Da li imate preko 18 godina?

Srpski film

Na ovogodišnjem FEST-u okviru nacionalnog filmskog programa, videćemo srpske koprodukcije s Nemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Autor:
0
0

Ove godine takmičarski program Srpski film (Srbija i prijatelji) integrisao je i izabrane filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije, a cilj te odluke jeste da se poveća konkurentnost pri selektovanju filmova za taj program i podigne svest o značaju manjinskih koprodukcija koje Srbiju već godinama uspešno predstavljaju na svetskim festivalima.

Na ovogodišnjem FEST-u, koji se održava od 22. febriara do 3. marta, u okviru nacionalnog filmskog programa, videćemo srpske koprodukcije s Nemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

U konkurenciji za jednu od nagrada najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija biće 13 filmova. Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik, a o dobitnicima će odlučivati žiri u sastavu Wang Yao (predsednik), Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, i Albert Wiederspiel.

Aleksi

Aleksi, dvadesetosomogodišnjakinja zaglavljena pod krovom svojih roditelja, ignoriše pritiske porodičnih obaveza i prati svoje impulse sa raznim muškarcima, otkrivajući kako da pobegne od sigurnog, ali dosadnog života srednje klasi koji joj je namenila porodica.

Bio sam kod kuće, ali

Trinaestogodišnji dečak nestaje bez traga i pojavljuje se posle nedelju dana. Niko ne zna gde je bio i šta ga je navelo da ode od kuće. Njegova majka i nastavnici nagađaju da bi to moglo da ima veze sa smrću njegovog oca, suočavajući se sa egzistencijalnim pitanjima koja u potpunosti menjaju njihov pogled na život.

Ovo ostvarenje je nominovano za Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskom festivalu.

Režija i scenario: Angela Schanelec. Uloge: Alan Williams, Franz Rogowski, Devid Striesow, Maren Eggert, Ursula Renneke.

Delirium tremens

Goran Marković predstaviće svoj novi film Delirijum tremens, ekranizaciju istoimenog dramskog teksta koji se uspešno igrao u Beogradskom dramskom pozorištu više od deset godina. Tihomir Stanić našao se u glavnoj ulozi poznatog glumca koji se iznenada razboli. Tek će u bolnici, uz pomoć psihodrame, uspeti da se izleči i da odgovori na egzistencijalna pitanja koja ga muče. Nakon premijere filma, očekuje se i mini serija od četiri epizode koja će biti prikazana na RTS-u.

Režija i scenario: Goran Marković. Uloge: Tihomir Stanić, Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović, Igor Đorđević, Bereda Rešit, Milica Zarić, Nada Šargin, Svetozar Cvetković, Miodrag Krstović, Maša Dakić.

Iz ljubavi

Iz ljubavi… Nastaje mržnja… Iz koje ljubavi? Ljubavi prema nekoj osobi, ili prema sebi?

Igor kreće na katarzično putovanje kako bi pronašao svoju verenicu Marijanu, koja je nestala nedelju dana pre njihovog venčanja. Kada se par konačno susretne, među nesuđenim supružnicima nastaje prava drama.

Režija i scenario: Nenad Miković. Uloge: Igor Đorđević, Sonja Kolačarić, Miodrag Krstović, Hana Selimović, Boris Komnenić, Rafal Mackowiak, Mariola Fotez, Gordana Đurđević.

Izbrisana

Posle porođaja, Ana, samohrana majka, saznaje da nije u kompjuterskom sistemu, da ni ona, ni njeno novorođenče, formalno ne postoje. Ovo je priča o tome šta se dogodilo sa Slovencima rođenim na pogrešnom kraju rasturene države, kojima su devedesetih godina poništene lične karte. Šta se dešava ako ste izbačeni iz sistema? Mogu vas deportovati, komšije vam mogu zauzeti stan, ostajete bez posla, doktora, čak i deteta … Anini mahniti pokušaji da nađe rešenje pretvara se u napetu priču, koja detaljno istražuje anomalije slovenačkog društvenog sistema.

Režija: Miha Mazzini, Dušan Joksimović (ko-reditelj). Scenario: Miha Mazzini. Uloge: Judita Franković, Sebastian Cavazza, Izudin Bajrović.

Između dana i noći

Tri priče o ocu i sinu u tri vremenska razdoblja: kraj Drugog svetskog rata, vreme pada Berlinskog zida i nakon raspada Jugoslavije. U svakoj od priča, otac i sin će se naći u osobenim, graničnim situacijama, u kojima dolazi do preispitivanja vlastite egzistencije. Odluke koje će morati da donesu, promeniće njihove živote zauvek.

Režija i scenario :Andro Martinović. Uloge: Lazar Ristovski, Tihomir Stanić, Srđan Grahovac, Marko Baćović, Jovan Krivokapić.

Pijavice

Pisac Petar Mirić, u vreme velike društvene i političke krize u Srbiji predstavlja stavove koji stvaraju konflikte sa vodećim političkim režimom. Bliski susret sa Državnom službom za bezbednost pretvara mu život u paranoju i potragom za istinom.

Režija: Dragan Marinković. Scenario: David Albahari, Dragan Marinković, Dušan Spasojević. Uloge:Lazar Ristovski, Nikola Đuričko, Iva Mihalić, Marijana Jaković, Toni Mihajlovski.

Poslednji Srbin u Hrvatskoj

Iz regiona stiže prva hrvatska zombi komedija pod imenom Poslednji Srbin u Hrvatskoj. Reditelj i scenarista Predrag Ličina na izrazito duhovit način koristi večite tenzije između dva naroda – film je smešten u blisku budućnost u kojoj se vode ratovi oko vode za piće. U Hrvatskoj vodi se pojavljuje zombi virus koji se ubrzano širi, a jedini imuni na njega su – Srbi! Glavni junak je Mićo, zagrebački bonvivan (i takođe Srbin) koji sa svojom omiljenom glumicom Frankom kreće u borbu protiv zombi pošasti.

Režija i scenario: Predrag Ličina. Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Nikša Butijer, Sergej Trifunović.

Psi umiru sami

Viktor je bivši programer, koji napušta haotični život prestonice i vraća se u porodičnu kuću na Tari. Društvo mu pravi njegov najbolji prijatelj, pas Ares. Neplanirano Viktor u svoju kuću prima Milicu, koja je privremeno došla da istražuje ekološke probleme Tare. Milica je distancirana i tajnovita, ali izgleda da se trudi da ne remeti Viktorovu izolaciju i mir. Viktor zatim saznaje da je šef firme za koju je godinama radio u Beogradu ubijen. Inspektor Goran Mirković pokušava reši ovo ubistvo kao poslednji slučaj u svojoj karijeri, koji postaje njegov najteži i najveći izazov, i lični i poslovni.

Režij i scenario: Nikola Petrović. Uloge: Srđan Petrović, Dragan Vujić Vujke, Draginja Mileusnić, Mina Obradović, Srđan Todorović, Miloš Timotijević, Nikola Šurbanović, Jovan Jelisavčić, Andrej Šepetkovski.

Reži

Vrelo leto na ulicama Beograda. Reži prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život.

Režija: Kosta Đorđević. Scenario: Dragan Nikolić. Uloge: Kristina Jovanović, Đurđina Radić, Mladen Sovilj, Marko Janketić, Milan Čučilović, Radoslav Rale Milenković.

Sam samcat

Marko, razvedeni otac, gotovo nikada nije sam. Okružen je porodicom, prijateljima, društvom iz kraja, ali najmanje kontakta ima s osobom koju najviše voli – sa svojom kćerkom, što ga dovodi u stanje očajanja. Kćerka živi s majkom, i kada Marko pokrene postupak da mu se odobre češće posete detetu, ulazi u kafkijanski svet nefunkcionalne socijalne službe. Njegova snažna očinska ljubav je istovremeno izvor njegove patnje i njegove najveće radosti.

Režija i scenario: Bobo Jelčić. Uloge:Rakan Rushaidat, Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Lea Breyer, Vanesa Glođo, Krešimir Mikić, Dean Krivačić, Marko Makovičić, Jagoda Kralj Novak, Izudin Bajrović.

Šavovi

Miroslav Miša Terzić na scenu je stupio debitantskim filmom Ustanička ulica, a na FEST-u će predstaviti film Šavovi, koji se bavi veoma teškom ali značajnom temom- krađom beba iz porodilišta. Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na istpovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina.

Režija: Miroslav Terzić. Scenario: Elma Tataragić. Uloge: Snežana Bogdanović, Marko Baćević, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić.

Slučaj Makavejev ili proces u biskopskoj sali

Film istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsredjuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film W.R. Misterije Organizma.

Okosnica filma su 4 audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije filma, koja je dovela do nezvanične cenzure. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen, i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, u Jugoslaviji je prikazan tek 1988. godine. Slučaj Makavejev je poslednji film u kome se pojavljuje Milena Dravić, ujedno i glavna glumica Makavejevog filma i jedan od najvažnijih svedoka tadašnjih događanja.

Režija i scenario: Goran Radovanović. Uloge:Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović, Branislav Dimitrijević

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: