Da li imate preko 18 godina?

25 godina rada Kande, Kodže i Nebojše

Bend snima prvi koncertni album u Domu omladine, a posebnu scenografiju za nastup osmišljava tim Resonate festivala.

Autor:
3
0

Beogradski bend Kanda, Kodža i Nebojša obeležiće 25 godina od osnivanja grupe, koncertom u Domu omladine 12. marta, koji se održava u okviru Guitar Art Festivala.

Koncert će biti podeljen u dva dela: prvi deo sa akustičnim gitarama, s obzirom na to da je bend na unplugged turneji poslednja tri meseca, a nakon toga sledi deo sa električnim aranžmanima, sa pesmama iz svih faza istorije grupe.

Ovaj koncert će biti poseban i zbog činjenice da će ovom prilikom KKN snimiti svoj prvi koncertni album, kao i zbog scenografije koju priprema tim Resonate festivala, pod kreativnom palicom Marije Jelesijević.

KKN 25 GOD

foto: Vladimir Miladinović – Piki

Odgovorni urednik programa Doma omladine, muzički kritičar Dragan Ambrozić ističe da su KKN jedan od ključnih bendova sa rok scene iz devedesetih godina, grupa jedinstvene poetske vizije, čiji rad ostaje upamćen kao jedan od vrhunaca pozne faze razvoja našeg rokenrola.

Počeli su 1991. kao sastav prijatelja, među kojima su bili Oliver Nektarijević (pevač), Rastko Lupulović (gitara), Vladislav Rac (bas), Stevan Dimitrijević (bubanj), a album Guarda Toma!, na kome su uglavnom njihovi snimci uživo, dokumentuje ranu fazu razvoja benda. Njihov pravi debi albuma “Igračka plačka” iz 1998. godine je, prema Ambzozićevim rečima, jedno od onih remek dela koje su obeležile teške devedesete godine u našoj zemlji, prihvaćeno jednako i od kritike i od publike.

“Suptilno angažovano i strasno, KKN su se upisali u kolektivnu svest kao neočekivani glasnogovornici svoje generacije. Jedinstveni Oliverov vokal i pojava izdvojili su se prirodno kao centralna tačka pažnje
publike, ali su sjajne sposobnosti izuzetno originalnih muzičara pokazale da se radi o grupi koja će još dugo ostati prisutna. Uspon KKN počinje od tad i ne zaustavlja se, ni posle promena sastava, naročito drastičnih 2001- 2003, kad je bend jedno vreme prestao da radi”, naglašava Ambrozić.

Ambrozić ocenjuje da je njihov povratnički album “Prekidi stvarnosti” 2005, doneo ne samo teži, rokerskiji zvuk, nego i jednako uverljivu viziju koja je svom snagom osvetljavala nove društvene okolnosti, posle demokratskih promena u našoj zemlji.

“KKN i dalje unose političku oštricu u intimni svet mladih ljudi, verno odražavajući njihovo stanje duhova, i po tome su jedinstvena pojava kod nas. Metaforičke slike ovog benda nastavljaju tačno tamo gde je EKV stala, produžujući ovu našu autentičnu tradiciju umetničkog izraza unutar rokenrola ka novim vrhuncima. Poslednjih deset godina bend je svojom intezivnom koncertnom aktivnošću zadobio novi naraštaj publike, šireći se i regionalno. Nekoliko nagrada za najbolji album godine tokom dvehiljaditih doprinele su konačnoj afirmaciji i kod najšire publike, a sedmi po redi album Volja za noć iz 2014, i dalje je aktuelan”, ističe Ambrozić.

Kaver foto: izvor

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: