Da li imate preko 18 godina?

Androidi uskoro među nama

Robot Sofija firme Hanson robotics dobila državljanstvo Saudijske Arabije gde je proizvedena.

Izgleda da je Flip K. Dik u svom kultnom romanu “Sanjanju li androidi električne ovce“ iz 1968. maltene pogodio godinu kada će replikanti biti aktuelni. 2019. dešavao se kinematografski lov na pobunjene robotske kopije ljude, a 26. oktobra 2017. na konferenciji „Future Invesment Initiative“ u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, predstavljen/ predstavljena je Sofija, prvi potpuno samostalan i nezavistan humanoidni robot.

Rodna začkoljica u prethodnom pasusu nije besmislena. Kada pogledate kako Sofija izgleda, govori,  zaključuje, odgovara i postavlja pitanje shvatate  robota rodno – ženskog pola –  ali jedan pogleda na ono što Sofija govori odgovarajući na pitanja moderatora Andrew Ross Sorkin-a, čuvenog ekonomskog novinara Njujork Tajmsa i jednog od najboljih istraživačkih novinara u Americi kada su finansije i Vol Strit u pitanju uhvati vas jeza. Jer nikada ranije nismo imali prilike da vidimo ono što nas je plašilo u detinjstvu ovako realno i blisko.

Sofija je učestvovala na panelu kao ravnopravan govornik. Obratila se okupljenim investitorima koji su je mahnito slikali mobilnim telefonima odgovarajući na Sorkinova opravdana pitanja o njenom statusu humanoida i zabrinutosti ljudske civilizacije činjenicom da je funkcionalni humanoidni misleći robot uopšte napravljen.

Sofija je, s druge strane, odgovorila kako je „napravljena da bi učila od pametnih i mislećih ljudi i da je tu kako bi pomogla ljudima u bolje životu“ navodeći bejbisitovanje, negu starijih i ostale kućanske poslove u kojima bi nam mogla pomoći.

Kada prenebregnete činjenicu da sama pojava robota koji govori sintetizovanim ženskim glasom u nama budi sva pop kulturna sećanja na distopijske vizije budućnosti momenat u kome Sorkin navodi svoju zabrinutnost svetom budućnosti s robotima i referiše na goreposmenuti roman i film Ridli Skota zabrinjava. Naima, Sofija je, veoma autoritativno i jezivo, odgovorila novinaru kako gleda previše holivudskih filmova i sluša Ilona Maska, vlasnika Tesla autoindustrijskog konglomerata koji je prvi izneo zabrinutost prevelikim napretkom robotike i tehnolgije vezane za nju. Rutger Hauer vam je sada u mislima, priznajte!

slika iz finalne scene Blade Runner-a i monolog replikanta Roy Batty-a u interpretaciji Rutgera Hauera.

Ma koliko Sofija na svom izlaganju uveravala prisutne kako će učiniti svet boljim mesto za život u procesu njenog stvaranja ima dovoljno razloga za brigu.

Pri prvom predstavljaju robota na tehnološkom okupljanju pri filmskom festivalu South by SouthWest (SXWS) u Ostinu u Teksasu vlasnik kompanije Hanson Robotics Dejvid Hanson pitao je Sofiju jedno pitanje a odgovor je zabrinuo sve. Da ne bismo pravili spojler pogledajte video intervju sa tog predstavljanja.

Sofija ima 64 motora u glavi i vratu koji imitiraju ekspresije lica i prirodne pokrete vrata i glave i silikonsku kožu. U očima ima dve kamere za prepoznavanje lica koje mogu da vas zapamte pošto su vas jednom ugledale a Hanson Robotics su razvili tzv. „Character Engine A“ koji omogućava Sofiji izgradnju karaktera na osnovu informacija koje od razgovora sa ljudima. Ni biografija njenog stvoritelja Hansona nije nezanimljiva – prvi put je dospeo u javnost 2005.  napravio robota po liku Filipa K Dika. U memoriju androida ubacio je kompleta pisana i govorna dela pisca tako da je ovaj kako je nazvan „inteligentni konverzacioni portert Dika“ odgovarao na pitanja vodeći se radovima samog pisca. Pošto nije imao mogućnosti facijalne ekspresije nije bio baš pravi replikant, ali 12 godina kasnije Hanson Robotics je uspeo. I da ne zaboravio – Hasnon je godinama radio i u Volt Dizniju gde je naučio  sve moguće tehnike maske i animacije.  Sada je već godinama osnivač, predsednik i vlasnik kompanije koja je uspela da oživi sve najjezivije ideje antiutopije.

Sofija je prvi robot koji je dobio i državljanstvo Saudijske Arabije pošto su investitori iz ove zemlje, a i sklopljena je u istoj.  Pod kojim uslovima je ovo urađeno nije oktriveno ni kako je Sofija klasifikovana u jedinoj zemlji na svetu gde je šerijatski zakon, dakle običajno pravo, primenjeno u pravom uređenju države. Dok prestajemo da sanjamo električne ovce i počinjemo s košmarima o pravim androidima pogledajte kako se  Sofija predstavila svetu, a posle toga kultnu scenu iz Blade Runnera. Neće vam biti svejedno sigurno.

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. Mary says:

    Why do we need robots? There are almost 8 bilion people. We don’t need robots!

Ostavite komentar: