Da li imate preko 18 godina?

Fejsbuk smanjuje broj sivih ćelija

Znate kad vam kažu „Zaglupećeš na Fejsu?“ Poslednja naučna istraživanja su dokazala da je tako nešto stvarno moguće.

2
0

Poslednja istraživanja sprovedena na Ulmskom unverzitetu pokazuju da svakodnevno korišćenje Fejsbuka smanjuje volumen sivih ćelija u cingularnom režnju mozga. U tom režnju se luči dopamin odgovoran za zavisnost te eto vam odgovora zašto bukvalno visite na ovoj društvenoj mreži po vasceli dan.

Istraživanje sprovedeno na 39 žena i 46 muškaraca putem magnetne rezonance dokazalo je broj sivih ćelija u cingularnom režnju, veoma bitnom u moždanim sistemima nagrade i čežnje, opada sa češćom upotrebom Fejsbuka i dužim boravkom na ovoj mreži, odnosno što je bilo manje sivih ćelija u ovom režnju lakše se dolazilo do frekventnosti moždane aktivnosti u trenucima korišćenja Fejsbuka.

brejn

Zvuči komplikovano? Pa i nije toliko. Istraživači su instalirali Fejsbuk aplikacije na pametne telefone mladih, zdravih i prosečnih korisnika i fokusirali se upravo na cingularni režanj pošto se adiktivni sistemi najlakše uoče na tom mestu kao i sistemi visoke čežnje ili žudnje za nečim.

„Dakako, frekventnost korišćenja Fejsbuka se može uporediti sa energičnim osećanjem čežnje ili saznanja“, kaže se u istraživanju, „svejedno da li korisnici proveravaju svoje profile kako bi napisali novi status ili proverili da li su dobili novi „lajk“ ili neki lep komentar na fotografiju“.

Takođe istraživači su sa sigurnošću utvrdili da je cingularni režanj, kao glavno mesto gde se stvara osećaj čežnje, zavisnosti ili traganja, ključan za razumevanje korišćenja pametnih telefona. Ipak, odgovor na glavno pitanje – da li Fejsbuk smanjuje broj sivih ćelija ili manjak sivih ćelija izaziva mozak da više koristi društvenu mrežu nije dobijen zbog toga što je studija bila transverzalne, a ne longitudalne (duže vremensko korišćenje) prirode. Validne rezultate može dati studija koja podrazumeva duže istraživanje koje obuhvata osobe koji najveći deo vremena koriste pametne telefone.

Dok ne dođu rezultati pamet u glavu i malo se smirite sa Fejsbukom. Izgleda da vas bukvalno čini glupim.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: