Da li imate preko 18 godina?

Premijera filma “Kelti” na Berlinalu

Kratak sinopsis glasi: usred raspada zemlje, tri generacije, svi podjednako urnebesni i poremećeni, prisustvuju dečijoj kostimiranoj rođendnskoj zabavi.

Autor:

Srpski film Kelti, dugometražni prvenac rediteljke Milice Tomović, premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem Berlinalu u okviru programa Panorama.

Kelti su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku”, kaže rediteljka Milica Tomović. “Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada”.

Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Milica Tomović je, uz Tanju Šljivar, i autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film je montirala Jelena Maksimović, a za dizajn zvuka se postarao Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković dok je za šminku i masku zadužena Marija Kovačević Jovanović.

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas. Film je nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije (FCS).

Milica Tomović je režirala segment Diplomiranje u sklopu omnibusa Oktobar 2011. godine, kao i neke od epizoda televizijske serije Jutro će promeniti sve. Međutim, najprepoznatljivija je kao rediteljka i na međunarodnom planu zapaženog kratkog igranog filma Tranzicija (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru. Ovo ostvarenje je ovenčano glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu u Beogradu i na Sarajevskom filmskom festivalu, kao i na festivalu NDU u Libanu.

Prethodnih godina u okviru programa Panorama prikazani su i filmovi Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića, Šavovi Miroslava Terzića i Otac Srdana Golubovića, dok su 2016. u takođe zvaničnom programu Forum bila uvrštena ostvarenja Dubina dva Ognjena Glavonića i Vlažnost Nikole Ljuce, svi nastali zahvaljujući i podršci Filmskog centra Srbije.

Fotografije: Irena Canić

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: