Da li imate preko 18 godina?

Filmski dragulj dobio Oskara za najbolji film

Autor:

Film „KODA“ (CODA), snimljen u produkciji striming platforme Epl TV plus (Apple TV +), osvojio je Oskara za najbolji film. Ovo je prvo ostvarenje sa striming servisa koji je nagrađen u najvažnijoj filmskog kategoriji.

„Koda“ je imala tri nominacije i osvojila je sve tri. Pored nagrade za najbolji film, stigla je nagrada i za najbolji adaptirani scenario, dok je Troj Kocur (Troy Kotsur) dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu. On je postao tek drugi gluvi glumac koji je osvojio Oskara, posle Marli Matlin koja je 1987. godine osvojila ovu nagradu za film Deca manjeg Boga (Children of a Lesser God). Njih dvoje sada glume bračni par u filmu Koda.

Ovo je posvećeno zajednici gluvih, zajednici CODA (dece gluvonemih roditelja) i zajednici osoba sa invaliditetom. Ovo je naš trenutak“, poručio je na znakovnom jeziku glumac Troj Kostur.

Odmah po postavljanju na platformu Apple TV+ film je pogledao Marko Jovanović i okarakterisao ga kao pravi mali dragulj koji krade naše osmehe i srca. Recenziju najbolje američkog filma godine možete pročitati ovde.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Džejn Kempion za film „Moć psa“ (The Power of the Dog). Ona je tako postala prva žena koja je osvojila dva Oskara za režiju.

Netfliksov (Netflix) psihološki vestern je tako osvojio samo jednu statutuu, a ima je čak 12 nominacija. To ovaj film svrstava u najvećeg gubitnika ovogodišnjeg Oskara. Samim tim gubitnik je i Netfliks. Do sada je sedam Netfliksovih naslova bilo nominovano za najbolji film: „Roma“ (2018), „Irac“ i „Bračna priča“ (2019), „Mank“ i „Suđenje čikaškoj sedmorci“ (2020), „Ne gledaj gore“ i „Moć psa” (2021). Ali ova striming platfoma i dalje čeka Oskara za najbolji film.

Oskara za najbolju glumicu dobila je Džesika Čestejn (Jessica Chastain) za ulogu u filmu „Oči Tami Fej“ (The Eyes of Tammy Faye), a za najboljeg glumca Vil Smit (Will Smith), za ulogu u filmu „Kralj Ričard“ (King Richard).

Arijana Debouz (Ariana DeBose) dobila je Oskara za najbolju žensku epizodnu ulogu za filmPriča sa zapadne strane“ (West Side Story).

Kenet Brana (Kenneth Branagh) je dobio Oskara za najbolji originalni scenario za film „Belfast“.

Najbolji film van engleskog govornog područja je japanski „Povezi me“ (Drive My Car) reditelja Rjusukeua Hamagučija (Ryusuke Hamaguchi). Najbolji dugometražni dokumentarac je „Summer of Soul“ ,  a najbolji animirani film je „Encanto“.

Za najbolju pesmu proglašena je numera Bili Ajliš (Billie Eilish) i Finijasa OKonola (Finneas O’Connell) „No Time to Die“ iz istoimenog filma iz serijala o Džejmsu Bondu.

Epski naučno-fantastični film „Dina“ (Dune) osvojio je šest pozlaćenih statueta – za najbolji zvuk, muziku, scenografiju, montažu, fotografiju i vizuelne efekte.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: