Da li imate preko 18 godina?

Queen i David Bowie imaju još pesama?

Bivši roadie grupe Queen tvrdi da su oni i pevač imali još neobjavljenih snimaka pored kultne "Under pressure"

Peter Hince, koji je bio deo tehničke ekipe The Queen tokom osamdesetih u intervjuu “Guardianu” potvrdio da je tokom 1981. snimljeno još zajedničkih pesama. 

Ovu informaciju indirektno je potvrdio i gitarista grupe Brian May rekavši da kompletni snimljeni materijal s Bowiem nije ugledao svetlost dana, ali postoji ideja da se to desi.

freddie-david

Sada pomenuti Hince tvrdi da je bio u studiju kada su Freddie Mercury i Bowie snimili nekoliko numera. “To su bile obrade i rok klasici koje su pevali u duetu od Bowie-ve pesme “All the Young dudes” preko rok klasika kao što je pesma benda Mott the Hoople “All the way from Memphis” i još mnogih drugih. Nisu demo verzije iako su bile snimljeno džemovanje. To su čistokrvne rok en rol pesme prave dužine. Sirovo otpevane i odsvirane, ali pakleno dobre”, zaključio je Hince.

Queen_&_David_Bowie_-_Under_Pressure.jpeg

omot singla izašlog 1981

Sama pesma je nastala iz džem sešna koje su muzičari imali u švajcarskom Mountain Studios gde je Bowie došao da snimi prateće vokale za pesmu Queen-a “Cool cat”, ali oni nisu ušli u finalnu verziju pesme jer nije bio zadovoljan svojim glasom. Paralelno, bend se mučio sa pesmom “Feel like”, Bowie, koji se zatekao, je preuzeo stvar u svoje ruke i posle intenzivnog džemovanje došlo se do forme pesme kakvu sada znamo. Ona je snimljena u studiju benda u švajcarskom gradu Montereju na ženevskom jezeru. Samo snimanje su pratile kontroverze – Freddie i Bowie nikako nisu mogli da se dogovore kako će pesma finalno zvučati, došlo je i do sukoba sa ostalim članovima benda pošto je svih 5 navedenih autora pesme tvrdilo da je ovaj drugi smislio čuvenu bas liniju koja je osnov pesme. Basista John Deacon je osamdesetih tvrdio da je smislio Bowie; Bowie, pak, na svom sajtu tvrdi da je bas linija već postojala kada je on došao da radi na pesmi; bubnjar benda Roger Taylor rekao je u dokumentarcu BBC-a da je Deacon smislio bas liniju, svirao je danima u studiju, ali da je onda neverovatnih sticajem okolnosti tokom jednog ručka zaboravio, ali ga je sam Taylor podsetio na nju kada su se vratili u studio. Na kraju Brian May 2016. izbacuje treću verziju u kojoj je Bowie autor pošto je Deacon smislio melodiju u drugim taktovima, ali ga je Bowie odmah ispravio čim je stigao u studio i insistirao je na današnjoj verziji. Sve u svemu, sva petorica su potpisani kao ravnopravni autori i to posle mučne borbe tokom koje su i Freddie i Bowie, zaslepljeni svojim veličinama u to vreme, pretili da će pokrenuti sudski spor, blokirati izdavanje pesme i lišiti autorskih prava ovog drugog. Menadžeri su se umešali, dosta mirotvoračkog posla je odradio Brian May i pesma je izašla. I jedni i drugi su je svirali ekstenzivno na turnejama tokom osamdesetih, ali spot, da li zbog netrpeljivosti između autora, ili zbog pretrpanih rasporeda, nikada nije snimljen. Umesto muzičara reditelj David Mallet izmontirao je spot od snimaka saobraćajnih nesreća, nasilja, terorističkih napada u Severnoj Irskoj kombinovanih sa snimcima mase u trenucima zabave. Time je želeo da prikaže apsurd ljudske civilizacije spremne da krvavo ratuje i da se provodi u isto vreme pravdajući se delovanjem “pod pritiskom”. Zbog toga spot nije prikazivan na britanskoj “Top of the pops” TV emisiji.

Koja god da je verzija, razlog, motivacija, ili bilo šta drugo u pitanju “Under pressure” predstavlja remek delo istorije savremene popularne muzike. Dok se preživeli članovi grupe Queen spremaju za veliku turneju s pevačem Adamom Lambertom, a Fondacija Davide Bowie-a izdanje “A New Career In A New Town”,  kompilaciju svih albuma od 1977. do 1982. poslušajte dva vokala u himni o pritiscima na individuu i poslednicama istih.

*sve fotografije sem omota singla Youtube screenshot

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: