U potrazi za srpskim džin-tonikom
Rakija klekovača je srpska verzija džina. Hoće li se naći u koktelima, sa ledom ili sodom, zavisi od novih generacija srpskih barmena.
Kao što svaki čitalac potajno želi da bude pisac, tako i svaki konzument rakije želi da bude destiler, a ovaj opet alhemičar, a potonji čarobnjak i sve tako. Ponekad, da bismo opisali stvarnu impresiju koju neko piće ostavlja na onoga koji ga pije, posežemo za pronalaženjem ekvivalenta u muzici, književnosti, umetnosti. Potpuno je legitimno, a i pomaže kada ponestane spremnosti da ignorišemo glas etanolskog mesije. A zar nije upravo to poenta kvaliteta, da ostavi prostor za individualnu impresiju, sanjarenje, razmišljanje?
Pred nam je priča o rakiji klekovači, srpskom odgovoru na džin, jednom od najpopularnijih varijeteta šljivovice. Inače, šljivovica sa aromom kleke spada u specijalne rakije, a dobija se destilacijom fermentisanih plodova grma kleke, četinarske biljke iz roda čempresa (Juniperi communis) i fermentisanih plodova šljive. Takođe, može se dobiti i dodavanjem odgovarajuće količine kleke direktno u rakiju šljivovicu.
Dodavanje kleke pićima stara je praksa na tlu Evrope. U Austriji i Nemačkoj takvo piće se zove vacholder (Wacholder) i štajnheger (Steinhäger), a osnova je žitna rakija ili rafinisani etanol. U Rusiji se votka sa klekom zove mužilovka (Можжевеловая водка), u Češkoj borovička, u Istri peku rakiju od kleke koju zovu brinjevac. Mnoga nacionalna pića imaju u sebi ovaj plod, s tim da je holandski ženever (jenever) daleki predak svim ovim varijantama.
Kao što se može i pretpostaviti, a isti je slučaj i sa svim ostalim dodacima kod alkoholnih pića, kleka se prvo dodavala da pokrije neprijatan miris i ukus pićima koja su spravljana na primitivan način i po nerazvijenoj tehnologiji. Holanđani i Belgijanci su počeli da dodaju ovu biljku u destilate od različitih žitarica, kao i u destilate od sirupa melase da bi dobili liker koji su nazvali ženever. Ovo piće je Vilijam III Oranjski preneo u Englesku tokom Slavne revolucije 1688. godine, kada je postao kralj te zemlje, a Englezi su dodavanjem različitih začinskih biljaka stvorili jedno od najpoznatijih pića na svetu – džin. Poslednjih godina ovo piće postaje neverovatno popularno, ne zbog svog kvaliteta, već zbog izuzetnog miksološkog potencija, jednostavno, idealna je osnova za koktele.
Rakija klekovača je srpska verzija džina, s tim što je klekovača piće sa mnogo više aromatskog potencijala koji leži u mogućnosti da se za njega koristi kvalitetna šljivovica, odležala u hrastovim buradima koja joj daju mekoću, izbalansiranost i boju.
Posle nekoliko godina starenja, srpska klekovača postaje visoko kvalitetno piće u rangu konjaka i single maltova.
Do sada se pila čista, blago rashlađena, u širokim čašama koje vam dopuštaju da uživate u bujnom mirisu koji se kreće od izrazito floralnih tonova ruzmarina, cveta zove i lovora do mirisa smole, velanile i dima.
Ukus, u zavisnosti od starosti šljivovice, pokriva prostor od ukusa koštićavog voća, pre svega oraha i badema, preko osvežavajućih tonova citrusa sve do blagih dodira začina sa Istoka – sumaka, kumina, đumbira. Hoće li klekovača naći drugačiju primenu, u koktelima, sa ledom ili sodom, to zavisi od novih generacija srpskih miksologa i barmena. Kvalitet je tu, treba samo malo hrabrosti.



Kada vam se pije ovakva rakija morate poći do ruralnih delova Zapadne Srbije i provozati se srpskim Gin Lane-om, putem Bajina Bašta-Užice. Tuda raste najbolja kleka, a šljivovica još nije poprimila ukus žele bombona i šećerne vune. Planinci iz tih krajeva vole da svoju rakiju začine sa dvadesetak, kao mastilo modrih, šumskih bobica. Na ovakav način dobija se savršena kombinacija u kojoj ni kleka ni šljivovica nisu izgubile svoj identitet, naprotiv, kvalitet svake ponaosob doprinosi celini.
Slično srpskom dvoglasnom pevanju, šljivovica vodi, useca i predvaja, kako bi rekli etnomuzikolozi, a kleka prati, obogaćujući ovu rakijsku heterofoniju.
Kao i kod tradicionalnih planinskih pesama, onaj koji vodi mora da bude vrhunski, da iznese pesmu, da napravi temelj. Tako je i kod klekovače, šljivovica mora da bude odlična, sa karakterom, onda i kleka daje najbolje od svog aromatskog kompleksa.
Ako ste čitanjem razvili poverenje da je ovakva rakija vredna vaše pažnje i vremena, probajte nešto od naših najboljih brendova, klekovaču special BB i rakiju sa klekom Stara Pesma iz Bajine Bašte, kao i klekovaču Simić sa planine Tare.
Slični članci:
- Сви смо ту
Сви смо ту
Оставинска расправа душевних непокретности Џеја Рамадановског
- Zavodljiva Jugoslavija 70-ih: Serž Genzbur i Džejn Birkin u partizanskom filmu
Zavodljiva Jugoslavija 70-ih: Serž Genzbur i Džejn Birkin u partizanskom filmu
Markantni pevač i njegova partnerka, modna i glumačka ikona 60ih, bili su par o kom se naširoko pisalo i govorilo. Pa ipak, njihova glumačka epizoda ostaje u istoriji filma zabeležena kao donekle opskuran deo domaće kinematografije.
- Avantage Učitavanje: Partnerstvo kao jedini održivi odnos
Avantage Učitavanje: Partnerstvo kao jedini održivi odnos
Vikend sa porodicom van centra grada ne zahteva posebne pripreme već spremnost na nove izazove; Societe Generale banka ponudila je svojim prijateljima jedan od ne tako tipičnih prostora za beg iz svakodnevice.
- Kako je nastao jugoslovenski Band Aid
Kako je nastao jugoslovenski Band Aid
Pre tačno 35 godina na stadionu Crvene zvezde održan je koncert kojim se Jugoslavija pridružila humanitaroj akciji Live Aid.
- Kako je Yugo postao ikona popularne kulture?
Kako je Yugo postao ikona popularne kulture?
Priča o tome kako je Zastavina slatka mala kutija, komforna i udobna, brza, izdržljiva i ekonomična postala najgori automobil u istoriji, ali i pop ikona.
- Život na brodu: 50 dana ribolova na Jadranu
Život na brodu: 50 dana ribolova na Jadranu
Ukoliko vas ovog leta neko pozove da radite kao lovac na tune na Jadranu, recite "da".
Lajkuj: