Da li imate preko 18 godina?

Da li je ovo najružniji fudbalski dres u istoriji naše reprezentacije?

Nismo imali previše sreće sa dizajnom dresova fudbalske reprezentacije Srbije od samostalnosti zemlje. Bilo je tu nekih dobrih i hrabrih pokušaja, ali nijedan dres nije u potpunosti oduševio navijače. Međutim, garnitura dresova za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru je gotovo kod svih onih koji čekaju nastup Srbije izazvala pa, malo je reći, nevericu.

Srbija je plasman na Svetsko prvenstvo izvojevala na spektakularan način pobedom u poslednjem kolu kvalifikacija u gostima nad Portugalom, golom Aleksandra Mitrovića u ’90om minutu. To je svakako najveća pobeda Srbije u kvalifikacijama ikada. Napravljena je odlična uvertira za Mundijal, jer su navijači ponovo počeli da veruju u tim koji sa klupe predvodi Dragan Stojković Piksi. Ključni igrači nacionalnog tima su na početku ove sezone u odličnoj formi, izašao je i Paninijev album pa je krenulo i popunjavanje i lagano zagrevanje za kasno jesenji šampionat. A onda su Puma i Fudbalski savez Srbije objavili izgled dresa. Obe garniture.

Doduše, izgled prve garniture procureo je u javnost već ranije i tada je postalo jasno da je Fudbalski savez radio na promeni grba. Od ranije je poznat i stav saveza da prva garnitura bude skroz crvena. Najpre je to bilo sa opremom Umbrom, a potom i sa Pumom koja nacionalni tim oblači od 2018. Pre toga je dres bio crvene boje, šorts plave, a štucne bele, dakle u bojama nacionalne zastave. Bilo je zlatnih detalja i ranije, ali sada se ona prvi put pojavljuje kao dominantna kod Pume.

Nisu navijači nekako od početka bili srećni zbog saradnje sa nemačkim proizvođačem, jer je za Svetsko prvenstvo u Rusiji dres izgledao kao tipičan Pumin šablon dres, ali je stvar izvukla gostujuća garnitura, iako je neodoljivo podsećala na raniju verziju italijanskog.

Od Pume se, ovoga puta, očekivalo više, i to ne samo kada je reč o dresu reprezentacije Srbije. Puma je uspela, makar na evropskim prvenstvima, da prekine dominaciju dva najveća proizvođača (Nike i Adidas), jer je Italija aktuelni evropski šampion.

Ipak – dres je razočarenje. Posebno gostujuća garnitura koje izgledaju kao da je bilo ko od nas dizajnirao dres koristeći neki template koji postoji na fudbalskim/ menadžerskim video-igrama. Ili mi ne razumemo nove tendecije Puminih dizajnera.

Prva stvar koju nam je savez objasnio je da su novi dres i novi grb „inspirisani tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz bogato istorijsko nasleđe“. Navedeno je da je Puma, u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije, „učinila ogroman napor da kroz jedan zajednički studiozan i temeljan rad, Srbiji podari reprezentativni grb i dres koji je inspirisan fantastičnim uspehom zlatnih orlića i osvajanjem titule prvaka sveta na Novom Zelandu 2015. godine.“

Ističu da je „razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog praksa koja se već sprovodi u savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…)“, pa i ovdašnji nacionalni savez „treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu“.

Savez navodi da je ideja bila da se kreira jedinstveni oblik „koji iako nema heraldičku ima simboličku vrednost“ i da je centralni deo grba inspirisan štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću „simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva“, dok je osnovna inspiracija za tradicionalni motiv dvoglavog orla bio orao raširenih krila dinastije Nemanjić.

Domaća, crvena garnitura dresova, kao što je već rečeno, inspirisana je uspehom mlade fudbalske reprezentacije koja je 2015. osvojila titulu svetskog prvaka pobedom nad Brazilom. „Dres predstavlja korene i sećanje na vanvremenski uspeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije. Podsećamo da su i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine, takođe bili u kombinaciji crvene i zlatne boje. Dres simbolično predstavlja strast i način igre kako je igrala/igra Srbija i predstavlja inspiraciju za nadolazeće generacije. Specifična crvena nijansa, karakteristična za našu reprezentaciju, ustanovljena je još pre dve godine prilikom izrade prethodnog dresa. U moru crvenih reprezentacija dobili smo svoju nijansu“, objasnio je FSS.

Ali, čini se, da dresu nedostaje karakter. Detalji krsta na dresu su isuviše diskretni, a posebno je problematična kragna. Uz to reinterpretacija grba Nemanjića, koji menja dosadašnji grb FSS-a, nije dočekana sa odobravanjem kod većine onih koji redovno prate i navijaju za reprezentaciju Srbije. Komentari su išli dotle da mnoge asocira na raščupanu pticu.

I verovatno bi polemika o ovom grbu bila i žešća da FSS istog dana nije predstavio i gostujuću, belu garnituru, istog dana kada je i Puma objavila izgled druge garniture dresova 13 reprezentacija koji nose njenu opremu, I tu je nastao potpuni šok. Objašnjenje iz Pume je da su motivi na dresovima, koji većinu laika podsećaju na motive jednostavnih video igara ili piktograme na Panini sličicama, zapravo „novi, smeli jezik dizajna koji reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode“.

Gostujuće garniture šest evropskih reprezentacija

Fudbalski savez navodi da je „Puma za sve nacionalne federacije kojima je tehnički partner u najnovijoj garnituri gostujućeg belog dresa usvojila isti koncept dizajna tako da se na sredini dresa sa prednje strane nalazi jedna vrsta rama, odnosno oblika koji za svaki savez predstavlja određeni simbol. Što se tiče dresa reprezentacije Srbije, geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba nacionalnih fudbalskih selekcija Srbije.“

„Puma je učinila maksimalan profesionalni napor da novim, u nekim oblastima revolucionarnim dizajnom, reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode, spajajući ih na način da svaki dres učini bliskim za narod i nacionalni tim. Brojevi i prezimena igrača trebalo je da budu zlatne boje, ali zbog FIFA pravilnika, kontrasta koji se zahteva, boja će biti peacock plava, istovetna kao na prethodnoj beloj garnituri.Na poleđini kragne nalazi se prvi put ćirilični natpis Orlovi“, obrazlaže FSS.

Ipak FSS nije objavio fotografije kako će izgledati peacock plava na dresu, već su ostavili zlatnu varijantu, ali se to može videti na Puminom sajtu.

Ovo su samo neke od reakcija na Twitteru.

Mada sve ovo može da se bar malo zaboravi ako Srbija u beloj garnituri ostvari veliku pobedu u Kataru. Prvi ispit je Brazi 24. novembra.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: