Da li imate preko 18 godina?

NOVE SERIJE Sezona 2015-2016 (IV deo)

Nije bogat onaj koji ima para, već onaj koji sebi može da priušti gledanje serija

4
1

Razmišljao sam da li da vam odmah na početku otkrijem da Rob Lowe u jednoj od serija kojima se ovde bavim igra špageti vestern sveštenika iz Vatikana, jer bi vam to previše skrenulo pažnju sa nekih finijih stvari, ali onda sam shvatio da svako sam sebi TV sreću gradi. A i konkurencija je ovaj put dovoljno oštra.

Benders (IFC)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 3

LIČNA KARTA: Tom Sellitti i Jim Serpico (inače producenti Rescue Me, Sirens, Maron…)

BEFORE: Sa kanala koji vam je već doneo Marona, Portlandiju i superidiotski The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret stiže još jedan šou koji bi da parira “sličnima” sa FX(X) kanala. Pre svega mislim na Louie i Legit, a i na Married, You’re The Worst ili Man Seeking Woman. Prepričaću vam prvu epizodu pa da “odmah” razumete šta sam hteo da kažem – glavni junak, Anthony, inače član amaterskog hokej tima, suočen je sa ozbiljnim problemom- njegov deda, naime, želi da ga ovaj “humano okonča”, jer umire od raka i više mu se ne živi.

AFTER: Dosta je zabavnije nego ova prethodna rečenica, verujte mi, naročito zahvaljujući fenomenalnom dedi (Mark Margolis), za koga se nadam da će biti deo stalnog kasta. Benders više izgleda kao kratka priča, u kojoj epizodisti, usputne situacije i autentičnost lokacija igraju podjednaku ulogu koliko i osnovni zaplet. Humor je smeo, crn i treba mu otvoriti srce.

Casual (Hulu)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 4

LIČNA KARTA: Režira i producira Jason Reitman, jedan od najtalentovanijih autora svoje generacije (moje skromno mišljenje). Njegov ortak Zander Lehmann piše.

BEFORE: Alex i Valerie su brat i sestra čiji je otac nedavno umro (a možda i nije). On je imućni zgubidan-programer, a ona uspešan psihoanalitičar. Valerie se upravo razvodi, i zajedno sa svojom ćerkom, tinejdžerkom Laurom, prelazi da živi kod Alexa. Brat i sestra su skoro incestuozno vezani, tako da je teško reći gde prestaje njegov život, a počinje njen.

AFTER: Reitman je autor posvećen hvatanju “zeitgeista”, a Lehmannov scenario upravo to nudi- kombinovanu krizu srednjih godina i seriju pokušaja da se iz nje izađe, propraćenu atipičnim, ali uverljivim ponašanjima glavnih aktera. Casual je serija koja se “folira” u želji da pokaže da je to dobar način da se izbegnu stege klišea na koje nas život i svi koje u njemu mrzimo teraju. A Reitman je naročito dobar kada dočarava generacije (odrasle tokom devedesetih) koje praktično žive ironiju od kada su se rodile. Njima su emocije još stranija stvar.

Code Black (CBS)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: Za ovakve stvari jedna je više nego dovoljna.

LIČNA KARTA: Nakon mlitavog holivudskog života, deluje da Michael Seitzman neće imati puno sreće ni na televiziji. Njegovo prethodno čedo, Intelligence, srećom je ubiveno u prošloj sezoni. Marcia Gay Harden igra glavnu ulogu. Iz samo njoj znanih razloga.

BEFORE: “Code Black” je termin kojim medicinske službe u urgentnim centrima nazivaju okolnosti u kojima usled velikog priliva urgentnih pacijenata dolazi do “E.R. overdoza”. Marcia igra doktorku Leanne kojoj upravo dolazi na praksu četvoro novih doktora.

AFTER: Nije mi jasno na koji način serija koja se bavi “tačkom pucanja” ima nameru da od epizode do epizode ( o sezonama da i ne govorim) ima nameru da “podiže očekivanja”. Rojenje upucanih, preklanih i iz drugih razloga bolesnih pacijenata sa doktorima i sestrama u plavom, dreka, napetost, jauk, prave, pogrešne i odluke u poslednji čas i, verovatno, tona sapunaste melodrame ono su što vas čeka. Mene ne.

Crazy Ex-Girlfriend (The CW)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Rachel Bloom, koja igra i glavnu ulogu, radila je na crtaću Allen Gregory, a njena partnerka Aline Brosh McKenna, između ostalog, napisala je i scenario za Devil Wears Prada. Ali i rimejk Annie.

BEFORE: Uspešna advokatica Rebecca nakon mini-nervnog sloma i susreta sa ljubavlju iz detinjstva, Joshom, odlučuje da se iz Njujorka preseli u mali gradić u Kaliforniji i tamo nastavi karijeru. I pokuša da obnovi ljubavnu vezu sa Joshom, koji tamo živi. I postane prijateljica sa njegovom trenutnom devojkom. I u pitanju je mjuzikl.

AFTER: Nakon uspeha Glee i brojnih muzičkih takmičarskih rijalitija bilo je krajnje vreme da kanal koji se generalno najviše obraća tinejdžerskoj publici proba da pesmom zgrne neku publiku. Radi se o smelom, duhovitom konceptu, oslonjenom na uvrnutu, ali naivnu romantičnost tinejdžerskih komedija osamdesetih koji uspeva da pronađe link (da, baš ta reč) sa dobom u kome nastaje i kome se obraća. Međutim, najradikalniji od svega je njegov duboki konzervativizam u pogledu rasporeda “polnih snaga”. I’m a fan.

From Darkness (BBC1)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 1

LIČNA KARTA: Autorka Katie Baxendale u portfoliu ima i televizijski teencom hit Sugar Rush.

BEFORE: Šesnaest godina nakon što je, kao 24-godišnja policajka, napustila službu nakon sukoba sa nadređenima oko nekog slučaja, Claire Church na malom ostrvu u Škotskoj posećuje detektiv sa kojim je radila i koji joj je u to vreme bio ljubavnik. On dolazi da je obavesti da su pronađeni leševi koji sugerišu da je ona bila u pravu kada se tim slučajem bavila, “a oni je nisu slušali”. Pilot, inače, počinje noćnom morom koja nam pokazuje da je i posle toliko godina “nezatvorena istraga” progoni.

AFTER: Sve zvuči kao početak jednog obećavajućeg Brona/Killinga/Broadchurcha, ali nije. From Darkness je generička kopija pomenutih koja smeće s uma koliko su fina psihologija i uverljiva realističnost istih njihova najveća snaga. Ovaj detektiv-ljubavnik bukvalno sa tek otkrivenog mesta (ex-) zločina kreće put Škotske posle 16 godina bez kontakta sa Claire!!! A bolje nije objašnjeno ni zašto se nije verovalo mladoj policajki, niti zašto je ona napustila službu, niti zašto posle 16 godina (ej!!!) sve izgleda kao da se dešava posle 16 meseci. I na sve to, u prelepu Škotsku samo zavirimo, pre nego što se vratimo u černobilni Mančester.

Marley’s Ghosts (Gold)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: Jedna je bila previše

LIČNA KARTA: Autor je meni nepoznati engleski glumac Daniel Peacock

BEFORE: Marley je četrdesetogodišnja sudinica (prema “sudija”?) nezadovoljna svojim brakom koja u nekoliko dana ostane bez svog supruga (najbizarniji način umiranja ever!), ljubavnika (udari ga auto) i sveštenice (umre od posledica saobraćajne nesreće u kojoj je zgazila Marley-nog ljubavnika). A onda se svi oni, redom kako umiru, pojavljuju u Marleynom životu kao (dobri i brbljivi) duhovi.

AFTER: Ne znam šta je kanal “Gold”, ali zamišljam ga kao postrojenje koje ekranizuje odbačene scenarije iz osamdesetih po instrukcijama loših TV reditelja devedesetih, a za gledaoce koji svoju dozu serijskog programa dobijaju isključivo u hotelskim sobama na sve kraćim letovanjima.

The Principal (SBS)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 3 od 4

LIČNA KARTA: Kristen Dunphy i Alice Addison (obe sa pozamašnim stažom na australijskoj televiziji i filmu). Neke od vas obradovaće da detektiva Bilića igra Aden Young iz Sundanceovog hita Rectify.

BEFORE: Moderna Australija je tamni vilajet za mene. Otuda i iznenađenje da u Sidneju postoje kvartovi koji izgledaju kao mešavina “South Centrala” i Birmingema. U jednom od takvih nalazi se i ozloglašena škola za dečake “Boxdale”, u koju dolazi da direktoruje njen bivši polaznik, Matt Bashir.

AFTER: Ne znam koja je ciljna grupa za ovu (mini-)seriju, ali to je možda njena ogromna prednost. Ozbiljni rasni problemi (ovaj put ne samo izazvani “belim” čovekom) pomešani su sa psihološkim portretima mladih i odraslih u drami koja izgleda nimalo umiveno i efektno kombinuje obrazovni “kitchen sink” sa naličjem neke omladinske serije (svi pamtimo Heartbreak High). Nažalost, u Srbalja ovakvih serija nema.

Red Oaks (Amazon)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: David Gordon Green je režirao pilot, a Hal Hartley jednu od epizoda.

BEFORE: Red Oaks je ime sportskog centra, u kome lokalna elita iz ultra belog predgrađa igra tenis i ostaje fit. Mlađani David tamo zarađuje pare igrajući kao dežurni potrčko i sparing partner bogatima. Osamdesete su. Skoro kao u filmovima Johna Hughesa.

AFTER: Pretpostavljam da je Hughes uzor, iako je glavni junak muško. Ali čitav doživljaj odrastanja u senci nabreklog kapitalizma je tu. Iz prve dve epizode nije baš jasno na koju vrstu nostalgije se serija namerila, niti zašto je (i za koju publiku) Amazon odabrao da od ovoga pravi seriju. Ali biću strpljiv da saznam kako će ovaj materijal (u godinama iza nas uglavnom korišten za sentimentalne indi filmove, poput The Way Way Back ili The Kings Of Summer) da izraste u niz TV epizoda.

You Me And The Apocalypse (Sky 1)

BROJ ODGLEDANIH EPIZODA: 2

LIČNA KARTA: Iain Hollands, čiju prvu seriju Beaver Falls nisam gledao. Ali duboko sam uveren da je sve ovo poteklo iz nekog nerealizovanog manuskripta Douglasa Adamsa.

BEFORE: Asteroid veličine 8km leti ka Zemlji. Kraj sveta očekuje nas za 33 dana. U fokusu naše priče su jedan bankar iz Engleske, jedna službenica iz Amerike i jedna časna sestra iz  Italije. I pre nego što zamislite varijaciju na Sense8 reći ću vam da bankar ima brata blizanca, hakera, da službenica ima sina, tinejdžera, koji je uspeo da hakuje NSA (a zbog čega je ona završila u zatvoru), te da časna sestra radi za “zlog” sveštenika koga igra Rob Lowe.

AFTER: You Me… je crnohumorna komedija koja gro svoje apsurdne postavke vuče iz “čuvenog dela” pomenutog Douglasa, dok je realizacija u domenu neverovatnih buddy-buddy avantura kakve smo u dve sezone gledali u The Wrong Mans pomešanih sa aktuelnom britanskom opsesijom “izvesnom” apokalipsom (Utopia, Cockroaches). Serija je nabijena dinamikom koja potiče od isprepletenosti flešbekova glavnih aktera i priča nam kako su se svi oni na kraju našli zajedno. U skloništu. Britanci ovakve žanrovske mikseve rade dobro, te ako su vam se dopali Kingsmen ili The Man from U.N.C.L.E., probajte.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Regina says:

    @The Principal – nije naodmet napomenuti i da glavnog lika, kao i mesara, igraju glumci iz prvih sezona Heartbreak High

Ostavite komentar:

Slični članci: