Da li imate preko 18 godina?

Dizajnerski instant klasik

Norveška postavlja nove standarde

Norveška je početkom godine raspisala konkurse za redizajn nacionalne monete i ličnih dokumenata. Rezultati su stigli ove jeseni. Impresivan dizajn oduševio je ceo svet i pokazao koliku pažnju Norveška pridaje redefinisanju nacionalnog identiteta.

Tipično skandinavski – prva je asocijacija na dizajn, ali prefinjeni detalji i smelost pokazuju da su novčanice i lična dokumenta mnogo više od sredstva plaćanja i birokratske obaveze. Dizajneri iz Norveške ovim rešenjima dokazuju da je dizajn važan segment očuvanja nacionalnog identiteta. Britanski Gardijan s pravom postavlja pitanje da li je odvažan dizajn već postao dizajnerski klasik.

pass3

U nameri da dođe do najboljeg rešenja za pasoš i ličnu kartu, Uprava norveške policije je u februaru ov godine raspisala konkurs kako bi došla do rešenja koje će objedinjavati vrhunski dizajn i najviši mogući nivo zaštite ličnih dokumenata. Pre nekoliko dana objavljeno je da je pobednik Neue Design Studio iz Osla sa rešenjem “Norveški pejzaži”.

“Priroda je oduvek bila suštinski deo norveškog identiteta i tradicije, kao i ključni temelj našeg blagostanja”, saopštio je dizajn studio Neue. “Varijacije pejzaža od juga ka severu polazne su tačke za koncept dizajna.”

Korice su urađene u tri boje, pa će tako standardni pasoš biti u crvenoj, diplomatski u tirkiznoj, dok će imigranti dobijati pasoš bele boje. Natpisi Norveška i pasoš u donjem levom uglu, kao i pojednostavljena verzija grba zemlje u gornjem desnom, urađeni su u boji zlata. Minimalistički dizajn ukazuje na privrženost nacije prirodi. Unutrašnje stranice pasoša, kao i pozadina lične karte, prikazuju pejzaže u finim, minimalističkim linijama pastelnih boja.

Mali detalji čine pasoš još impresivnijim. Kada se njegove stranice izlože UV svetlu ukazuje se pejzaž severne Norveške, sa čuvenim “belim noćima”, u indigo, tirkiznoj i ljubičastvoj boji, i skriveni tekst.

Dizajneri su dobili pohvale za “jednostavnost rešenja”. Žiri koji je odlučivao o pobedniku ističe da dizajn ilustruje norveški identitet i obezbeđuje da se pasoš posmatra kao dokument visoke vrednosti. “Dizajn je atraktivan i moderan, boje su suptilne, a apstrakcije pejzaža uzbudljive. Estetski, motivi pejzaža su dobili prepoznatljiv izgled. Žiri ceni jednostavnost rešenja”, kaže se u obrazloženju.

Očekuje se da će novi pasoš biti u upotrebi za dve godine. Policija najavljuje da će ovo rešeje biti obrađeno i dizajnerski izraz izmenjen na osnovu tehničkih i bezbednosnih zahteva. “Krajnji rezultat će biti vidljiv kada se proizvede nova putna isprava”, najavio je pomoćnik načelnika norveške policije Jon Kristijan Torensen.

pass4

Samo godinu dana posle pojave novih ličnih dokumenata, u opticaju će se naći i redizajnirana norveška kruna. Ona bez sumnje predstavlja najsmeliji dizajn jedne monete. Prošlog meseca okončan je konkurs koji je raspisala Centralna banka Norveške, a tema je bila more. Pobedničko rešenje je kombinacija predloga koji su uradila dva studija Snøhetta i The Metric System. Nešto više klasični dizajn prednje strane poveren je studiju The Metric System, dok će zadnju stranu krasiti pikselizovani prikazi nautičkih motiva za koje je zadužena Snøhetta.

Primetno je da redizajn norveške monete i ličnih dokumenata nije utemeljen na tradiciji, već ima čist modernistički izraz, neopterećen heraldikom, prikazima arhitekture i velikana nacionalne istorije.

Novac, kao deo svakodnevice, prenosi izvesnu emociju i ideološku poruku suptilnim sredstvima, a ne samo isticanjem autoriteta. Na ovaj način Norveška preuzima titulu za najprogresivnije izdizajnirani novac u Evropi od Švajcarske. Obe zemlje su ekonomske velesile, a nisu članice Evropske unije, jer njihovi građani ne žele da budu deo ujedinjenog evropskog kontinenta.

Švajcarska je, do pre nešto više od mesec dana, serijom novčanica, koje je još 1995. godine redizajnirao ugledni dizajner Jörg Zintzmeyer, bila apsolutni lider. Ovaj dizajn predstavlja apsolutni vrhunac grafičkog dizajna poslednje decenije 20. veka. Ostaje da se vidi da li će Švajcarska, koja najavljuje redizajn franka, imati odgovor na ovo. Pitanje je, međutim, da li će neka država imati smelosti i snage da uzvrati i pruži odgovor na norveški dizajn pasoša.

Reakcije na Twitter-u

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: