Da li imate preko 18 godina?

Najbolji EP albumi u drugoj polovini godine

U narednim redovima čitaćete šta nam je to donela druga polovina 2018. godine kad su u pitanju muzička izdanja kratkog formata.

Različiti žanrovi, od elektronike preko metala i panka, do folka i indi roka. Slobodni ste da nam u komentarima skrenete pažnju vaše favorite.

Converge / Beautiful Ruin (Deathwish, Epitaph)

Kvartet iz Sejlema vratio se sa novim EP izdanjem koji se sastoji od četiri numere nastale u vreme snimanja prošlogodišnjeg dugosvirajućeg albuma “The Dusk in Us”, ali koje nisu našle svoje mesto na toj ploči. Kako mi je pomenuti LP završio na listi najboljih u 2017. jasno je zašto sam zdušno prihatio i “Beautiful Ruin”. Šest minuta čiste agresije, moćne svirke i žestokih gitarskih rifova, uz neizbežni growl frontmena Džejkoba Benona za sekund vam napune baterije, da imate osećaj da možete da ostvarite šta god poželite.

Waxahatchee / Great Thunder (Merge Records)

Katie Crutchfield, poznatija pod scenskim imenom Waxahatchee, prošle godine je objavila “Out in the Storm”, jedan od najboljih albuma u čitavoj 2017. a ove godine na redu je jedno od najboljih EP izdanja. Veoma intimne, gotovo do kraja ogoljene melodije gde čujemo samo njen impresivan vokal u pratnji klavira ili gitare čine da se naježite od glave do pete. Možemo ga opisati kao jedan folk lo-fi uradak gde Katie zaista emotivno proživljava svaki stih stvarajući ambijent sa kojim se slušalac može identifikovati. Zamišljam Joni Mitchell kako preslušava ovih šest kompozicija i sa osmehom na licu klima glavom u znak odobravanja.

AURORA / Infections Of A Different Kind, Step 1 (Glassnote)

Norveška džepna venera objavila je novo izdanje koje nasleđuje njen vrlo uspešni debi LP “All My Demons Greeting Me as a Friend” iz 2016. Vrlo je dopadljiv način na koji  Aurora gradi zvučni pejzaž u kome u jednom trenutku dominiraju čas ritualni čas ratnički ritmovi, dok u drugom čujemo duboko proganjajuće melodije. Na sve to se nadovezuju njene zaprepašćujuće vokalne mogućnosti koje svemu dodatno pojačavaju utisak. U to sam se i lično uverio ovog leta na Szigetu. Mislim da obožavaoci željno iščekuju da čuju kako će predstojeći Step 2 zvučati.

Iron & Wine / Weed Garden (Sub Pop)

Sam Beam nam je predstavlja šest novih pesama u kojima eksperimentiše sa zvukom koji nam je poznat kao indi folk, držeći se staze gde je svoj na svome, ali i istražujući nove zanimljive aranžmane kojima bi oplemenio svoju muziku. To se naročito ogleda u središnjem delu “Weed Garden” ep-ja (“Last of Your Rock ‘n’ Roll Heroes” i “Milkweed”) gde koketira sa džez uticajima i elementima rokenrola kako bi proširio glas i gitara osnovu. Početne dve numere nas vrlo efektno uvode u novu Iron & Wine avanturu, dok poslednje dve pesme predstavljaju balade u poznatom maniru praćene toplim i emotivnim vokalom američkog kantautora. Sasvim zadovoljavajuće izdanje.

Sleaford Mods / Sleaford Mods (Rough Trade)

Elektronski pank dvojac iz Notingema ima svoj način kako da se obračuna sa kolajućim društvenim problemima u Britaniji i to rade, posve, odlično. Iz energičnih i dinamičnih melodija ključa bes i agresija, a sarkazam i (crni) humor u stihovima im je i dalje jedno od jačih oružja. Vrlo živa i raspojasana uptempo kombinacija klavijatura i ritam mašina preko kojih Jason Williamson oslikava trenutno stanje na Ostrvu predstavlja esenciju onoga za šta se Sleaford Mods iskazuju . Jedan od bendova koje bih vrlo rado ulovio uživo.

boygenius / boygenius (Matador)

Šta se desi kada tri mlade i supertalentovane kantautorke odluče da oforme novu grupu i provedu neko vreme u studiju? Odgovor je boygenius, bend koga čine Julien Baker, Phoebe Bridgers i Lucy Dacus i mini album u kojem na savršen način sve tri uspevaju da uklope  svoje senzibilitete i vokalne performanse, da se nadamo da ovo nije samo one time thing. Predivne melodije, zvuk gitare koji se kreće od svilenog prebiranja po žicama do žešćih rifova, sklad i harmonija od prve do poslednje od šest numera koliko ih se nalazi na samozvanom izdanju čine ovo jednim od najlepših iznenađenja u tekućoj godini.

Kurve / Na obali sreće (Dostava Zvuka & Dirty Old Label)

Kurve su zagrebački hardkor/pank rok sastav kojem je ovo treći EP album. Ovoga puta donose pet novih pesama koje se dotiču klasičnih pank tema kakve su bunt, srednji prst establišmentu, društveno-politička situacija. Od starta su postavljene da udaraju direktom bez ustezanja i obzira prema ikome visokooktanskim, razarajućim tempom. Jedanaest i po minuta prepunih adrenalina, moćnih rifova i himničnih refrena uz koje će fanovi, u to ne sumnjam, praviti žestoke šutke na nastupima.

Aphex Twin / Collapse (Warp Records)

Svemirska rejv žurka. Irski tehno i IDM producent Aphex Twin nastavlja da istražuje muzička prostranstva do krajnjih granica. Kao i obično, nije baš prijemčiv na prvu loptu, ali već smo navikli od Ričarda D. Džejmsa da nam servira futurističko-kosmičku elektroniku sa blještavim basovima i nekonvencionalnim plesnim temama.