Da li imate preko 18 godina?

Vamos a la playa

Za ovih šest knjiga definitivno treba napraviti mesta u rancu za plažu!

0
0

Roberto Bolanjo – AMAJLIJA

(Roman)

Auksilijo Lakutur je majka Meksičke poezije – ona je samotnjak i lutalica, željna da što više sazna u životu i da od njega napravi umetnost. Druži se sa pesnicima i sama piše poeziju, dok pokušava da preživi, grebuckajući se od drugih, bogatijih, ili radeći slabo plaćene poslove. Masakr 1968. godine u Tlatelolku, koji je preživela krijući se u WC-u, napravio je od njenog života neku vrstu hodočašća; ona mora da bude u pokretu, konstantno u priči i umetnosti, kako ne bi skliznula u strahotu koja je stalno progoni. Njen monolog je somnabulan, sa čestim velikim digresijama i epizodama o ovom ili onom pesniku, a sve to je, u stvari, autobiografsko poetizovano svedočenje samog Bolanja o istoriji kojoj je prisustvovao, o njegovim prijateljim, uzorima i ljubavima, kao i neprijateljima.

Potražiti od istog autora: ČILE NOĆU, 2666

Filip K. Dik – UBIK

(Roman)

Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih pisaca naučne fantastike obično se povezuje sa knjigom Da li androidi sanjaju električne ovce?, po kojoj je nastao kultni film Blade Runner, ali Dik krije mnoštvo zanimljivih ideja i priča u knjigama koje su (srećom ili nesrećom) ostale van filmskih studija. UBIK je upravo jedno remek-delo u kojem se kroz protagonistu Džoa Čipa pripoveda o nemogućnosti čoveka da održi integritet i svoje osobenosti u – iako je knjiga napisana 1969. godine slobodno možemo reći – današnjem svetu. Čip, sa družinom od desetoro ljudi, kreće na Mesec, ne bi li zaštitio bazu korporacije bogataša Stantona Mika. Posle nesreće, grupa doživljava čudne tripove, putuju kroz vreme i pričinjavaju im se različite stvari; a u bilo kom prostorno-vremenskom trenutku da se nađu, tu je uvek reklama za volšebni, svemogući proizvod pod nazivom UBIK. Šta je stvarnost, šta podsvest i gde se tačno i u kom stanju likovi nalaze, otkriva se tek u odličnoj završnici romana.

Potražiti od istog autora: SANJAJU LI ANDROIDI ELEKTRIČNE OVCE, ČOVEK U VISOKOM ZAMKU, TAMNO SKENIRANJE, TECITE SUZE MOJE, REČE POLICAJAC

Džon Kenedi Tul – ZAVERA BUDALA

(Roman)

Pisac ove knjige tragički je lik, koji je dugi niz godina pokušavao da izda ovaj roman, ali su ga svi izdavači odbijali ili mu, još gore, sugerisali promene na tekstu posle kojih bi ga isto tako otkačili. Za Tula je to bilo previše, pa je izvršio samoubistvo u svojoj 31. godini, ostavivši iza sebe rukopis romana i majku željnu da taj roman dobije korice. Više od deset godina od njegove smrti, ZAVERA BUDALA ugledala je svetlost dana i dobila sve pohvale i od kritike i od čitalaca, momentalno postajući kultna knjiga. Priča prati Ignacija Ž. Rajlija, dežmekastog džabalebaroša koji pokušava (koristeći se svim ljudima koje poznaje – od svoje majke, preko bivše devojke, do policajca kojeg slučajno upozna) da slomi kičmu američkom načinu života, da porazi zlog biznismena Gasa Levija i da se osveti svima koji su ga u životu na bilo koji način uvredili. On je anti-junak, toliko odvratan i nizak da pred čitaocem postaje opipljiv u svojoj ljudskosti i zbog toga drag.

Potražiti od istog autora: Na žalost, to je sve. Tul je napisao knjigu THE NEON BIBLE još sa šesnaest godina, i ona je izdata posthumno, ali, rekao bih, na silu i bez potrebe.

Ljudmila Ulicka – DEVOJČICE

(Zbirka priča)

Ljudmila Ulicka pravo je osveženje u bujici ruskih prevoda. Ona koristi jednostavni jezik kojim se bori sa komplikovanim temama odrastanja u Sovjetskom Savezu. DEVOJČICE je zbirka od šest priča u kojima se preipsituju ljubomora, život i smrt, brak, predseksualna iskustva; ispričana kroz vizuru jedne ili više devojčica kojima se sve to dešava po prvi put. One i dalje ostaju devojčice, ovo nije comming of age knjiga, ali stvari koje vide i priče koje čuju, pa i osećanja koja prvi put osete, polako će ih pogurati u smeru odrastanja.

Potražiti od iste autorke: SONJEČKA, ISKRENO VAŠ ŠURIK, DANIJEL ŠTAJN PREVODILAC

Rejmond Karver – SVI MI

(Sabrana poezija)

Rejmond Karver poznat je pre svega po kratkim pričama koje je pisao i po tome što je, gotovo sam, napravio pravu revoluciju u američkoj kratkoj priči sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Međutim, desetak godina pre nego što je izdao svoju prvu zbirku priča Hoćeš li molim te ućutati, molim te (1976), izdavao je poeziju. Poezija mu i liči na kratke priče. Lišena je rime i Karver ne obraća previše pažnje na ritam. Bitnije mu je da ispriča neki događaj ili da zabeleži trenutak koji bi u suprotnom ostao samo sećanje i nestao. U knjizi SVI MI sabrane su sve zbirke pesama koje je Karver izdao za života, kao i poezija koja se nije našla u zbirkama već po časopisima i antologijama. Tes Galager udovica prerano preminulog Karvera, napisala je i predgovor, a kao dodatak stavila je i svoj predgovor za zbirku Nova staza do vodopada. U dodacima se još nalaze i hronologija Karverovog života kao i pregled izdanja njegovih knjiga kod svih izdavača. Ova zbrika retko je uživanje jer na jednom mestu pruža pregled celokupnog poetskog stvaralaštva jedne gromade pisane reči.

Potražiti od istog autora: KATEDRALA, VANDALI, ZIMSKA NESANICA, ODAKLE ZOVEM

RESTART: PANORAMA NOVE POEZIJE U SRBIJI – priredio GORAN LAZIČIĆ

(Zbirka poezije grupe autora)

Kako priređivač navodi u predogovoru: Projekat Nova Poezija obuhvatio je niz javnih čitanja poezije održanih tokom prve polovine 2012. godine u okviru redovnog književnotribinskog programa doma kulture Studentski grad u Beogradu. I kao takav, dao je odličan prelged onoga što se dešava u Srbiji kad je poezija u pitanju. RESTART objedinjuje pedeset i četiri autora rođenih posle 1976. godine. Za svakoga ko voli poeziju ovo je kolač koji se ne ostavlja za sutra, već mora momentalno da se smaže. Odličan predogovor, kao i pet tekstova o samoj poeziji (različitih autorki) koji se nalaze u knjizi upotpunjuju zbirku, pružajući čitaocu i teorijsko štivo o raznovrsnoj poeziji koju je pročitao.

Slične knjige: PROSTORI I FIGURE, JUNACI URBANE BEDE, ZVEZDE SU LEPE ALI NEMAM KAD DA IH GLEDAM – ANTOLOGIJA SRPSKE URBANE POEZIJE

A svakodnevnica je onda nabrekla kao pomahnitali balon od sapunice i eksplodirala.

Onda sam ponovo zatvorila oči čula vetar… I pomislila sam: tako, znači, izgleda Istorija, poput priče strave i užasa… Tražiti svoje oružje i ne pronalaziti ga, tražiti ga tamo gde si ga ostavila i ne pronaći ga.
Takva nam je sudbina.


Roberto Bolanjo

Zelena lovačka kapa stiskala je vrh okrugle mesnate glave. Zeleni naušnici, puni velikih ušiju i nešišane kose, zajedno sa tananim dlačicama koje su izrastale iz samih ušiju, iskakali su s obe strane, poput znakova za skretanje, istovremeno pokazujući dva smera… Pod senkom zelenog oboda kape, nadmene plavo-žute oči Ignacija Ž. Rajlija s velike visine posmatrale su druge ljude…


Dž. K. Tul

Viktorijine priče bile su strašne i privlačne. Devojčica Lena Zenkova, najmlađa u društvu, zatvorila je uši rukavicama, ali nije mogla da ne čuje; čak i ono što je prodiralo kroz mokre rukavice nije gubilo svoju tajanstvenu lepotu.


Ljudmila Ulicka

Maločas sam iskoračio na trem,
odakle sam slušao i gledao vodu i snjom
sve što mi se svih ovih godina događalo. (Paučina)

Izmučeni Hrist širi ruke nad nama
dok ti komentarišeš, sad ovo sad ono,
i glas ti odjekuje
niz prazne odaje. (U grčkoj pravoslavnoj crkvi kod Dafne)


Rejmond Karver

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: