Da li imate preko 18 godina?

Squatting Slavs in tracksuits: ko ne čučne Sloven nije

Istočnoevropljani čuče u komplet „Adidas“ trenerkama u najrazličitijim bizarnim pozama. Zvuči kao početak vica? Ne, to je samo najkraći opis omiljene srpske fejsbuk grupe.

4
0

Fejsbuk je mesto gde se mogu naći najrazličitije grupe – od ljubitelja raznoranih grozota iz ’80-ih, mem-ova hrčaka koji se maze, transcendentalnih GIF-ova i do svih ostalih apsolutno nebitnih stvari. Ali jedna grupa ujedinjuje sve Slovene, u istorijskom, iskustvenom i genetskom smislu, predodređene da slave istočnoevropski način života. Tačnije njih 706.430 koji prate fejsbuk grupu „Squatting Slavs in tracksuits“ . S tim u vezi prerađeni navijački poklič kao naslova teksta nije nimalo slučajan: najbolje opisuje strast članova grupe. 

The Gopnik Queen Via @ifoalfish

A post shared by Squatting Slavs In Tracksuits (@squattingslavs) on

Grupu koja je, po raspoloživim informacijama, napravljena u Rumuniji pokreće želja za globalnim promovisanjem kulture tzv. „slovenskog čučnja u trenerci“. Grupa, takođe, služi za razmenu ideja, novih platformi za networking (pošto je reč o high techu stara, dobra srpska reč „povezivanje“ ne dolazi u obzir) između slovenskih trenerkaša a zainteresovani su čak i za organizovanje druženja i upoznavanja članova. Grupa je definisala i ime pratioca i kontributora u sadržaju – gopnik – i zaludela Slovene na Fejsbuku.

 

 

Sadržaj? Slike članova i onih koji se tako osećaju dok čuče u „Adidas“ sportskoj opremi radeći sve ono što se smatra opštim mestima kada su Sloveni u pitanju – ispijanje rakije, ožderavanje pečenjem, boravak u socrealističkim, pretežno rasturenim, zgradama brutalističke arhitekture u kojima ljudi stvarno žive, vitlanje oružjem i slično. Dakle, „Squatting Slavs in tracksuits“ rade, pokazuju i predstavljaju sve najstrašnije predrasude Zapada prema Istoku.

sq6

Pored anonimnih kontributora koji šalju svoje fotografije grupa ima i sve moguće oblike šaljivih internetskih vizuelnih formi (memovi, gifovi) o slovenskoj duši. Ono što je posebno interesantno je promocija, preko pomenutih formi, Vladimira Putina kao Boga slovenske slobode i ravnoteže u novoj bipolarnoj podeli svetskih sila te je grupa, kada se „SST“ (skraćenica od punog imena) gleda analitično bez zafrkantskog i humorističkog naboja, postala kontrakulturna paradigma zapadnjačkom načinu razmišljanja i promovisanju kulture. Ukoliko Barak Obama može da bude, u smislu kulturne produkcije, vorholovski heroj slobodnog sveta i borac za zapadne vrednosti zašto Putin, ali u cinično-ironičnom otklonu karakterističnom za slovenske narode, ne bi bio borac za „naše vrednosti“ i osobenost? Upravo ta subverzivnost izraza koji, u vremenu aposolutne, gotovo komične vladavine društvenih mreža gde američki predsednik preko Tvitera obaveštava svet o svojim odlukama i mislima, parodirajući sam sebe dovodi do kontraefekta preispitivanja nacionalnog identiteta, njegovih opštosti, i prava da sami izaberemo svoje predrasude.

Ako smo mi, Srbi, globalno znani kao divljaci onda neka barem to bude duhovito. I definisano od strane druge „braće“, Slovena. Normalno, sa flašom rakije u rukama.

Nothing like Haxxing democratic elections

A post shared by Squatting Slavs In Tracksuits (@squattingslavs) on

Kao što je i sam Vladimir Ilič Lenjin, pred kraj života, mislio da Oktobarska revolucija baš i nije ispala onako kako je on zamišljao tako je i SSL prevazišao prvobitnu ideju:  stotine hiljada pratilaca su stvari shvatili ozbiljno što se svakodnevo vidi iz komentara slika. No administratori grupe strpljivo odgovaraju, u istom stilu kao što je i sama grupa, na sve budalaštine ismevajući ozbiljne korisnike. Time dokazuju da nisu odvaljeni debili kojima se posle četiri flaše rakije javilo proviđenje, a jedan od njih je bio na Fejsbuku. „Squatting Slavs in tracksuits“ su ozbiljan kontrakulturni pokret. A koliko je sve to ozbiljno videćemo 18. avgusta kada je prvi globalni event grupe: „ISD – international squatting day“, dan kada ćete ponovo obući omiljenu komplet „adidas“ trenerku spremljenu u duboki mrak ormana još od rejva Bože Podunavca iz 2001, otići u prirodu i postati jedan od vernih gopnika u borbi protiv zapadnjačkog (anti)globalizma.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: