Da li imate preko 18 godina?

Secret Garden Closing party u klubu Drugstore

Sa rumunskim producentom Danagom, koji će nastupiti u Drugstoreu.

Autor:

10. septrembra u klubu Drugstore održava se veliki Secret Garden Closing party. Line up će obogatiti jedno od bitnijih imena rumunske underground scene- Daniel Aga, poznatiji kao Danaga, a pored njega nastupaće i Mkdsl, Chorbika i Aytac Aybak. Danaga će takođe gostovati dan ranije na zvaničnom otvaranju novog mesta na reci “Marina Gazela”, gde žurka počinje već od 18h.

Danaga je svoju muzičku karijeru započeo još davne 1998. godine, prvo kao vokal i gitarista u rok bendu, nakon čega se okrenuo elektronskoj muzici. Danas njegovu muziku možemo opisati kao spoj različitih žanrova elektronske muzike, džeza, hausa, fanka, sa puno hip hop zvuka i zvuka istočno-evropskog folklora.

danaga-3

Ovo je tvoj prvi put da nastupaš u Beogradu. Da li si ranije bio u Srbiji?

Ne, nisam, ali mislim da Rumuni i Srbi dele neku vrstu predaka, kao braća smo. Sećam se kada je Beograd bombardovan, tata i ja smo imali običaj dosta da slušamo soundtrack Gorana Bregovića za film “Underground” i mrzimo Amerikance (smeh).

Možeš li nam odvojiti 5 rumunskih izvođača / bendova elektronske muzike koje voliš?

Shukar Collective, Karpov not Kasparov, NSK, Rodion GA, Michael Cretu.

Možeš li nam imenovati 5 rumunskih izvođača / bendova van elektronske scene?

Trei Parale, Trio Grigoriu, Taraf de Haidoucs, Timpuri Noi, George Enescu.

danaga-cover

Poznat si po tome što mešaš različite muzičke žanrove u svojoj produkciji. Koja je bila najneočekivanija “spojka” koja je super radila? A koja je bila “sigurica” pa je ispala bezveze?

Ne mislim da to tako funkcioniše. Ne uzmeš samo dva žanra, staviš ih u kombinator i vidiš šta dobiješ. Moraš da pritisneš i neke dugmiće. Ali sve može da radi ako imaš malo inspiracije da ga napraviš da radi. Možeš čak i da kombinuješ durski i molski akord i dobiješ zanimljiv rezultat.

Kako rumunska scena tretira underground umetnika?

Koja scena? Tehno je prilično mainstream sada u Rumuniji. Doduše underground je uvek bio dobar izvor za mainstream. Možda vidiš neka imena underground scene na velikim festivalima, ali ne mislim da postoji neka realna podrška.

Da li je jaka tehno scena u Rumuniji proširila uticaj i na druge elektronske pravce i ojačala poziciju elektronske muzike u Rumuniji?

Da budem iskren, pre dve godine nisam ni znao da takva scena postoji. Upoznao me je prijatelj koji me je bukirao da nastupam na festivalu u Belgiji. Pokazao mi je njegovu ogromnu kolekciju rumunskog tehna. “Šta?? Da li me zajebavaš??” Danas mislim da je malo precenjen. Ima nekih talenata, ali ima i dosta sranja.

danaga

Koja su tri mesta na koja bi nas odveo prilikom posetie u tvoj rodni Cluj?

Odveo bih vas na Tarnita jezero, mojoj kući i u “La gazette” (mali klub na brdu fokusiran više na underground techno).

https://www.facebook.com/events/1220267114705492/

https://www.facebook.com/events/1761104680830842/

Autor teksta: Chorbika

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: