Da li imate preko 18 godina?

Turska rok ikona Gaye Su Akyol premijerno dolazi u Srbiju ovog petka

Autor:

Anadolska rok ikona Gaye su Akyol nastupiće po prvi put u Beogradu u petak 16. februara u Dorćol Platzu. Ova svestrana umetnica i aktivistkinja sa sobom će doneti doneti zvuk psihodelije, anatolijskog roka i turske klasične i tradicionalne muzike.

Gaye Su Akyol je kantautorka, slikarka i antropološkinja rođena 1985. u Istanbulu. Pre nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Godine 2014. izdala je album prvenac „Develerle Yaşıyorum (I’m Living With Camels)“, a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak.

U svom muzičkom izrazu Gaye meša tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf roka i grandža. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i delo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu muziku koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina.

Muzika koju stvara Gaye Su Akyol primećena je i od strane najpoznatije world music izdavačke kuće Glitterbeat koja joj je izdala poslednja tri albuma, uključujući i najaktuelniji „Anadolu Ejderi (Anatolian Dragon)“ koji će ovom prilikom promovisati u Dorćol Platzu.

Vrlo uticajni časopis Songlines proglasio ju je izvođačem godine za 2019, dok je prošlu godinu zaokružila nastupom na KEXP-u. Ističe se i svojim aktivističkim angažmanom, posebno pomerajući norme i veća prava za LGBT zajednicu i žene u Turskoj. Dan kasnije nastupice i u zagrebačkoj Močvari, takođe u organizaciji Hangtime Agency-ja.

Ograničen kontingent ulaznica po promo ceni od 2600 dinara može se kupiti putem Gigstixa, dok će na ulazu cena biti 3000 dinara.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: