Da li imate preko 18 godina?

Wrong Time – Wrong Place

Promocija knjige i izložba radova Davora Gromilovića u organizaciji Kulturforuma.

Autor:

Davor Gromilović predstaviće knjigu radova “Wrong Time – Wrong Place” i izbor radova iz serije Crystalization.

Gromilovićeva knjiga Wrong Time – Wrong Place obuhvata njegov stvaralački period od 2009. do 2014. godine i sadrži 4 poglavlja – umetničke celine (Six feet deep, I can’t play football, From somewhere to nowhere, Crystallization) sa više od 250 strana pažljivo odabranih radova. Knjiga je objavljena polovinom ove godine od strane Symposion-a i Forum-a.

2015-09-21-21

Kristalizacija obuhvata 34 rada u medijima slikarstva, grafike i crteža. Naziv aludira na konkretizaciju ideje i završetak procesa umetničkog istraživanja. Međutim ovaj izbor radova predstavlja tek mikro seriju u odnosu na konstantno i kontinuirano umetnikovo istraživanje svog unutrašnjeg bića u koliziji sa agresivnom i neizvesnom svakodnevnom realnošću. Upotrebom simbola, kolažiranjem i prožimanjem realnih i nadrealnih situacija i odnosa, umetnik stvara arteficijalni svet unutar kojeg važe drugačiji mehanizmi funkcionisanja.

knjiga

Kustoskinja Amalija Stojsavljević kaže da su Gromilovićeva dela narativna i često inspirisana narodnom umetnošću, fantastičnim motivima iz bajki, muzikom i kulturnim nasleđem kao i sopstvenim iskustvima i unutrašnjim svetom.

“U njegovom radu se primećuje dominantna upotreba simbola, unutrašnjeg sveta i kompleksnih refleksija iz kojih razvija svoje ideje i specifičnu intimnu estetiku. Kompleksna ali u isto vreme pročišćena, prožeta maštom ali i duboko promišljena dela krase bogati opus ovog umetnika”, navodi Amalija Stojsavljević.

Davor Gromilović je mladi umetnik sa trenutnim prebivalištem u Somboru. Iako su slika i crtež glavna polja njegovih kreativnih istraživanja, takođe je veoma posvećen i drugim umetničkim formama kao što su murali, ilustracije, grafike, art fanzini i dizajn majica.

Do sada je imao 11 samostalnihi i preko 50 grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u raznm privatnim i umetničkim kolekcijama a mnogi njegovi radovi su objavljeni u raznim knjigama, časopisima i fanzinima iz celog sveta.

Predstavljanje knjige i otvaranje izložbe održaće se u petak 25. septembra 2015. godine od 20:00 u galeriji fondacije KBPO u Mihizovoj broj 11 u Beogradu. Izložba će biti otvorena za posetioce od 25. septembra do 2. oktobra radnim danima od 14:00 do 19:00 i vikendom od 12:00 do 17:00 časova.

Organizator izložbe je Kulturforum ODKR.

U martu ove godine objavili smo intervju sa Davorom Gromilovićem u kojem nam je otkrio ponešto o svojim izvorima inspiracije, umetnicima koji ga fasciniraju, ritualima u radnom prostoru, Side Effects kolekciji.

davor gromilovic

Davor Gromilović/foto: Marija Strajnić

gromilovic.com
facebook.com/davor.gromilovic
twitter.com/DavorGromilovic
behance.net/davorgromilovic

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: