Da li imate preko 18 godina?

“Trougao tuge” otvara 28. Sarajevo Film Festival

Autor:

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, švedskom reditelju Rubenu Östlundu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala. Njegov najnoviji film Trougao tuge, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu, otvoriće 28. izdanje ovog festivala.

Počasno Srce Sarajeva Östlundu će biti uručeno 12. avgusta na svečanoj ceremoniji otvaranja Festivala, pre projekcije filma Trougao tuge.

Trougao tuge, za koji Östlund potpisuje i scenario, koprodukcija je Švedske, Nemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Ovaj film je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode pre nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprekorno. Loše vreme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Ruben Östlund je rođen je 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film, Mongoloid sa gitarom, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Počevši sa njegovim drugim igranim filmom, Nesvesno, koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Kanu. Zlatnog medveda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom Incident kod banke. Östlundov treći igrani film, Igra, premijerno je prikazan u programu Directors’ Fortnight Filmskog festivala u Kanu gde je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu Nordic Prize. Njegov četvrti igrani film, Turist, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Kanu, gde je osvojio Nagradu žirija. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oskar. Östlundov peti igrani film, Kvadrat, osvojio je Zlatnu palmu na festivalu u Kanu i nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. avgusta 2022. godine.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: