ne znači da su nerešive. Uz redovne preglede, zdravu ishranu, fizičku aktivnost i dobar pristup stresu, svi možemo uživati u dobrom zdravlju. Dakle, ne zaboravite da vaše godine mogu da budu brojka, a ne ograničenje. Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem i živite punim plućima.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: