Da li imate preko 18 godina?

Istrajnost branitelja ljudskih prava

Izložva je nastala na osnovu istraživanja kroz koje su identifikovane, dokumentovane i analizirane strategije i mehanizmi koje branitelji ljudskih prava koriste da bi zaštitili sebe

Autor:

U Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena je izložba „O istrajnosti: Mapiranje strategija za zaštitu braniteljki i branitelja ljudskih prava“. Izložba je nastala kao rezultat istraživanja koje je CZKD sproveo tokom 2020. i 2021. godine, kroz koji su identifikovane, dokumentovane i analizirane strategije i mehanizmi koje branitelji ljudskih prava koriste da bi zaštitili sebe, svoj rad i organizacije u kojima rade, ali i da utvrdi obrasce suočavanja sa izvorima i vrstama pritisaka i pretnji, kao i načine za institucionalne odgovore na pritiske i pretnje sa kojima se suočavaju u svom radu.

Ova interaktivna dokumentarna izložba, koja se tiče dešavanja u realnom vremenu, oslanja se na kustosko, dizajnersko i umetničko prevođenje dve vrste teksta – projektnog izveštaja i građe u vidu intervjua – u eksponate. Za potrebe hibridne forme izlaganja, koja spaja fizički i digitalni prostor, producirani su kineografi (flipbooks), koje je prema svedočanstvima braniteljki i branitelja vizuelno oblikovala umetnica Darinka Pop Mitić, hands-on model mapiranja različitih uticaja u delovanju zaštitnika ljudskih prava, koji je grafički oblikovala dizajnerka Monika Lang, zvučni dizajn audio zapisa (intervjua) pretvorenih u soundscapes – rad Vladimira Jankovića-Slončeta, a u nastavku izložbe u njenom digitalnom formatu, u decembru, i Internet-specific rad umetnice Ane Vujović. Kustoskinja postavke je Ana Sladojević.

Izložba detektuje šta je to što braniteljima i braniteljkama ljudskih prava pomaže da opstanu, da se odupru i istraju, pokazujući i zašto je njihovo delovanje važno za sve nas. Između ostalog, ona postavlja i pitanje davanja i preuzimanja odgovornosti, kroz simboličan gest deljenja kineografa kao umetničkog predmeta i zapisa.

Postavka će moći da se pogleda u Centru za kulturnu dekontaminaciju, do 27. novembra, radnim danima i subotom od 12-19h. Tokom trajanja izložbe očekuju nas brojna kustoska vođenja, panel diskusije i projekcije filmova. Sve informacije o programu i propratnim događajima možete pratiti preko Facebook stranice CZKD-a.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: