Da li imate preko 18 godina?

Kako se hraniti zdravije na poslu

Brza svakodnevica savremenog čoveka neretko navodi da se opredeljuje i za brza rešenja kada je u pitanju briga o sebi. U ovom kontekstu je brz način ishrane uglavnom najdiskutabilniji. Generacija radno aktivnih se u ovom smislu najviše izlaže rizicima u domenu zdravlja, budući da obavezama prebukirani radni dani ne ostavljaju previše prostora za pripremu zdravih obroka. Kako su mnogi ovo prepoznali kao problem, tema zdrave ishrane generalno, a naročito na poslu i u toku radnih dana, postaje sve aktuelnija. U tekstu koji sledi ćemo iz tog razloga da se pozabavimo ovim pitanjem i predložimo nekoliko rešenja za održavanje balansirane ishrane na radnom mestu.

Planirajte obroke

Princip zdrave ishrane je teško održavati iz prostog razloga što je brza hrana i hrana koja sadrži aditive dostupnija, lako je pronalazimo u prodavnicama i pekarama, a takođe je mahom jednostavna za konzumaciju takoreći s nogu. U toku radnih dana je prosto nemoguće pristupiti pripremi odabranih namirnica, pa je prvi korak ka zdravim obrocima na radnom mestu planiranje istih unapred. Prilikom nabavke namirnica pratite spisak koji ste unapred sačinili i obrskrbite se svim sastojcima za spravljanje zdravih obroka koje ćete nositi na posao. Ovo je uglavnom dobro raditi na nedeljnoj bazi, tačnije vikendima za radnu nedelju koja sledi.

foto: Nataliya Vaitkevich

Priprema obroka unapred

Obroke pripremajte veče pre svakog radnog dana. Ukoliko budete ostavili pripremu obroka za jutro pre polaska na posao, postoji velika šansa da prosto nećete stići. Savet je da svake večeri odvojite izvesno vreme za spravljanje zdrave i hranljive salate ili sendviča sa pecivom od celog zrna, te hranu adekvatno zapakujete i odložite u frižider, da biste narednog jutra svoj ručak mogli prosto da ponesete na posao.

Organizacija od strane firme

Sjajna ideja, koju biste mogli da predložite nadređenima ili koju biste vi ukoliko ste poslodavac mogli da uzmete u obzir, jeste da se odlučite za ketering za firme. Ova opcija je dostupna svim kompanijama uglavnom u većim gradovima, pa su zdravi obroci za firme u Beogradu i Novom Sadu u dogovoru sa ketering servisima veoma popularna praksa. Ketering servisi mogu da ponude doručak, ručak ili kompletne dnevne menije za sve zaposlene u firmi. Ovo je odličan način da se podrže zdravi izbori zaposlenih u kompanijama.

foto: Fauxels

Doručak kod kuće

Ukoliko vam vaše radno vreme to dozvoljava, pokušajte da svoj prvi obrok u toku dana imate kod kuće. Ovako ćete imati priliku da se pre odlaska na posao obskrbite nutrijentima, te da na poslu nemate veće potrebe od voćne užine, koja će vam održati osećaj sitosti do ručka, koji ćete takođe imati kod kuće. Ukoliko je vaše radno vreme duže, te svakako imate potrebu za ručkom na poslu, možete kombinovati dva pristupa, te ručak spakovati veče ranije, a doručak pojesti pre polaska u kancelariju.

Dobar raspored obroka

Još jedna od zamki nezdrave ishrane u koju možete upasti na poslu je prečesto ili čak neprestano grickanje uz rad. Ovo se najčešće dešava osobama koje rade za računarom, te ih grickanje keksa uz rad ne ometa, čak se čini da pomaže njihovoj koncentraciji. Ukoliko imate potrebu da se poslužite nečim uz rad, radije posegnite za šoljom čaja ili čašom vode, a obroke rasporedite tako da oni budu redovni i u relativno jednakim i pravilnim razmacima svakodnevno.

Ukoliko želite da održite zdravu izbalansiranu ishranu u toku svojih radnih dana, znajte da je ovo moguće uz malo posvećenosti i istrajnosti, a pre svega uz dobru organizaciju. Planirajte svoje obroke i nemojte odustajati od njihove pripreme, te se takođe kad god možete odlučite za zdraviju varijantu. Ubrzo ćete primetiti da imate više enegrije, da se osećate bolje i da ste zadovoljniji sobom, što će se verovatno pozitivno odraziti i na vaš performans na random mestu. Neka vaše zdravlje i dobar kvalitet života uvek budu na vrhu vaše liste prioriteta.

foto: Cottonbro

*naslovna fotografija: Karolina Grabowska

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: