Da li imate preko 18 godina?

Premijera filma “Ševa” – psihološke drame o prevazilaženju traume čiji je uzrok seksualno zlostavljanje

Autor:
0
0

Diplomski film “Ševa”, rediteljke Katarine Krstić, biće premijerno prikazan 18. februara u 20:00 časova u velikoj sali Kombank dvorane, uz besplatan ulaz. Ovaj događaj imaće humanitarni karakter, a nakon premijere filma biće održana i tribina o temi zlostavljanja. 

Film “Ševa” je psihološka drama koja obrađuje emotivnu i vrlo osetljivu temu seksualnog nasilja u periodu puberteta. Film prati odrastanje mlade devojke Ive koja po dolasku u Beograd na fakultet kroz susret sa Vukom, drugom iz detinjstva, mora da se suoči sa potisnutim traumama i strahovima koji su joj nanete u detinjstvu.

Glavne uloge poverene su poznatom mladom glumcu Darku Iviću (Vuk), talentovanoj i perspektivnoj Snežani Džogović (Iva) i Tanji Živković Petrović u ulozi Jelene.

Ova tema je veoma važna i društveno angažovana, jer je nasilje kod dece u početnim godinama puberteta veoma izraženo, ali ne i propraćeno u dovoljnoj meri. Kao uzrok vršnjačkog nasilja i nedovoljnog obrazovanja maloletnika, u kasnijim starosnim dobima neretko dolazi do seksualnog zlostavljanja i nasilja nad ženama. Ukoliko se ovakvi vidovi nasilja ne preduprede na vreme, slučaj može krenuti u tragičnom smeru. Ne smemo dozvoliti da se žrtve bore same sa sobom, prebacujući krivicu na sebe, kako ih okolina ne bi gledala drugim očima. Sa druge strane, i napadač se može osiliti te postati još snažniji predator.

Na tribini, koja će uslediti posle premijere, govoriće Igor Jurić ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu (Fondacija Tijana Jurić) i Tanja Ignjatović, psiholog iz Autonomnog Ženskog centra. U razgovoru sa rediteljkom filma pokušaće da ohrabre žrtve da pobede traume, ali i da edukuju posetioce kako da prepoznaju manipulatora, pronađu osobu kojoj dovoljno veruju, podele problem sa nekim i kako izgleda proces u kom žrtva dolazi do suočavanja i prevazilaženja traume. Tribinu će voditi novinarka Ivana Zarić.

Premijera filma će imati i humanitarni karakter, a novac koji će se prikupiti donacijama posetilaca biće prosleđen za obnovu sigurne kuće u Vlasotincu.

 

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: