Da li imate preko 18 godina?

5 velikih Google novosti

Šta je najavio najveći globalni IT konglomerat i kako će sve to uticati na naše svakodnevno korišćenje mobilnih telefona?

1
0

Na redovnoj godišnjoj Google konferenciji za programere koja se danas završava, kompanija je javnosti predstavila neke od novih projekata koji potpuno vezuju veštačku inteligenciju i korisnike.

Google I/O konferencija svake godine okuplja više od nekoliko desetina hiljada programera i više pd sto hiljada pratilaca preko YouTube-a i drugih mreža. Ove godine mesto održavanje je Shoreline amfiteatar veoma blizu kompanijske centrale u kalifornijskom mestu Mountain View. Sem predavanja i događaja kojima se može prisustvovati uživo, ukoliko se prijavite na I/O 2017, ove godine je predstavljen veliki broj noviteta koji očekuju sve korisnike veštačke inteligencije i mahom mobilnih tehnologija (mali spoiler:  nije samo u fokusu Android operativni sistem).

Konferenciju zatvara live nastup čuvene elektro dvojca „LCD Soundsystem“ (imate live prenos na YouTube sutra u 21h po američkom ili 6 ujutro u subotu po našem ko pravo iz beogradskog klabinga odluči da klabinguje i ispred kompjuterskog ekrana) dok se predstavljeni noviteti najviše tiču poboljšanja korisničkog iskustva i upravo su fokusirani na same korisnike i njihove potrebe. Okej, nismo sada videli ništa od čega ispada vilica, niti je Google predstavio robote koji će zameniti ljude u svim poslovima niti će vam mobilni telefon postati potrebniji od članove porodice,  ali se definitivno izdvaja nekoliko tehnologija čija upotreba olakšava svakodnevnu upotrebu vašeg smartphone-a. Evo 5 najznačajnijih:

GOOGLE LENS

Pomoću ove tehnologije kamera na vašem telefonu će postati glavno oružje Google Assistenta koji će preko kamere videti i tumačiti svet oko vas. Na primer, vidite restoran, uperite kameru telefona u tablu i Google Assistent vam daje ocenu i kometare na restoran; šetate, vidite poster muzičke grupe, uperite kameru, a Assistent vam pušta muziku; uperite telefon u biljku, a Assitent vam daje vrstu. Ovo čitanje okruženje ide toliko daleko da ćete moći da uperite telefon u username i password vaše wi-fi veze, a da se od tada telefon automatski kači na mrežu koristeći podatke. Google nije rekao kada će Google Lens biti tačno implementiran u telefone, ali će, čim izađe, biti integralni deo Google Assistenta i Photos dela.

GOOGLE ASSISTENT DOSTUPAN I NA IPHONE-U

google asistent

Google i Apple se ne podnose, to zna svako ko je ikada uzeo smartphone u ruke. Ali Google planira da prekine ovo sigurno ne zbog mira i ljubavi, već zbog povećanja broja korisnika. Od danas je Google Assistent dostupan kao aplikacija i na AppStore-u te ga možete instalirate i koristiti iako ste Iphone korisnik. Ne zna se kako Apple gleda na ovo pogotovo, jer ima sopstenog Siri AI asistenta, ali čim je aplikacija na store-u biće da im ne smeta baš toliko.

GOOGLE HOME POSTAJE TELEFON

google home

Google home, multimedijalni kućni zvučnik koji je obavljao i funkciju podsetnika i asistenta postaje telefon te će preko samog uređaja moći da se zove i da se primaju pozivi. Korisnici u Americi i Kanadi prvi imaju ovu opciju, a Google home uređaj koristi poseban broj, no postojaće i mogućnost da povežete i vaš postojeći mobilni broj, a i tu je i mogućnost da svi u kući koriste Google Home, ali isključivo za pozivanje brojeva kako se ne bi desilo da vaša deca ili supružnik dobiju poziv koji im nije namenjen. Izgleda kao scena iz film „Totalni opoziv“, zar ne?

GOOGLE PHOTOS SA FIZIČKIM ALBUMOM, POTPUNIM SHARING-OM I RETUŠIRANJEM FOTOGRAFIJA

Google photos ima tri nove opcije koje će svaki korisnik opsednut fotkanjem obožavati. Prva je mogućnost fizičkog albuma: ukoliko želite neke fotografije kao fizičke Google će vam to omogućiti, prebaciti u format za štampu na samom telefonu, preporučiti koje fotografije su „za album“ i izraditi vam album sa fotografijama počevši od 9.99 dolara. Naravno, ako koristite ovu opciju kod nas zaboravite da je to moguće, ali lepo je znati pa ako negde otputujete i baš nemate šta pametnije da radite možete dobiti personalizovani album fotografija od Google. Potpuni (i preporučeni sharing u okviru njega) je već dobra opcija: otišli ste s društvom na more ili na put i pošto je vaš telefon bio najbolji svi vas smaraju da im šaljete fotografije. Ovako Google photos prepoznate ljude s fotografije među vašim kontaktima i sam sheruje fotografije bez potrebe da se vi smarate sa skidanjem, slanjem i ostalim stvarima.

google album

Google i ovde uvodi potpunu korisničku kontrolu tako da možete birati da li ćete slati samo fotografije porodice ili dece ili nekog posebnog detalja. Automatsko retuširanje je najbolja stvar: imate super fotku s bivšim prijateljima ili sa bivšim emotivnim partnerom, a ne želite da je gledate jer su i oni na njoj. Ništa lakše: Google postaje, u momentu, vaš digitalni Enver Hodža (koji je sa oficijelnih i porodičnih fotografija brisao članove CK Albanije i prijatelje koje je smaknuo kao da nikad nisu ni postojali) i Photos će vam automatski retuširati fotku kako vam odgovara skidajući sve ono što je nepotrebno (ili nekog koga vi smatrate nepotrebnim). Šalu na stranu, ova opcija je dobra ukoliko želite da očistite fotke od nepotrebnih elemenata ili da ih poboljšate bez znanja Photoshopa ili bez downloadovanja fotografije i dodatnog napora.

VPS UMESTO GPS-A

I, za kraj, možda i najnapredniji. Svi znamo za GPS – skraćeno od Global Positioning System – programskog protokola koji služi za navigaciju. No GPS, iako je odličan lokacioni protokol za velike oblasti i geografsku navigaciju, ima dosta ograničenja kada su enterijeri i male razdaljine u pitanju.

Google se dosetio da bi VPS – Visual Positioning System – ispunio praznine GPS-a kada je navigacija u enterijerima u pitanju. Koristeći Tango, 3D vizuelizacionu tehnologiju kojom bilo koji predmet ili stvar možete preko ekrana mobilnog telefona i kamere na istom smestiti u prostor oko vas, VPS traži prepoznatljive objekte oko vas kako biste bili locirani sa preciznošću od nekoliko santimetara. U praksi to izgleda ovako: GPS vas dovede do mesta koje ste tražili, na primer tržnog centra, a onda vas VPS odvede do tačne radnje i tačnog proizvoda koji želite da kupite. Zvuči sjajno no Lenovo je jedina kompanija sa telefonom koji podržava Tango sistem (Phab 2 Pro). Videćemo kako će se ova tehnologija razvijati ali eto manje brige ukoliko vam švalerka zaturi deo donjeg veša u kući ili vam devojka ne da da izađete u grad i uroljate se sa ortacima : uključite VPS i demantujete tekst najvećeg hita Goge Sekulić „Gaćice“ ili se virtuelno nađete u omiljenom klubu dok, u stvari, igrate po dečijoj sobi cevčeći poslednju flajku piva.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: