Da li imate preko 18 godina?

Prvi Sajam ručno rađene umetničke keramike u Novom Sadu

Prvi Sajam ručno rađene umetničke keramike u Novom Sadu, zakazan je za 23. decembar ove godine od 11 do 19 časova, na Spensu, u prostoru hola 8, u organizaciji Službe kulture na Spensu. Ova manifestacija predstavlja više od običnog događaja – to je poziv na putovanje kroz kreativnost, tradiciju i unikatnost koja se krije iza svakog komada ručno oblikovane keramike.

Ono što možemo primetiti kada  je u pitanju scena ručno rađene umetničke keramike  u Srbiji, posebno u Novom Sadu, je da je ona  u procvatu i inspirisana je bogatom tradicijom i savremenim izrazom. Lokalni umetnici stvaraju dela koja preplavljuju prostor između tradicionalnih tehnika i inovativnih pristupa, postavljajući Srbiju na mapu ručno rađene keramičke umetnosti.

Umesto samog reprodukovanja standardnih oblika, umetnici u Novom Sadu eksperimentišu s formama, teksturama i bojama, stvarajući dela koja odražavaju individualnost svakog stvaraoca. Ova sloboda izraza prepliće se s tradicionalnim vrednostima, stvarajući autentičnu umetničku ručno rađenu keramičku scenu koja se ističe na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Uz rastuću reputaciju, keramička umetnička scena u Srbiji, a posebno u Novom Sadu, obećava nastavak kreativnog razvoja i doprinosi bogatstvu lokalne kulturne baštine, otuda i ideja za jedan ovakav sajam.

U eri hiperprodukcije, gde se tržište preplavljuje masovno proizvedenim stvarima, Prvi Sajam ručno rađene umetničke keramike, budi svest o vrednosti ručno rađenih predmeta. Ovaj događaj postavlja pitanje ličnog pečata u svetu u kojem sve postaje uniformno. Posetioci će imati priliku da zavire u suštinu tehnika izrade večne ručno rađene keramike, osećajući duh stvaralaštva koji prožima svaki grumen zemlje – gline.

Sajam nije samo izložba, već i poziv na zajedništvo ljubitelja ručno rađene keramike. Organizatori žele da stvore tradiciju okupljanja, gde se strast prema ručno rađenoj umetničkoj keramici deli i prenosi s generacije na generaciju. Ovo nije samo jednokratni događaj, već početak nečega trajnog i lepog.

Sportski centar Spens u Novom Sadu, kao domaćin prvog sajma ove vrste, ne samo da je domaćin sportskih događaja već i postaje ključno središte za raznovrsna kulturna dešavanja, zahvaljujući predanosti i viziji gospodina Janka Farkasa, rukovodioca Službe kulture na Spensu.

Janko Farkaš, prepoznat kao stručnjak u organizaciji kulturnih manifestacija, donosi svežu energiju i kreativnost na ovaj prostor. Njegova posvećenost kulturnom bogatstvu grada Novog Sada odražava se kroz pažljivo birane događaje koji obogaćuju kulturni pejzaž, a sajam ručno rađene umetničke keramike to svakako jeste.

Osim toga, podrška institucija poput sportskog centra Spens dodatno obogaćuje kulturnu scenu Novog Sada. Njihova angažovanost u organizaciji kulturnih dešavanja stvara most između sporta i umetnosti, pružajući prostor gde se keramičko stvaralaštvo susreće s drugim kulturnim izrazima.

Kada govorimo o brendovima koji ce izlagati na prvom sajmu ručno rađene umetničke keramike, tu su sledeci brendovi: Neos Nakit, Tashtas Pottery, Joska Handmade, Teoramix Ceramics, VZ Ceramics, Ikos Keramika, Jord Made Ceramics, Helianthus Pottery, Dudart, Raku Keramika, RipeClay, Tammy Lamma, Lala Keramika, Crazy Silence Pottery, Momo Pottery, Lilly Pottery, Gemini Handmade Ceramics, Isidora Grbović, Shilivilo, Kurs Kreativne keramike.

Kreativnost koja izbija iz svakog dela gore pomenutih  brendova umetničke keramike je nešto što daje posebnu draž ovakvoj manifestaciji. Ljudska mašta i spretne ruke oblikuju grumen zemlje u umetnička dela koja imaju dušu. Prvi Sajam ručno rađene umetničke keramike nije samo prilika za uživanje u lepoti keramike, već i prostor za inspiraciju i razmenu ideja među zaljubljenicima u ovu umetničku formu.

Ovo je definitivno jedno uzbudljivo putovanje kroz svet umetničke keramike, gde se tradicija susreće s inovacijama, a ručno oblikovane kreacije postaju most ka jedinstvenim i neponovljivim iskustvima.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: