Da li imate preko 18 godina?

Troje muralista oslikalo fasade Zaječara

Autor:

Vuk Đurić Endo, Zmaja i GLOW nedavno su u Zaječaru oslikali dva murala u okviru akcije koju je osmislilo i realizovao festival Outhide.

Endo i GLOW su se prvi put susreli na zidu, oslikali su zajednički mural pod nazivom Crni Timok, ali sa dve odvojene celine. Kako su srodni po stilskom izražaju, na njihovom muralu je preovladala likovnost u kompoziciji elemenata sastavljenih od apstraktnih, geometrijskih oblika.

Zmaja je u Zaječaru oslikala samostalni mural Hide and seek, čija je tematika egzotika. Reč je o pejzažu u džungli u kome je tigar njegov neizostavni deo.

Nakon ova dva murala oslikaće se i drugi deo u selu Avramica 11. juna, gde će domaćin biti mladi travar Dušan Zdravković, a mural će izraditi Ivan Andrijašević Fokus.

Celokupnu akciju osmislio je i realizovao festival Outhide u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine i Fondacijom Jelena Šantić.

Vuk Đurić Endo fakultet je završio u Kosovskoj Mitrovici, bazu našao u Čačku, a slika po celom svetu. Jedan je od suosnivača festivala murala Dani urbane kulture i muzičkog festivala Uzlet u Čačku.

GLOW je rođen i odrastao na ulicama Sofije u Bugarskoj. Njegov rad je snažno usađen u  urbano okruženje i pozitivnu transformaciju javnog prostora. Grafite je počeo da crta početkom  2000-ih i oni su polako oblikovali njegov lični apstraktni jezik i prepoznatljiv stil zasnovan na  smelim kompozicijama, živim bojama i geometrijskom toku.

Zmaja je mlada muralistkinja i vizuelna umetnica iz Čačka. Rođena je i odrasla u Kanadi, a studije je završila u Sijetlu. Objavila je knjigu ilustracija Kod nas se kaže / We tand to say, skup svakidašnjih fraza sa Balkana.

Ivan Andrijašević, alias Fokus, se aktivno bavi grafitima od 1999. godine. Iza sebe ima više od  500 radova nastalih mahom u lokalnoj zajedinci u kojoj živi, ali crtao je i u Hrvatskoj, Grčkoj,  Bugarskoj, Sloveniji, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama. Autor je graffiti monografije Letters that matter (samizdat, 2018). Pripada old-school/veteranskoj generaciji grafiti umetnika u Srbiji, a stilski se njegov rad može opisati kao lettering.

*fotografije: Milan Petrović

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: