Da li imate preko 18 godina?

Gde otputovati za Dan zaljubljenih i Dan državnosti?

Autor:
0
0

I ove godine dva neradna dana za Dan državnosti, Sretenje, padaju nekako u sred nedelje, tačnije sreda i četvrtak, tako da oni koji mogu da spoje sa petkom i vikendom mogu isplanirati jedan mini odmor.

Naravno, državni praznik dolazi odmah posle Dana zaljubljenih/ Dana Svetog Trifuna pa se možete opredeliti i za neko romantično putovanje.

Ipak mora se reći i da praznik „ne pada“ baš u zgodno vreme, jer dolazi posle „najdužeg meseca u godini“ i posle velikih troškova koje smo imali za novogodišnje i božićne praznike. Ipak, ovo je period kada je smeštaj povoljniji, pa ukoliko su vas praznici umorili i imate viška novca možete otputovati. A možda ubodete i neki povoljan let u poslednjem trenutku.

Ovde ćemo se fokusirati uglavnom na region i predložiti nekoliko zanimljivih mesta, naročito ona koja nam nisu na prvu loptu kada pomislimo na zimske destinacije.

Pečuj

Krećemo od Mađarske i za ovaj praznik vam preporučujemo da umesto Budimpešte ili Segedina otputujete u Pečuj, grad koji je 2010. bio evropska prestonica kulture pod sloganom „grad bez granica“. Bogata istorija i tradicija ovog grada u mađarskom delu Baranje vidljiva je na svakom koraku, pa se ovde vide spomenici i kulturna zaostavština iz duge i burne istorije grada duge nekoliko hiljada godina, od Kelta i Rimljana do savremenog doba.

Turistička organizacija Mađarske je na srpskom pripremila odličan vodič pa vam preporučujemo da se upoznate sa njim na ovom linku.

Temišvar

Kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije i najveći  kulturno – istorijski centar Srba u ovoj zemlji svakako je jedna od idealnih destinacija da u njemu provedete par dana.

Grad koji se naziva i „Malim Bečom“, zbog nesumnjivog uticaja Habzburške monarhije, zaslužuje da sednete u automobil i obiđete ovaj deo Rumunije, umesto da sa nekom agencijom krenete na jednodnevni izlet. Idealan je za šetnje tokom kojih možete obići tri trga u ovom gradu – ujedinjenja, pobede i slobode. Tu su i predivne građevine Opera i nacionalni teatar, Saborna (rumunska) crkva , Saborna crkva srpske pravoslavne crkve, katolička katedralna crkva, sinagoga, reprezentativna zdanja secesije, Barokna palata, muzeji…

Sarajevo

Sudar Istoka i Zapada, bogata istorija, predivna Baščaršija, ukusna hrana i snegom okovane planine idealne su pozivnica za one koji žele da spoje hedonizam i odmor u jednom gradu. Naravno, poseta Baščaršiji je neizostavan deo putovanja, jer je ona simbol ovog grada. Gazi Husrev-begova džamija, Sahat kula i Sebilj česma su toponimi ovog grada. Neizostavne su i posete Muzeja Sarajevskog atentata i Latinskoj ćupriji, ispijanje tradicionalne kave i ćevapi za ručak.

Sarajevo je idealno ukoliko volite zimske sportove, tako da na Jahorini, Bjelašnici ili Trebeviću, a možete posetiti i ostatke olimpijskog kompleksa, jer podsećamo Sarajevo je bilo domaćin najvažnijeg sportskog događaja u Jugoslaviji – Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Kotor

Ukoliko ste se uželeli mora, Kotor može biti jedna od destinacija da vidite kako primorje izgleda zimi. Sasvim izvesno vas za razliku od kontinentalnog dela koji će biti i minusu ovde očekuju prijatnije temperature tako da možete uživati u šetnji ne samo divnim Starim gradom, već i okolini, ali i da se popenjete iznad grada i uživate u najlepšem pogledu na Bokokotorski zaliv. Ovih par dana na primorju iskoristite i za posete Perastu ili Herceg Novom.

Solun

Nemojte da vas obeshrabre snimci koji stižu iz Grčke i sneg koji je pao na Mediteranu. Sasvim sigurno će se do praznika otopiti sneg. A i nije loše videti malo snega i na moru. Soun je sasvim izvesno jedan od najlepših i najdinamičnijih mediteranskih gradova. U ovom gradu je svaka njegova ulica i kvart priča za sebe uz mediteranski život i kulturu tipičnu za ovaj deo Grčke. Uživajte u njegovim trgovima, ulicama, crkvama i istorijskim spomenicima.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: