Da li imate preko 18 godina?

150 godina tradicije: Kako je Levi’s 501 stekao kultni status

Kvalitetne, udobne i uvek u modi.

Ne postoji osoba koja bar jednom nije poželela da ih ima. Kao što se mnoge stvari u životu podrazumevaju, tako se podrazumeva da u vašem ormaru postoji jedan par kultnih farmerki. Naravno, mislimo na čuveni model Levi’s 501. Model koji je postao sinonim za džins.

Patentirane pre 150 godina najpre su postale sastavni deo američke tradicije, ali vrlo brzo postale kultni odevni predmet, jer kvalitet nikada ne izlazi iz mode. Ove farmerke su izdržljive, održive i karakteriše ih bezvremenski dizajn.

I priča o njihovom nastanku je poznata. Iza priče su dvojica imigranata, a farmerke su napravljene u vreme Zlatne groznice. Levi Štraus koji je došao iz Nemačke je 1871. počeo saradnju sa krojačem Jakobom Davidom, koji je došao iz Letonije, i tako su nastale farmerke. Njih dvojica su zaslužni za prvi model legendarnog petstokeca, a patent su dobili dve godine kasnije.

Kreirane su za potrebe rudara koji su tih godina tragali za bogatstvom. Bio je to robusni komad odeće, pantalone pravljene tako da izdrže izuzetno naporne uslove rada u rudnicima. Izrađivane su od denima i imale su već čuvene nitne na džepovima. Indigoplava boja dala im je prepoznatljiv izgled koji je i danas simbol za farmerke. Naravno one su u narednim decenijama pretrpele brojne promene i izmene, ali su ostale sinonim za najkvalitetniji džins na planeti.

Od početka 20. veka, pa sve do Drugog svetskog rata, farmerke su bile sinonim za radne pantalone. Međutim nije izdržljivost isključiv razlog zbog kojeg su vrlo brzo postale popularne, pa je Levi Štraus morao da značajno proširi svoje proizvodne kapacitete. One su izgledale zaista odlično i bile su veoma udobne.

Nosili su ih američki kauboji, uglavnom na američkom zapadu. Njihovoj popularnosti u to predratno vreme značajno su doprineli i vestern filmovi. Džon Ford je 1939. godine snimio čuveni film Poštanska kočija (Stagecoach) u kome su glavne uloge tumačili Kler Trevor i Džon Vejn. Vejn, tada još glumac u usponu, nosi džins i zapravo je bio oličenje imidža jedne nove generacije kauboja.

Vesterni su ubrzo postali jedan od najpopularnijih žanrova u američkoj kinematografiji, te je svaki dečak i tinejdžer želeo da obuče farmerke kako bi izgledao kao idol sa bioskopskog platna ili plakata.

Farmerke su nosili i radnici u fabrikama, ali one su toliko bile udobne da su ih nosili i kod kuće. Američki vojnici, koji su se iskrcali u Normandiju tokom Drugog svetskog rata, nosili su farmerke u slobodno vreme kako bi ih podsećale na dom.

Kako je 501 stekao kultni status?

Nošenje farmerki u posleratnoj eri značio je odbijanje reintegracije u glavne tokove društva i posledično odbacivanje društvenih normi. Pesnici bit generacije, poput Džeka Keruaka i Alena Ginsberga, nosili su teksas kao odraz bunta i odbijanja da se uklope u modne norme. Tada su počeli da nastaju i prvi motociklistički klubovi čiji su članovi lutali od grada do grada u farmerkama, kožnim jaknama i robusnim čizmama.

I upravo su filmovi Divljak (The Wild One) iz 1953. sa Marlon Brandom u glavnoj ulozi i Buntovnik bez razloga (Rebel Without a Cause) iz 1955. sa Džejsmom Dinom u glavnoj ulozi doprineli popularnosti džinsa. Bili su to filmovi i likovi koji su predstavljali bunt protiv društvenih pravila i normi.

Dodatno je popularnosti farmerica doprinela i tada najveća američka zvezda. Elvis Presli je ulogom mladića koji posle zatvora počinje muzičku karijeru u filmu Zatvorski rok (Jailhouse Rock) iz 1957. najpre zaludeo Ameriku, a potom i ceo svet.

Levi’s je uvideo ogroman potencijal na tržištu i predstavio je liniju crnih farmerki Elvis Presli. Sada su svi mogli da se oblače kao on. Prodaja teksasa se učetvorostručila između 1957. i 1960.

U mnogim konzervativnijim američkim sredinama krenule su i zabrane. Tako je džins zabranjivan u školama, koje su isticale da su farmerke obeležje problematične i delikventne omladine. S druge strane kompanije koje su ih proizvodile plasirale su oglase, bilborde i drugi propagandni materijal dokazujući da su farmerke idealna odeća za škole.

Tamo gde je stao Džon Vejn, nastavio je Klint Istvud noseći farmerke u čuvenoj trilogiji Dolari Serđa Leonea. Vesterni su ponovo postali mejnstrim, a publika je hrlila u bioskope da pogleda filmove Za šaku dolara (For a Fistful of Dollars) iz 1964, Za dolar više (For a Few Dollars More) iz 1965. i Dobar, loš, zao (The Good, the Bad, and the Ugly) iz 1966.

Istvud je nosio farmerke i kao inspektor Hari Kalahan u čuvenom serijalu o Prljavom inspektoru Hariju. Samo su ovde farmerke uklopljenje u mnogo formalniji, konzervativniji izgled u kome su dominirale košulje, sakoi i mantili. Džins je nosio i Robert Redford igrajući analitičara CIA u špijunskom trileru Tri kondorova dana (Three Days of the Condor) iz 1975. Nikako ne smemo zaboraviti ni Džeka Nikolsona u filmu Let iznad kukavičjeg gnezda (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) ili Roberta de Nira u čuvenom Taksisti (Taxi Driver).

Međutim, nije ovo samo odeća za kauboje, buntovnike i bajkere. O tome nam najbolje svedoči fotografija mlade manekenke Norme Džin Bejker iz vremena pre nego što je postala čuvena Merilin Monro.

Postale su deo svakodnevnog stajlinga poznatih dama – Debi Hari, Vinone Rajder, Pamele Andreson, Viktorije Bekam… Sasvim zasluženo našle su se na naslovnoj strani čuvenog modnog magazina Vog (Vogue).

Farmerke koje je su bile simbol bunta, odeća radničke, a potom i srednje klase u Americi i Evropi, ali i studenata koji su se borili za svoja prava i boraca za mir i ravnopravnost, postale su mejnstrim.

To je tokom osamdesetih godina dovelo do toga da su mnogi počeli da prave džins. Devedesetih ih je imao gotovo svaki brend, ali su 501 i dalje ostale sinonim za farmerke.

Proslava u Beogradu

Povodom velikog jubileja, od 20. do 21. maja u galeriji Štab u Beogradu, organizovan je događaj na kom su gosti imali priliku da se upoznaju sa istorijom brenda Levi’s i modela 501, da učestvuju u upcycling radionicama, dobiju savete vodećih srpskih stilista, kao i da učestvuju u razmeni farmerki i drugim zanimljivim aktivnostima.

Tailor i Repair shop omogućili su gostima da personalizuju nove modele Levi’s farmerki ili da donesu svoje stare Levi’s odevne predmete na popravku ili doradu.

Iskusni krojači i dizajneri vodili su upcycling radionice na kojima su učesnici kreirali nove modne favorite koristeći stare teksas komade, u skladu sa principima održive mode. Poznati srpski stilisti Ašok Murti, Vanja Pantin, Kristina Bekvalac i Stefan Orlić učestvovali su u “Speed date a stylist” segmentu i delili savete o odabiru pravog kroja farmerica i kombinovanju džinsa u različitim prilikama i novim modnim trendovima kada je teksas u pitanju.

Najveću pažnju izazvala je humanitarna aukcija zatvorenog tipa, na kojoj su prikazani vintage modeli 501® reinterpretirani od strane Dragane Ognjenović, Igora Todorovića, Ane Ljubinković, Ines Janković, Matije Vuice, Tijane Žunić, Tamare Jarić, Nine Rajak, Dechka Tzara, Svetlane Ninković x Zla-Zla, Discipline, Aleksandra Zabunovića, Ivane Rabrenović i Dijane Malnar.

U okviru case study takmičenja, studenti Fakulteta organizacionih nauka predstavili su inovativna rešenja na temu održive mode, u skladu sa misijom brenda Levi’s.

Za atmosferu su se pobrinuli DJ Marko Nastić, kao i predstavnici mlađe generacije – hip hop pevačica Zera i DJ Lanna.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: