Da li imate preko 18 godina?

Zeleni bioskop Slobodne Zone: Najbolji filmovi Berlinala u bioskopima na otvorenom

Autor:

Nakon izuzetno uspešnog pilot projekta prošle godine i više od 2.000 posetilaca, Zeleni bioskop Slobodne Zone očekuje nas i ovoj jula i avgusta. Publika će imati priliku da u bioskopima na otvorenom, pod zvezdanim nebom, pogleda filmove na tri različite lokacije – u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Mokrin Hausu u Mokrinu i Ekološkom centru Radulovački u Sremskim Karlovcima.

Filmski festival Slobodna zona kroz ovaj projekat želi da doprinese u ukazivanju na ekološke globalne i lokalne probleme, kao i u pronalaženju potencijalnih rešenja i mogućih primera dobre prakse. Kroz pažljivo odabrane filmove otvaraju se pitanja o različitim aktuelnim eko temama kako bi posetioci bolje razumeli koji su uzroci i posledice globalne krize i kako bi bili motivisani da preuzmu inicijativu i angažovano učešće u okviru svojih lokalnih zajednica.

Zeleni bioskop počinje domaćom premijerom filma El Eko, koji je ove godine osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Berlinalu. El Eko je priča o ehu onoga što leži u duši, o toplini i utočištu koje pružaju oni oko nas, o surovosti prirode, buntovništvu i odrastanju. U udaljenom meksičkom selu koje postoji van vremena, deca se brinu o životinjama i svojim starima, uče da razumeju smrt i ljubav iz svake izgovorene i prećutane reči svojih roditelja.

Očekuje nas i projekcija filma “Alkaras” koji je dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinalu 2022. godine. Otkad pamte, porodica Sole je svako leto provodila berući breskve u Alkarasu, malom katalonskom selu. Ali, suočeni sa deložacijom, shvataju da bi im ovogodišnji rod mogao biti poslednji. Novi planovi, koji uključuju seču drveća breskve i postavljanje solarnih panela, izazivaju razdor u ovoj velikoj porodici. Po prvi put se suočavaju sa neizvesnom budućnošću i rizikuju da izgube više od svog voćnjaka.

 

Projekcije filmova su besplatne za posetioce i počinju u 21.00 sat.

Lokacije i program projekcija :

 Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Novi Sad:

  1. jul : “El Eko”
  2. jul: “Alkaras”

Mokrin House, Mokrin:

  1. jul: “Alkaras”

Ekološki centar Radulovački, Sremski Karlovci:

  1. avgust: “Alkaras”

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: