Da li imate preko 18 godina?

Thom Yorke iz Radiohead-a odgovorio na prozivke oko nastupa u Izraelu

Prvi put od kada je organizacija “Artists for Palestine UK“ javno zamolila Radiohead da otkaže koncert u Tel Avivu 19. jula frontmen benda se javno oglasio i to prilično oštro.

3
0

„Zamislite da ja sada muzičarima kao što je Roger Waters ili reditelju kao što je Kean Loach kažem gde da radi i kako da misli“, rekao je Thom Yorke za Rolling Stone kada je upitan o otvorenom pismu bendu da razmisle o svom nastupu u Izraelu. 

Thom_Yorke_2016

Thom Yorke na nastupu u Parizu 2016, foto : Yasuko Otani

Pismo su, između ostalih, potpisali i Roger Waters, bivši član „Pink Floyda“, Thurston Moore, gitarista i pevač Sonic Youth-a i kompletan bend Young Fathers, legende bristolskog trip hopa.

„Dijalog koji oni žele da uspostave je isključivo crno-beli“, nastavio je Yorke, a onda izbacio iz sebe sve što iskreno misli o incijativi „i umesto da  privatno pitaju za mišljenje  javno nas najedu govnima. To me veoma uznemirava, a ono što me još više uznemirava je pomisao da smo toliko neinformisani i retardirani pa nismo u stanju da sami donosimo odluke. Samo pismo je uvredljivo držanje bukvice i, uostalom, ne razumem kako otkazivanje jednog rok koncerta u jednoj zemlji menja političku situaciju“

York se osvrnuo i na trač da gitarista benda Jonny Greenwood nije obavešten da sviraju u Tel Avivu : „Kako da ne? Čovek kome je supruga Arapkinja iz Izraela i koji u porodici ima i Palestince i Jevreje nema pojma o tome gde svira. I zamislite koliko je sve ovo uvredilo njega, posebno reči iz pisma da koncertom podržavamo izraelski aparthejd. Ali ‘ajde da pretpostavimo da nemaš pojma s kim je gitarista u braku i zašto idemo negde da sviramo i pored svega toga koristiš reč „aparthejd“ na pežorativan način? Meni je to jebeno bizarno. Trošiš energiju na negativne stvari i stvaraš podele umesto da spajaš ljude ili promovišeš dijalog i međusobno razumevanje. I umesto da društvo napreduje ti ga deliš i šta dobijaš? Jebenu Theresu May, jebenog Trampa i jebenog Netanyahua“, završio je Yorke u svom stilu, a na potpitanje šta misli o Rogeru Watersu, koji je bio najglasniji u napadima na bend, a dugogodišnji Radiohead-ov producent i najbolji Yorkeov prijatelj, Nigel Godrich, mu je radio novi album, ironično dodao: „Moš’ misliti kako je to uticalo na Nigelov i moj odnos? Mislim, hvala ti Rogere, baš moraš da me jebeš gde stigneš?“

U otvorenom pismu je navedeno da će Radiohead svirati u zemlji za koju su Ujedinjenje nacije, u više izveštaja, rekle da sprovodi aparthejd prema stanovnicima palestinskog porekla i da, pošto su se javno zalagali za poštovanje ljudskih prava na Tibetu, čudi kako su se oglušili na pozive da otkažu telavivski nastup. Potpisnici apela, a najglasniji u promovisanju istog je bio pomenuti Waters, su naglasili da bi svi umetnici trebalo da se ujedine kao kada je bojkotovana Južna Afrika ’80-tih i da odbiju svaku mogućnost nastupa u Izraelu dok se ne promeni odnos prema Palestinicima. Apel „Artists for Palestine UK“ su potpisali najveća imena britanske kulturne i umetničke industrije i sem potpisa svi od reda odbijaju da na bilo koji način nastupaju u i u ime Izraela.

Na kraju ove žustre razmene stavova navodimo da je danas 20 godina od izlaska kultnog albuma Radiohead-a „Ok Computer“ pa u ime smirivanja strasti i razumevanja evo singla amblematičnog imena  „Promise“ koji nije ušao na prvobitnu tracklistu albuma, ali je od danas dostupan na muzičkom tržištu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: