Da li imate preko 18 godina?

Otvoren Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

Autor:
U četvrtak 21. aprila 2022. godine otvoren je Paviljon „Srbija“ na 59. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, na kojoj Republiku Srbiju predstavlja projekat „Hod sa vodom“ umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić.
Komesar nastupa Srbije u Veneciji i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Maja Kolarićnapomenula je da je na raspisanom javnom konkursu za predstavnika na 59. Bijenalu umetnosti u Veneciji pristiglo 35 projekata, koji su po svojim umetničkim kvalitetima takođe bili izuzetni, kao i da je umetnički projekat „Hod sa vodom” umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić, jednoglasno izglasan za predstavnika Srbije. Maja Kolarić je istakla da je posebno značajno što smo u vreme brojnih izazova uspeli da ove godine uložimo i više sredstava nego što je prvobitno bilo predviđeno u obnovu i uređenje Paviljona kao i produkciju izložbe, na čemu je zahvalila ministarki Gojković.

Paviljon je otvorila potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković koja je istakla da nastup na Bijenalu umetnosti u Veneciji značajno doprinosi kulturnoj reputaciji države u međunarodnim okvirima, i da učešće na ovoj manifestaciji daje umetnicima veću vidljivost i lakši pristup izložbenim prostorima širom sveta.
Takođe je podsetila i na značaj uloge knezaPavla Karađorđevića u izgradnji Paviljona, u čemu je imao pomoć najeminentnijih muzejskih stručnjaka tog doba, na čelu saMilanom Kašaninom, te da se zahvaljujući tom vizionarskom činu, nastupi naše zemlje organizuju još od 1938. godine.

Specijalni gost na otvaranju je bila knjeginja Jelisaveta Karađorđević koja je izrazila uverenje da nema boljeg načina za promociju jedne države od onog u kome umetnost igra glavnu ulogu. Podsetila je da je tadašnja Kraljevina Jugoslavija prvi put uzela učešće na Venecijanskom bijenalu 1938. godine, a njen otac, knez namesnik Pavle Karađorđevićotvorio naš paviljon u Đardinima sa izložbom jugoslovenskih umetnika – Ljube Babića, Vladimira Becića, Petra Dobrovića, Matije Jame, Mila Milunovića i Tome Rosandića.

Biljana Ćirić obratila se ispred autorskog tima projekta „Hod sa vodom“ i podsetila na činjenicu da smo svi mi sačinjeni od vode, te da nas voda u nama i okolo nâs primorava da se pozabavimo relacionom ontologijom i našim sopstvenim odnosom sa drugim vodenim telima i površinama i skrenula pažnju da je umetnik stvorio oba rada u poslednje tri godine tokom svog kontinuiranog istraživanja na temu filma, slikarstva i ljudskih odnosa sa svetom koji ne pripada samo ljudima, te da se izložba sastoji od dva nova rada – 800 metara i Dokument, koji su rezultat Vladimirovog odnosa sa vodom i tehnologijom.

Izložbu možete pogledati do 27. novembra 2022. godine.

Autorka fotografija: Laura Santini.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: